Aktierna med nya kursrekord

Börs Det har varit två veckor med stigande börs. Och en hel del aktier har passat på att slå kursrekord.

På indexnivå står sig fortfarande SIX Return index rekordnotering från den 19 juni på 1 145,45. Idag handlas index på 1 129 ungefär 2 procent från rekordnoteringen. Men det hindrar inte ett antal bolag från att sätta kursrekord i veckan.

Placera har med börsdata från SIX fått koll på veckans vinnare och även analyserat hur de veckornas börsuppgång står sig när vi tittar i backspegeln 30 år tillbaka i tiden.

Om vi börjar med kursrekorden så är det lite överraskande en majoritet stora bolag som tagit sig in på listan över nytt kursrekord i veckan. Totalt har det satts 18 kursrekord i veckan. Drygt hälften hör hemma på Stockholmsbörsen Large cap-lista, alltså bolag med ett marknadsvärde högre än 1 miljard euro.

Vi hittar flera klassiska verkstadsbolag på listan som Atlas Copco, Alfa Laval och Volvo. Volvo har ett starkt 2017 med en avkastning på hela 48 procent, utdelning oräknad.

Gustaf Douglas investmentbolag Latour sprängde drömgränsen 113,50 kr dagen före investmentbolagets största innehav Assa Abloy skickade ut en pressrelease om vd Johans Molins övervägande att lämna bolaget under 2018.

Den riktiga kursraketen på Llarge cap-listan är livecasino-leverantören Evolution Gaming. Aktien har under året dubblats i värde och rekordnoteringarna har duggat tätt.

Stockholmsbörsens mid cap lista är hemmaplan för bolag med ett marknadsvärde mellan 150 miljoner euro upp till 1 miljard euro. Här har åtta bolag slagit sitt tidigare kursrekord i veckan. Det är en brokig skara bolag i helt olika sektorer. Här hittar vi hittar bland annat de småländska bolagen Troax Group och Bufab.

Biofarmacibolaget Wilson Therapeutics nådde ny rekordnotering i spåren på helgens nyhet, att ny preliminära data från den pågående förlängningsfasen av bolagets fas 2-studie – visar på förbättringar.

De båda Beijer-bolagen Alma och Ref lyckades med en dags mellanrum klämma till med var sitt kursrekord. 

Endast ett bolag på Stockholmsbörsen small cap lista för bolag upp till 150 miljoner euro i marknadsvärde kvalar in på listan. Affärskedjan Swedol som säljer verktyg och maskiner till proffs passade på att sätt nytt kursrekord, vilket ger aktien en 34-procentig uppgång i år.

Hur var det nu med de 14 dagarnas uppgång, var det rekord eller?

Vid en tillbakablick så är det rekord i antal dagar med positiv börs. Det närmaste är 13-dagarsuppgången sommaren 1989. Båda uppgångarna har dock varit ganska modesta mätt som avkastning. 1989 slutade uppgången på 3,7 procent och årets 14-dagarsuppgång summeras till 4,2 procent.

Desto starkare var uppgången precis före IT-bubblan sprack i mars 2000. Voltiliteten var betydligt högre på börsen och från fjärde kvartalet 1999 och fram till mars 2000 var uppgångsfaserna oftast på 5-9 dagar. Men den högre volatiliteten skapade betydligt högre dagsavkastningar än idag.

Den starkaste niodagars-uppgången var från den 23 februari till 6 mars 2000, då ökade börsen hela 13 procent. Från den sista september 1999 fram till just den 6 mars ökade SIX Return Index med otroliga 78 procent – då sprack bubblan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -