Ta Fed och dollarstyrkan på allvar

Makrokommentar Amerikanska sysselsättningen överraskade visserligen negativ i september. Men mycket annat talar för fortsatt stark arbetsmarknad och att det är dags att ta Federal Reserves räntehöjarplaner på större allvar.

Förväntningarna på den amerikanska sysselsättningssiffran för september var tydligt nedställda, eftersom de orkaner som slog till över landet i slutet av augusti och början av september förväntades bidra till att trycka ner mätresultaten. Ändå var det förstås en överraskning att antalet sysselsatta enligt företagsundersökningen sjönk med 33 000 personer. Väntat var en uppgång med 90 000.

Nedgången ska dock tolkas med stor försiktighet eftersom den hushållsundersökning som genomförs samtidigt, och inte påverkades av orkanerna, istället visar en sysselsättningsuppgång på makalösa 906 000 personer mellan augusti och september. Här bidrar visserligen säsongsmönstret till uppgången men det är ändå en kraftig sysselsättningsökning som rapporteras.

Dessutom sjönk arbetslösheten, som är en siffra som också kommer från hushållsundersökningen, från 4,4 till 4,2 procent (se diagram). Den lägsta arbetslöshetsnivån sedan januari 2001.

Och slutligen så steg den genomsnittliga timlöneökningen med 2,9 procent i årstakt jämfört med väntade 2,5 procent. Timlönerna uppvisar nu en tydlig uppåtgående trend efter att ha utvecklats överraskande svagt under större delen av 2017 (se diagram).

Inte att förvåna har fredagens sysselsättningssiffror därför skapat en del rörelse på finansmarknaden.  Det har ju länge varit en gåta att löneökningarna inte tagit bättre fart trots starka sysselsättningssiffror och en arbetslöshetsnivå under vad som av den amerikanska centralbanken betraktas som en långsiktig jämviktsnivå.

Inte minst har ledningen för centralbanken själva kliat sig i huvudet och beskrivet den låga inflationen och de låga löneökningarna som något av ett mysterium.

Och så länge löneökningarna inte tog fart hade finansmarknadens aktörer svårt att se hur Federal Reserves planer på en ytterligare räntehöjning i år och tre till under 2018 skulle kunna realiseras.

Nu ökar sannolikheten kraftigt för att det verkligen kommer att bli en räntehöjning till i år. Den amerikanska dollarn har därför stärkts samtidigt som marknadsräntorna tagit ett rejält skutt uppåt. Mot den svenska kronan handlas dollarn nu till runt 8,17 kronor.

Visserligen är det alltid vanskligt att tolka enskilda månadssiffror men den bild av amerikansk ekonomi som veckans statistikskörd uppvisar är i alla fall imponerande.

Inköpschefsindexen för både industri- och tjänstesektor överraskade positivt och ligger med värden på 60,8 respektive 59,8 klart över den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Tillsammans med en stark arbetsmarknad målas bilden upp av en amerikansk ekonomi med god fart.

Lägg till att president Trump planerar att lägga ytterligare ved på tillväxtbrasan i form av skattesänkningar, även om det troligen inte blir så stor som tidigare aviserats. Det kan därför så smått bli dags att ta den amerikanska centralbankens räntehöjarplaner på större allvar. Det borde i sin tur bidra till att den amerikanska dollarn stärks ytterligare under de närmaste månaderna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -