Fonderna som ligger tyngst i H&M-aktier

Fonder Det finns flera förlorare efter torsdagens kursfall i klädjätten Hennes & Mauritz. Placera har listat de tio fonder som överviktat klädbolaget mest i sina portföljer.

H&M har sjunkit med nästan 6 procent på Stockholmsbörsen sedan de före börsen öppning igår lämnade en kvartalsrapport som inte föll finansmarknaden i smaken. Det innebär att mycket av aktiens starka kursutveckling i september är borta.

Före torsdagmorgonens rapport vägde H&M:s B-aktie 7,5 procent i SIX30-index, som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. H&M är indexet näst största aktie efter Nordea som väger 11 procent. Vikten sjunker när man inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen till 5 procent.

Det finns många aktiva fondförvaltare som överviktat H&M, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och i index.

Mest överviktad i H&M-aktien är Lannebo Fonder. H&M är det enskilt största enskilda innehavet i flera av fondbolagets fonder och i totalt fyra fonder från Lannebo kvalificerar sig till listan. Det är inte så konstigt att just Lannebo fonder är med på listan. Det är en mycket aktivförvaltare som har en tydlig investeringsfilosofi att ha en koncentrerad portfölj med få bolag och ta stora bett i de bolag de verkligen tror på. Det innebär oftast en stor avvikelse från index.

Lannebos utdelningsfond har tagit den största positionen där aktien utgör drygt 10 procent av fondens värde. H&M är fondens största innehav före Nordea. I Lannebo Sverige Flexibel är H&M största innehavet före Atlas Copco.

På topplistan finns också Liv & pensionsbolaget Movestic och deras Sverigefond som gillar H&M. Det är fondens största innehav. Affärsvärldenfonden som förvaltas av Lundmark fondförvaltning och bedriver en aktiv förvaltning med stora avvikelser från index är också på topplistan. Fonden har H&M som näst största innehav på 8,9 procent efter medicinteknikbolaget Getinge.

Även storbanken Nordea gillar H&M. De har H&M-aktien som näst största innehavet i två fonder. Den som investerat mest av kapitalet i bolaget är Nordea Swedish Ideas med 8,3 procents andel av fondvärdet.

Den som investerat i en indexfond kommer inte helskinnad undan efter gårdagens kursfall. Utfallet beror dock på vilket index fonden följer. De indexfonder som följer SIX30-index får ta det största tappet.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 29 september och fondbolagens senaste månadsrapporter.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -