Sista Fed-pusselbiten i veckan?

Makroveckan Svenska och amerikanska inflationssiffror är huvudnumren under veckan som kommer. Den amerikanska centralbanken närmar sig med stor sannolikhet en ny räntehöjning.

Nu bröts visserligen den långa uppåtgående trenden för den svenska börsen under fredagen men den lyckades ändå prestera en mindre uppgång för veckan som helhet. Uppgången blev runt 0,3 procent, så även oktoberbörsen har fått en positiv start. Det kan också noteras att börserna i tillväxtekonomierna (Emerging Markets) fått en riktigt bra start på månaden med en genomsnittlig uppgång på lite dryga 2 procent.

Det kan också noteras att den politiska krisen i Spanien gett överraskande små effekter på finansmarknaden. Skillnaden mellan den spanska och tyska tioårsräntan ligger fortfarande på en låg nivå men frågan är vad som händer om Katalonien gör slag i saken och utropar självständighet. Det kan i så fall sätta press på euron som gått lite svagare under de senaste veckorna. Mot kronan handlas euron nu runt 9,52 kronor.

I veckan som kommer blir det stort fokus på inflationssiffror.

Den svenska inflation väntas ha tickat upp ytterligare i september och ligga en bra bit över inflationsmålet på 2 procent. Det kan ge kronan en skjuts uppåt även om det är få som tror att Riksbanken ligger särskilt nära en första åtstramning. Framöver väntas dessutom inflationstakten åter börja dämpas.

Det lär dessutom bli en vecka med stort fokus på den amerikanska centralbanken. På onsdagskvällen publiceras det penningpolitiska protokollet från bankens senaste penningpolitiska möte och fråga är hur nära banken är nästa räntehöjning? På fredag publiceras inflationssiffrorna för september och efter förra veckans arbetsmarknadssiffror kan högre inflation vara den sista pusselbiten som saknas för Federal Reserve. Att banken närmar sig en ny räntehöjning kan ge den amerikanska dollarn lite extra skjuts uppåt.  

Måndag

Lugn start på makroveckan med investerarförtroendet i EMU-området i fokus. Förtroendet väntas ha tickat upp en aning i oktober som en följd av starka börser.

Tisdag

Norsk inflation väntas ha stigit i september vilket kan skapa visst tryckt uppåt på den norska kronan. De amerikanska småföretagen är fortsatt optimistiska och förnyade skattediskussioner kan ge förtroendet en skjuts uppåt även om det kanske är lite för tidigt att se effekterna.

Onsdag

Inflationsförväntningar bland penningmarknadens aktörer väntas vara parkerat kring inflationsmålet på 2 procent. Det noteras säkert med viss tillfredställelse på Riksbanken. Finansmarknadens fokus ligger annars på det penningpolitiska protokollet från den amerikanska centralbankens senaste räntemöte. Signaler kring hur nära banken ligger en ny räntehöjning är det alla söker efter.

Torsdag

Fullt fokus på de svenska inflationssiffrorna för september. Väntat är en inflationsuppgång till 2,5 procent (KPIF) och det kan ge den svenska kronan förnyad skjuts uppåt. Men fortfarande tycks Riksbanken ligga långt från en första åtstramning och snart börjar inflationssiffrorna sjunka igen, enligt de flesta bedömningar. Då är chansen kanske borta för Riksbanken att göra en reträtt från extrempolitiken.

Fredag

Viktiga kinesiska handelsbalanssiffror publiceras under natten mot fredag. Hyggliga siffror väntas. Dagens höjdpunkt är de amerikanska inflationssiffrorna för september. Lite högre inflation kan spä på förväntningarna om nya räntehöjningar och ge den amerikanska dollarn lite extra fart. Inflationen är den sista pusselbiten som fattas för Federal Reserve.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -