Internet-jättarna som drar Asien

Fonder Asien-börserna har gått starkt i år. Det ledande indexet för regionenen MSCI Asien exklusive Japan har avkastat drygt 30 procent i dollar. Men det är några stora asiatiska drakar som drar index.

Det har varit mycket stora nettoinflöden till tillväxtmarknadsaktier det senaste året. Kontrasten är stor till den kärva perioden 2012–2016 då utflöden dominerade med svag avkastning som resultat. Mycket av kapitalet till tillväxtmarknaderna har letat sig till Asien, där många av regionens börser har avkastat mer än 20 procent sedan årsskiftet.

Kina är den stora dominanten i indexet ”MSCI Asien exklusive Japan” med en vikt på drygt en tredjedel. Det är ett stort hopp ner till näst största aktiemarknad som är Sydkorea på drygt 17 procent följt av Taiwan på knappt 14 procent. Totalt väger de fem största marknaderna hela 87 procent av index.

Utvecklingen på de fem största marknaderna har varit riktigt bra. De två sämsta, Taiwan och Hongkong, har avkastat knappt 28 procent vardera. Seoulbörsen har mot alla odds lyckats avkasta 30 procent trots systerlandets allt mer påfrestande missil- och kärnvapentester. Sydkoreas klart största bolag är teknikjätten Samsung som utgör 27 procent av Seolbörsens index har med sin 42-procentiga uppgång varit dragloket i uppgången.

Men årets börsrally har letts av regionens viktigaste marknad Kina, som avkastat hela 42 procent. Det som är intressant med den kinesiska uppgången är att den inte sett de stora nettoinflöden som exempelvis Bombay-börsen.

Stora delar av uppgången beror på ökat aktivitet hos de inhemska investerarna och de två dominerande teknikbolagens framfart.

Tencent och Alibaba är Kinas klart största bolag mätt på marknadsvärde. Tillsammans utgör de nästan 30 procent av MSCI Kina index. Båda aktierna har dramatiska uppgångar i år, Tencent har ökat med över 77 procent och näthandelsbolaget Alibaba har nästan fördubblats i värde.

Det är stora uppgångar med tanke på att bolagens värde är enorma, Tencent med 2 000 miljarder kronor i börsvärde och Alibaba med 1 575 miljarder kronor. Det motsvarar tillsammans ungefär halva Stockholmsbörsens totala värde.

De kinesiska teknikbolagen dominerar ”MSCI Asien exklusive Japan”. Tillsammans utgör de 10 procent av indexets marknadsvärde och intar första respektive tredje platsen. På listan över de fem största bolagen i regionen är fyra teknikbolag.

Med årets starka kursuppgångar i ryggen gör det att de asiatiska teknikbolagen seglat upp som den klart dominerande sektorn i indexet.

Tekniksektorn utgör idag en tredjedel av index, följt av finansbolag på 23 procent. Det har varit en otrolig snabb utveckling, backar vi bandet 10 år var finansbolag den klart största sektorn på över 30 procent och god tvåa var energisektor på drygt 20 procent. För 10 år sedan var teknikbolagen i sin linda, de var näst hälsovårdsbolag den minsta sektor med några få ynka procent av MSCI Asien exklusive Japan.

Indexet "MSCI Asien exklusive Japan" skapades i slutet på 1980-talet i spåren av Tokyo-börsen urstarka uppgång som gjorde Japans dominans total i indexet. Många på marknaden tror att nästa nya Asienindex blir exklusive Kina när väl västvärldens investerare och indexberäknare är mogna att även handla kinesiska A-aktier.

Den asiatiska teknikdominansen är imponerande även vid en jämförelse med de tekniktunga USA-börserna.

Den amerikanska tekniksektorns andel av världens mest kända index, S&P 500 index som följer utvecklingen för USA:s 500 största och mest omsatta bolag, är en fjärdedel. De mest tongivande bolagen är Apple och Alphabet som tillsammans når ett värde på drygt 6 procent, betydligt lägre vikt än de kinesiska teknikdrakarnas andel i Asien.

Det finns flera stora likheter mellan teknikbolagen i de båda världsdelarna. De flesta är ganska unga och sprungna ur internet. Tencent grundades 1998 två år efter Google. Alibaba grundades precis före millennieskiftet våren 1999.

Alibabas grundare Jack Ma

Teknikbolagen har inte varit noterade på börserna särskilt länge och de har en klart dominerande ställning på sina hemmamarknader. Och inte minst så har de unga teknikbolagen färgstarka grundare och ledare som Alibabas Jack Ma och Facebooks Mark Zuckerberg.

Trots sina unga år som bolag har teknikbolagen gjort stor skillnad genom att växa snabbt och leverera allt större vinster och ta allt mer plats i investerarnas viktiga index. Och i år är det särskilt tydligt då de stora asiatiska teknikdrakarna spelat avgörande roll för avkastningen i ”MSCI Asien exklusive Japan”.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -