Hexagon har rätt positioner

Aktieanalys 2017 väntas bli ett mellanår för Hexagon. Målsättningarna för de kommande åren är dock högt ställda och bolaget är väl positionerat för fortsatt tillväxt.

Hexagon-aktien har det senaste året huvudsakligen påverats av faktorer utanför den operativa verksamheten. Framför allt trycktes kursen tillbaka kraftigt i slutet av oktober i fjol av nyheten om vd Ola Rolléns häktning i Norge för misstänkt insiderbrott.

Att Hexagon-aktien föll så tungt på det beskedet är ett kvitto på hur viktig Ola Rollén ansågs vara för Hexagons framtid. Han har varit vd sedan år 2000. I början av det året handlades Hexagon-aktien till dryga 10 kronor. Idag är kursen drygt 400 kronor.

Ola Rollén har tveklöst varit extremt framgångsrik som vd för Hexagon. Han har varit med om att stöpa om bolaget från ett småtrött verkstadskonglomerat till ett högteknologiskt bolag med ledande positioner inom nischer med utmärkta framtidsutsikter.

Ola Rollén

Efter den första vågen av oro i oktober gick dock konsensus relativt snabbt mot att Hexagon idag nått en storlek och position där bolaget mycket väl kan fortsätta sin framgångssaga även med en annan vd. Ola Rolléns privatekonomiska affärer har dessutom de senaste åren varit ett återkommande irritationsmoment för Hexagons aktieägare. När åtal väcktes mot Ola Rollén i mitten av mars var kursreaktionen knappt märkbar.

Hexagon-aktien återhämtade sig därför relativt snabbt under de följande månaderna och redan i början av februari var kursen högre än den varit dagarna innan häktningen blev känd. Bidragande till aktiens återhämtning var också förvärvet av det amerikanska mjukvarubolaget MSC för motsvarande 6,8 miljarder kronor.

I somras dök så rykten upp i Wall Street Journal om att ett bud på Hexagon var nära förestående. Enligt ryktena skulle bland annat huvudägaren Melker Schörlings försämrade hälsa vara en bidragande orsak till att Hexagon kommit i spel. Schörling lämnade ordförandeposten i Hexagon vid bolagsstämman i våras. Det har dock inte hänt mycket på budfronten och det spåret känns rätt kallt idag.

Hexagon-aktien håller sig trots det kvar nära toppnivåerna för året. Kursen är upp 24 procent sedan årsskiftet.

De senaste kvartalsrapporterna har inte bjudit på några större avvikelser från förväntningarna, så även halvårsrapporten. Det andra kvartalet bjöd på en organisk tillväxt på 3 procent. Det var framför allt Kina som agerade draglok med hela 21 procents underliggande tillväxt i kvartalet. Marknaden i Västeuropa var trög, åtminstone jämfört med ett starkt kvartal ifjol. Även i Nordamerika var efterfrågan dämpad.

Hexagon delar in sin verksamhet i två affärssegment: Geospatial Enterprise Solutions och Industrial Enterprise Solutions. Geospatial rapporterade en organisk tillväxt på 4 procent i det andra kvartalet och Industrial 1 procent. Inom Industrial är det delområdet PPM som tynger. PPM har stor exponering mot olje- och gasindustrin samt varvsindustrin och rapporterade en organisk tillväxt på -11 procent.

Det börjar dock formas en botten i efterfrågan för PPM och jämfört med närmast föregående kvartal var utvecklingen positiv. Den positiva trenden väntas fortsätta och är en av orsakerna till att Ola Rollén säger sig räkna med bättre underliggande tillväxt för Hexagon under andra halvåret.

De analytiker som bevakar bolaget räknar enligt SME Direkt med att 2017 slutar med 8 procent högre omsättning än i fjol, mycket tack vare förvärvet av MSC. Rörelsemarginalen väntas backa cirka 1,5 procentenhet jämfört med i fjol, tyngt av engångsposter. Vinsten per aktie väntas därför bli oförändrad på 1,60 euro per aktie.

Utan engångsposter väntas dock rörelsemarginalen nästa år ta ett ordentligt kliv uppåt. Tillsammans med 6 procent högre omsättning väntas det lyfta vinsten per aktie med 23 procent till 1,96 euro. Prognosen för 2019 ligger på 2,13 euro.

De prognoserna innebär i skrivande stund p/e-tal på 21,8 respektive 20,0 på 2018 och 2019 års estimat. Högt, men inte ovanligt högt för att vara Hexagon. Direktavkastningen på Hexagon-aktien väntas uppgå till 1,2 procent respektive 1,4 procent.

Att Hexagon värderas så högt på börsen beror på bolagets starka historik och ljusa tillväxtutsikter. Hexagon har hård- och mjukvara som är hyperaktell när det gäller allt från automatisering i tillverkningsindustrin, självkörande bilar, Virtual Reality-teknik och internet of things.

Alla dessa företeelser kräver positionering, mätning, insamling och tolkning av stora mängder data vilket är Hexagons expertis. Bolaget återinvesterar 10-12 procent av sin omsättning årligen i forskning och utveckling för att ligga i framkant av utvecklingen.

Intäkterna är till stor del återkommande och konjunkturstabila. Andelen mjukvara är också hög vilket bidrar till en bra lönsamhet.

Marginalerna har stadigt förbättrats i Hexagon under lång tid. Satsningen på mjukvaruutveckling och en hög innovationstakt är ett par viktiga faktorer i detta. Rörelsemarginalen ligger i dagsläget kring 23 procent. I den nya affärsplanen är målet satt till 27-28 procent år 2021.

Tillväxtmålet är samtidigt att nå 5 procent organisk tillväxt årligen och toppa detta med 3-5 procent via förvärv. Hexagon har en stark historik när det gäller förvärv. Drygt 120 stycken har genomförts sedan Ola Rollén tog över år 2000.

Hexagons femårsplaner brukar innehålla ambitiösa målsättningar. Måluppfyllelsen har historiskt varit god även om den senaste femårsplanen försenades och inte nådde riktigt hela vägen fram.

Sammantaget landar vi där brukar när det gäller Hexagon: kvalitet kostar och för en lite mer långsiktig investerare ser vi aktien som köpvärd. Stöket kring Ola Rollén är ett orosmoment men vi tror aktiemarknaden förlikat sig med tanken på att en ny vd kan komma in. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hexagon B Köp 405,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -