När ägarna checkar ut

Börs Efter en tid med en hög takt av börsintroduktioner löper inlåsningsperioderna för storägarna ut titt som tätt varpå vi ser större försäljningar utanför börsen, så kallade ”placings”.

Placings sker i regel med en rabatt mot stängningskursen samma dag och ofta förknippad med ett åtagande om en ny inlåsningsperiod om 60-180 dagar. Problemet med många bolag där det finns huvudägare som väntar på att sälja är att marknaden vet att det kommer säljas aktier och det med rabatt vilket ligger som en våt filt över aktien.

Resurs och Ahlsell är två aktier som pressas av detta överhäng i dagsläget. I Ahlsells fall sålde också huvudägaren CVC 66 miljoner aktier av de 175 miljoner bolaget äger till en rabatt om 5 procent nyligen.

I Resurs fall äger Nordic Capital fortsatt 26 procent av aktierna och den senaste placingen gjordes i februari till 5 procents rabatt och 56 kr per aktie. Inlåsningsperioden gick ut 22 maj och en ny placing är nog att vänta inom kort.

En annan aktie som länge tyngts av överhäng är Bravida men där sålde Bain ut det sista i maj. Aktien har dock precis som byggbranschen haft det motigt på börsen trots att säljtrycket lättat. Det är också positivt när överhänget är ute eftersom ägarbilden har övergått till mer långsiktigt, institutionellt ägande. I juni köpte till exempel Max Mitteregger med fonden Gladiator aktier i Capio av Nordic Capital där de sålde sina sista aktier med bland annat motiveringen att överhänget är borta.

    

Häromveckan såg vi en större placing i Catena Media där kursen sattes till 80 kr, motsvarande en rabatt på 7,2 procent mot senaste stängningskurs. I vår senaste analys på bolaget skrev vi också att en sådan var väntad och vi hade snarare väntat oss den tidigare under året. Ambitionen var att sälja 2-3 miljoner aktier, men det blev till slut 2 miljoner aktier. Aktien föll också ner mot placingskursen som den oftast gör och stängde på 79,75 kr.

Huvudägarna har fortsatt kvar 15,4 miljoner aktier så fler placings framöver kan komma. Catena Medias huvudägare Optimizer Invest är dock väldigt tydliga med att de avser förbli långsiktiga ägare. I samband med försäljningen som skedde tillsammans med Catena Medias grundare, så ingår också en inlåsningsperiod på sex månader.

Utöver placings så kan det vara värt att dra öronen åt sig inte bara när ägare checkar ut utan också när vd:n gör detsamma i nynoterade bolag. Vi noterar att Garo, Bacticguard, Engelska Skolan, Scandic, Dometic, Nobina, Collector och Eltel samtliga bytt vd inom 2 år från noteringen. Eltel är förstås i en klass för sig, men Nobinas första rapport efter vd-skiftet var sannerligen ingen trevlig läsning det heller.

Det är också en bra idé att hålla koll på kommande placings. Närmast för dörren står Actic där inlåsningsperioden för riskkapitalbolaget IK löper ut under första halvan av oktober. Kursen står idag cirka 25 procent under noteringskurs och säljer IK på dessa nivåer är det sannerligen inget bra tecken.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 38 den 18 september. Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -