Tung makro sätter börstonen

Makroveckan Börserna i mer utvecklade ekonomier har gått starkt i september. Nu rullas tunga makrosiffror ut som kan sätta tonen för oktoberbörsen.

Den svenska börsen fortsatte att streta sig uppåt under veckan som gick och septemberuppgången landade slutligen på mycket imponerande 6,4 procent. Även i övriga delar av de utvecklade ekonomierna har det på många håll varit kraftigt uppåt i september medan tillväxtekonomierna har en lugnare period bakom sig,

Förlängningen av mandatet för Stefan Ingves satte vissa spår på svensk räntemarknaden och på kronan. Räntorna sjönk något och kronan tappade eftersom man på finansmarknaden räknar med att det betyder att den extremlätta penningpolitiken ligger fast. Rörelserna var dock inte särskilt dramatiska.

På tisdag håller Stefan Ingves tal och då kan han ge en liten programförklaring, även om det kanske är lite för mycket att hoppas på att han kommer med några stora nyheter.

Annars är det här en viktig konjunkturvecka med flera tunga makrosläpp.

De svenska inköpschefsindexen för september är högintressanta efter överraskande låga utfall i augusti. Ska vi tro på Konjunkturinstitutets mätningar finns utrymme för en stuts uppåt i september. I alla fall i industrin.

Finansmarknadens fokus ligger i sin tur på de amerikanska inköpschefsindexen som inte bara ger vägledning kring konjunkturläget utan också är en viktig input inför fredagens sysselsättningssiffror. Arbetsmarknadssiffrorna kan ha påverkats av orkanerna som slog till i augusti men det ska inte ha påverkat den viktiga siffran över timlönerna. Visare det sig att timlöneutvecklingen är fortsatt dämpad kan det sätta förnyad press på en amerikansk dollar som annars gått lite starkare under senare tid.

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Intressant att se om det svenska indexet kan göra en uppryckning efter ett överraskande lågt utfall i augusti. Viktigast för finansmarknaden är var det amerikanska indexet hamnar. En mindre nedgång väntas men efter förra veckans starka regional index har säkert de underliggande förväntningarna skruvats upp.

Tisdag

Vi håller ett stort öga på det tal som Stefan Ingves håller. Nu när han fått förlängt mandat som riksbankschef tycker vi det är läge att ta ut svängarna i talet och förklara hur han ser på penningpolitiken framöver. Är det minusräntor som gäller för lång tid framöver?

Onsdag

Inköpscheferna i tjänstesektorn redovisar hur utvecklingen sett ut i september och vad de tror om den närmsta framtiden. Det finns goda chanser att det svenska indexet stigit en bit efter att ha sjunkit i augusti. Även i USA väntas indexet ha stigit en aning.

Torsdag

Hårda siffror över produktion och orderingång i svensk industri. Det är intressant läsning inför den tunga rapportperiod som vi har framför oss. Kan ge lite vägledningen kring hur sommarens starkare krona slagit mot industriföretagen.

Fredag

Fullt fokus på amerikanska sysselsättningssiffror. Septembersiffrorna kommer sannolikt att uppvisa en del störning från orkanerna som slog till över södra USA så det är något dämpade förväntningar på siffrorna. Den viktigaste siffra är ändå timlöneutvecklingen som inte ska uppvisa någon ”orkaneffekt”. Ett lågt löneutfall kan sätta press på den amerikanska dollarn.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -