Placera: Vi tror på börsen

Vår marknadssyn En global konjunktur som ser ut att vara på väg in i en starkare tillväxtfas talar för att börslyftet kan fortsätta i oktober, skriver Placeras strateg Pekka Kääntä.

Amerikansk skattediskussion och krisen kring Nordkorea är en positiv respektive negativ joker.

Inför september hade vi i grunden en optimistisk syn på börsutvecklingen framöver. Samtidigt såg vi ett antal geopolitiska hot i närtid och var oroliga för att det skulle blåsa upp till en ordentlig politisk strid i USA i samband med att skuldtaket behövde höjas mot slutet av månaden. Vi valde därför att göra en försiktig höjning av aktieandelen i vårt allokeringsförslag för månaden från 40 till 50 procent.

Men sedan blåste det upp orkanvindar av mer verklig natur i USA och debatten om skuldtaket sköts fram. Vi valde i samband med detta att lyfta fram en mer offensiv aktiesatsning och det har visat sig bli lyckosamt drag. De flesta av världens börser har rört sig uppåt i september och på många håll noteras nya toppnivåer. Den svenska börsens totalindex har i sin tur stigit med knappt 5 procent och har därmed tagit en gruvlig revansch efter en svag sommar.

Det vi framför allt framhöll som positiv inför september var ett allt bättre globalt konjunkturläge, där det kanske var bredden i uppgången som imponerade allra mest. USA visade på förnyad styrka och tillväxtekonomierna hade också börjat röra på sig ordentligt samtidigt som konjunkturen i EMU-området såg allt stabilare ut.

Det är knappast något som förändrats inför oktober utan snarare ser det ut som att världsekonomin är på väg in i, eller redan befinner sig i, en ny accelerationsfas. Det är i alla fall den bild som syns i olika typer av indikatorer som exempelvis OECD:s ledande indikatorer. Dessutom noteras JP Morgans globala inköpschefsindex numera på de högsta nivåerna sedan inledningen av 2015. Så konjunkturbilden talar absolut i favör för aktiemarknaden även framöver.

Från centralbankshåll ser det också relativt ljust ut. De flesta centralbanker brottas med för låga inflationsutfall och även i USA har centralbanksledningen börjat tveka om den väntade inflationsuppgången. Det kan bidra till att skjuta fram eller begränsa eventuella räntehöjningar framöver och bör i så fall vara positivt för börsklimatet även på kort sikt. Möjligen kan den här lite försiktigare inställningen till framtida räntehöjningar skönjas redan idag då den ränteuppgång som vi såg i inledningen av september numera ser ut att ha stannat av.

Ändå har den amerikanska dollarn stärkts något vilket vi ser som positivt för börserna i EMU-området och Sverige - som annars hade lite svårt att övertyga när dollarn gick rejäl kräftgång under sommaren.

Det globala börshumöret i allmänhet och det amerikanska i synnerhet kan dessutom få en extra skjuts av att man ånyo börjat diskutera skattereformer i USA. Den frågan har annars hamnat i bakvattnet när president Trump istället tagit ordentlig strid på andra områden.

Nu ser förutsättningarna för en mer seriös skattediskussion bättre ut än på länge och även om förväntningarna på skattesänkningar inte lär ge samma positiva börsinjektion som den gav i vintras lär den ändå trycka upp aktiekurserna. Brasklappen får bli att vi ännu inte vet något om finansiering och att frågan om skuldtaket fortfarande väntar på en mer långsiktig lösning.  

Som vanligt finns det dessutom en del geopolitiska oroshärdar som kan förvärras. Utvecklingen kring Nordkorea lyfts numera fram av analytikerna som det allra största hotet mot börsutvecklingen. Det tycker vi kan ses på två sätt. Det är en högst oberäknelig process som det är i stort sett omöjligt att sia något om. Händer det något allvarligt kan det givetvis bli förödande för riskviljan men frågan är om det ens är meningsfullt att ta höjd för ett sådant scenario.

Istället kan man därför se det som någorlunda positivt att det är Nordkorea och inte ett mer sannolikt eller närliggande hot som analytikerna lyfter fram. Visserligen cyniskt men kanske ändå ett någorlunda vettigt förhållningssätt till konflikten mellan de oförutsägbara Donald Trump och Kim Jong-Un.

Höga värderingar och en viss tjurrusning i september har dessutom ökat risken för kortsiktiga vinsthemtagningar. Mot detta kan ställas att oktober oftast är en riktig bra börsmånad. Skulle det ändå bli sättningar på börsen ser vi därför dessa i första hand som köptillfällen. Givetvis beroende lite på vad som utlöser en sådan eventuell sättning. En svag rapportperiod är den kanske största risken för en börssättning. 

Vårt allokeringsförlag för september blir därmed 70 procent aktier, 10 procent ränteplaceringar och 20 procent i alternativa investeringar.

Läs hela Oktoberutgåvan av Placeras Strategidokument

Fondtipsen i april - Så gick det

Tio köpvärda aktier i oktober

Tio köpvärda fonder i oktober

Det går uppåt, men det svänger

Kronan ger en injektion

Placera: Vi tror på börserna

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -