Det blir inga fem Ingves-år

Makrokommentar Stefan Ingves och Kerstin af Jochnick blir kvar på sina poster, vilket garanterar en fortsatt ultralätt penningpolitik under överskådlig tid. Men det ger också visst utrymme för en nödvändig omprövning av nuvarande strategi.

På sätt och vis var det väl väntat att Stefan Ingves och Kerstin af Jochnick skulle bli kvar på sina poster. Annars hade det kanske på sistone börjat luta åt att den sistnämnde skulle bli ny riksbankschef och att Stefan Ingves trots allt skulle sluta efter 12 år på posten. Men nu får alltså Ingves fem år til och af Jochnick sex år.

Det väntade består i att det nog, enligt riksbanksfullmäktige, fanns ett behov av kontinuitet på Riksbanken som under den senaste åren fört penningpolitiken i en mycket extrem riktning med minusränta och obligationsköp. Att då kasta in ett nytt, och kanske oprövat, kort i leken hade riskerat att skapa en tid av osäkerhet följt av finansiell turbulens. Gör man den analysen är det lätt att låta det rulla vidare med samma manskap.

Den mer cyniska tolkningen av att man väljer att behålla Stefan Ingves vid rodret får bli att:

”Har du rott båten ända hit så får du f-n ro den i land också.”

Undertecknad tror visserligen mer på det förstnämnda men hoppas att den andra tolkningen trots allt spelat viss roll under diskussionerna. Det vore i så fall inte mer än rätt.

Med Ingves kvar på posten lär penningpolitiken vara fortsatt extremlätt under överskådlig tid. Det är i alla fall den tolkning som marknaden gör då kronan försvagats kraftigt efter fullmäktiges besked.

Det är dessutom ett hyggligt besked till alla med rörlig ränta på bolånet eftersom även marknadsräntorna rört sig nedåt.

Det betyder sannolikt fortsatt stort fokus på enskilda inflationssiffror och ett ängsligt sneglande på kronan från riksbanksledningens sida.

Samtidigt betyder det förlängda mandatet att riksbanksdirektionen nu i lugn och ro kan lägga upp en strategi för den rävsax som banken försatt sig i. Även internationellt brottas många centralbanker med att inflationen vägrar att lyfta, så någon hjälp från ett ökat internationellt pristryck är inte att vänta.

Och löneökningarna i Sverige är alldeles för låga för att inflationsmålet på 2 procent ska ligga inom räckhåll på medellång sikt. Även om de svenska inflationsutfallen just nu ligger över målet.

Så utan en grundläggande förändring i den penningpolitiska synen är risken stor att Riksbanken tvingas ligga kvar med minusränta under lång tid framöver. Andra centralbanker, som exempelvis Norge och Kanada, kan här föregå som goda exempel eftersom de tar tydlig hänsyn till andra faktorer än enskilda inflationsutfall när räntorna ska sättas.

Med det sagt är det en förändring som det ännu inte syns några spår på hos den nuvarande riksbanksledningen.

Slutligen kan läggas till att jag inte tror att Stefan Ingves kommer att sitta kvar hela den nya femåriga mandatperioden utan att det redan finns en successionsordning klar där Kerstin af Jochnick kliver in på posten som ny riksbankschef om några år. Det vill säga om riksbanksräntan någonsin orkar över nollstrecket igen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -