Global fondjätte skrotar fast förvaltningsavgift

Fonder En av världens största aktiva fondförvaltare, Fidelity International med tillgångar motsvarande 2 530 miljarder kronor under förvaltning, ändrar sin avgiftsmodell och inför en variabel modell.

Idag meddelade Fidelity att bolaget tar bort avgiftsstrukturen med fast årlig förvaltningsavgift för sina aktiva aktiefonder. Istället inför man en ny modell som mer liknar den som förknippas med hedgefonder.

Den nya modellen innebär både en minskning av den årliga förvaltningsavgiften och en förändring med att införa en rörlig förvaltningsavgift som är symmetriskt kopplad till fondens prestanda.

Fidelity International kommer att fortsätta erbjuda samtliga befintliga andelsklasser med en årlig fast förvaltningsavgift som komplement till den nya strukturen.

Det innebär att de år fonden avkastar sämre än sitt jämförelseindex kommer man att betala mindre i årlig avgift än vid tidigare modell. Och den rörliga delen utgår när fonden avkastar bättre än sitt jämförelseindex. 

Avgiften som kunderna betalar kommer att ligga inom ett intervall och kommer att vara föremål för ett förutbestämt tak (max) och golv (minimum).

Bolaget tillkännagav också att kostnaden för aktieanalys enligt de nya Mifid II-reglerna som börjar gälla från årsskiftet kommer att belasta fonden, alltså betalas den av kunderna till fonden. Flera av konkurrenterna med Blackrock i täten kommer att ta den kostnaden utanför fonden.

De nya Mifid II-reglerna ställer krav på kapitalförvaltare att redovisa för kunderna hur mycket de får betala för den aktieanalys man köper in för att använda i förvaltningsarbetet i fonden. Tidigare var det en modell där fondförvaltaren oftast fick gratis aktieanalyser och som motprestation handlade man  hos banken och betalade courtage.

Goldman Sachs Kapitalförvaltning är den senaste konkurrenten som beslutat att själv betala för aktieanalysen och inte skicka kostnaden vidare till fondkunderna.

Fidelity lämnar inga exakta detaljer om hur mycket denna rörliga förvaltningsavgift kommer att vara. Hedgefonder tjänar traditionellt 20 procent av prestationen över en viss nivå, samtidigt som man tar ut en administrationsavgift på en procent.

Fidelitys graf som visar att den nya avgiftsstrukturen sannolikt kommer att bli billigare för kunderna även när fonden belastas med kostnader för aktieanalys.

"Vi vill visa ett verkligt engagemang för vår aktiva förvaltningskapacitet. Vi kommer att flytta bort från en fast avgiftsmodell och få betalt enligt hur bra vi gör för våra kunder ", säger Brian Conroy, VD för Fidelity International.

För de kunder som helt enkelt vill minska kostnaderna och inte vill betala för aktiv förvaltningen, kommer Fidelity International samtidigt att utvidga utbudet av lågprisindexfonder globalt, tillgängligt för alla kunder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -