Svensk konjuktur sätter ny fart

Makrokommentar Den svenska konjunkturen ser ut att vara på väg in i en ny accelerationsfas. Tillsammans med att kronrusningen kommit av sig bådar det gott inför kvartalsrapporterna som snart ska rullas ut.

Nu sjönk visserligen såväl produktion och orderingång i industrin mellan juli och augusti, men det ska knappast övertolkas som att industrin är på väg in i en svacka. Övriga makrodata talar snarast för att industri- och tjänstekonjunkturen är på väg in i en ny accelerationsfas. 

Att både produktion och orderingång i industrin skulle backa i augusti var dessutom väntat, även om nedgångarna blev lite större än analytikerna förutsett. Industriproduktionen sjönk med 1,7 procent mellan juli och augusti medan orderingången backade med 1,8 procent. Enskilda månadsrörelser är dock vanskliga att tolka och gör vi i sin tur jämförelsen med augusti i fjol har industriproduktionen stigit med 7,3 procent i årstakt medan orderingången stigit med 6,3 procent.

Inför augusti kom vi dessutom från en period med ett kraftigt kronlyft där det kanske snarare var farten i kronuppgången som ställde till vissa problem för industriföretagen, än själva nivån. Kronan är fortfarande att betrakta som svag och sedan dess har kronlyftet kommit av sig och med Stefan Ingves kvar vid rodret som riksbankschef talar det mesta för att kronan kan visa sig förbli svag under resten av det här året.

Nästa veckas inflationssiffra kan möjligen sätta käppar i hjulet för den analysen eftersom ett högt utfall, en bra bit över inflationsmålet på 2 procent, är att vänta. Det skulle möjligen kunna sätta lite förnyad fart på kronan

I tjänstesektorn steg däremot produktionen med 0,1 procent mellan augusti och juli, vilket var en positiv överraskning eftersom en mindre nedgång var väntad även här. Mest beroende på att julisiffran var osedvanligt stark.

Veckans övriga statstiksläpp pekar dessutom rejält uppåt för både industri- och tjänstesektor.

Inköpschefsindex för industrin landade i september på 63,7 och tjänstesektorn lyckade slå den monstersiffran med ett inköpschefsindex på 63,8 (se diagram).

Det är mycket höga siffror både ur ett historiskt och internationellt perspektiv. Vi får gå tillbaka till återhämtningen efter den amerikanska finanskrisen för att hitta motsvarande nivåer. En jämförelse som egentligen är orättvis eftersom det då handlade om nivåer som uppnåddes efter några riktiga katastrofår. Så är inte fallet idag.

Givet de starka inköpschefsindexen finns därför förutsättningar för att den svenska konjunkturen snarast kommer att accelerera under hösten. Lite tvärtom mot den långsamma avsvalning av konjunkturen som många prognosmakare räknat med. Det finns därför goda förutsättningar att redan optimistiska tillväxtprognoser kommer att behöva justeras upp. För det talar dessutom att den globala konjunkturen ser ut att bli starkare än väntat.

Det återstår att se hur det här kommer att påverka den flod av företagsrapporter som är att vänta under de närmaste veckorna. Förutsättningar finns för att det kan bli en del positiva överraskningar. I alla fall borde tonläget hos både industri- och tjänsteföretag vara ljusare än de var i samband med det andra kvartalets rapporter. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -