De försiktiga fondalternativen

Köptips Den senaste månaden har varit en stark månad för världens börser. För Stockholmsbörsen är det en stor kontrast mot sommarens kräftgång. Vårt försiktiga fondalternativ har inte riktigt levt upp till förväntningarna på kort sikt.

Trots en ovanligt stark septemberbörs med uppgång på över 5 procent, så levererar det senaste kvartalet en nedgång och Stockholmsbörsen har backat med runt 2 procent.

Även Placeras försiktiga fondalternativ har backat under perioden. Endast en av fyra hedgefonder har lyckats leverera positiv avkastning under perioden. Nedgången för det försiktiga fondalternativet är tre procent,  vilket är mer än Stockholmsbörsen nedgång. Det är en utveckling som vi inte riktigt hade tänkt oss.

En av fonderna utmärker sig och det är den trendföljande hedgefonden RPM Galaxy, som har tappat knappt 10 procent de senaste tre månaderna. Fonden har haft det svårt att fånga de kortsiktiga trenderna under sommaren med en dollarförsvagning som tvärvänt till en betydligt starkare dollar.

Utöver det har de långa räntorna haft ett liknande mönster med bottenkänning i juni för att sedan rekylera i tydlig ränteuppgång. Lägg där till ett oljepris som såg en tydlig nedgång från årsskiftet fram till slutet på juni, efter det har oljepriset stigit med 24 procent.

De trendföljande hedgefonderna fungerar som bäst när trenderna är längre än 1–2 månader. Om vi nu ser en period med längre och tydligare trend samt högre volatilitet så brukar det vara en betydligt bättre miljö att hitta avkastning i. Historiskt har de levererat avkastning när den som bäst behövs i en portfölj.

På ett års sikt är avkastningen drygt 3 procent och tre av fyra hedgefonder är på plus. Men spridningen är stor, den bästa fonden har avkastat som Stockholmsbörsens 16 procent och den sämsta har backat med 9 procent.

Det är helt i nivå med tanken bakom Placeras alternativa strategi som bygger på att kombinera fyra fonder som över tid till viss del tar ut varandras riktningar, och därmed minskar risken betydligt i portföljen. Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svårnavigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

Tanken med Placeras alternativa fondplacering är att få en stabil och jämnare avkastning till en betydligt lägre risk än aktiemarknaden och vara ett alternativ och komplement till obligationer.

Vi väljer att investera lika vikt, alltså en fjärdedel i varje fond. I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins historiska utveckling jämfört med Stockholmsbörsen inklusive utdelningar och kategorisnittet för obligationsfonder.

Placera rekommenderar SEB Asset Selection Opp C-H SEK, Norron Select R, PriorNilsson Idea och RPM Galaxy som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning. Fondernas egenskaper beskrivs i Det försiktiga fondalternativet.

Den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen vid en längre börsnedgång och allmänt stökiga finansmarknader med hög volatilitet. Det tål att upprepas att den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster upprepas i framtiden.

Läs hela Oktoberutgåvan av Placeras Strategidokument

Fondtipsen i april - Så gick det

Tio köpvärda aktier i oktober

Tio köpvärda fonder i oktober

Det går uppåt, men det svänger

Kronan ger en injektion

Placera: Vi tror på börserna

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 146,83 -
Norron Select R Köp 166,93 -
PriorNilsson Idea Köp 2 386,21 -
Köp 916,03 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -