Liten lägenhet, riskfylld aktie

Börs Prime Living erbjuder tak över huvudet till bostadslösa studenter. Men byggkvaliteten har kritiserats. I ledningsgruppen stormar det med flera avhopp under året.

Prime Living beställer lägenhetsmoduler med stomme i stål från Kina. Dessa har samma yttermått som fraktcontainers vilket gör transporten billig. Hemma i Sverige staplas modulerna samman till ett lägenhetskomplex av enkel standard till en låg kostnad. På så sätt kan hyrorna sedan hållas nere.

Bolaget har fått svidande kritik för bristande byggkvalitet och bland annat mögelskador. De första problemen dök upp när byggprocessen var färsk, men under 2017 har bekymmer i nyare produktioner uppdagats.

Säga vad man vill. Bolaget är en av få spelare som erbjuder en innovativ lösning på bostadsproblematiken i ekonomiskt utsatta grupper. Att den resan sen inte gått helt smärtfritt kanske inte är så konstigt.

Beläggningen har historiskt legat på 100 procent och givet bristen på alternativ lär det inte vara något problem att hyra ut i framtiden heller. Om inte kvalitetsbesvären med modulerna blir för stora.

Det har varit rejäl oreda i bolagets ledningsgrupp. Ingvor Sundblom tillträdde som ny vd i bolaget den andra maj men lämnade sitt uppdrag på egen begäran redan efter ett par månader. Under året har bolaget också förlorat en vice vd, en finanschef och en HR-chef. Tillbaks i vd-stolen är storägaren och tidigare styrelseordförande Jan Severa.

Turbulensen kring bolaget har dock varit ganska kort på börsen. Prime Living har fram tills i somras varit en lysande investering. Men sedan problemen i Göteborg har aktiepriset fallit med ungefär 20 procent. Osäkerheten på aktiemarknaden är stor generellt i byggsektorn och flera bostadsutvecklare har gått värre öden tillmötes under samma period.

Prime Living befinner sig i en mycket expansiv fas. Det årliga driftnettot från 1 100 lägenheter uppskattat till strax över 50 Mkr. Men det räcker inte för att motivera börsvärdet på 1,5 miljarder kronor.

Istället är det den väntande värdeökningen på 1 600 lägenheter i produktion, bolagets byggrätter och stora framtidsprojekt som ska väga upp. Kassaflödet är negativt och i relation till de etablerade bostadsbolagen är risken betydlig.

Bolaget har räntebärande skulder på 1,3 miljarder kronor. I det ingår tre obligationslån på närmare 900 Mkr, var av merparten förfaller år 2020. En nyligen utställd obligation om 400 Mkr med samma slutår löper med Stibor 3-månadersränta plus 7 procentenheter. Det är inte billigt. Belåningsgraden i det färdiga beståndet uppgår till närmare 65 procent.

Eget kapital per stamaktie var vid senaste kvartalets utgång 50 kronor per aktie, justerat för preferenskapital 41 kronor per aktie.

Enligt bolagets egna beräkningar uppgår värdet av det befintliga beståendet och den påbörjade produktionen till 2,6 miljarder kronor. Det värderar varje lägenhet grovt räknat till under 1 Mkr. Två av sex förvaltningsbostäder är byggda på arrendemark med tillfälliga bygglov, övriga fyra är permanenta.

Under kommande 18 månaderna ska utbyggnaden fortgå med oavkortad intensitet och bolagets bestånd ska mer än fördubblas. De svenska planerna rymmer byggen i Täby, Sollentuna och Göteborg. Men ett enormt kliv ska tas utomlands. Samma grepp gäller. Det ska bli billiga bostäder för studenter. På Irland ska 3 300 kvm boyta färdigställas under 2018 och ytterligare 19 000 kvm utanför Dublin under 2019.

Ror bolaget allt detta i hamn väntar en rejäl uppvärdering på börsen. Men risken är hög. Framtidsplanerna ska finansieras och tveksamheterna kring den relativt obeprövade byggprocessen är två orosmoment.

Väntar sämre tider för svensk fastighetsmarknad lär Prime Living istället drabbas hårt. Beståndet är av mycket enkel standard. Vi vet heller inte hur lång den ekonomiska livslängden blir. I och med ovannämnda osäkerheter väljer vi att avstå aktien trots potentialen i den planerade expansionen. Rekommendationen stannar vid neutral

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Studentbostäder i Norden Neutral 100,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -