Euron försvagades efter tyskt val

Valutor USA-räntorna har knappt rört sig efter svensk stängning i fredags, sedan spänningarna mellan USA och Nordkorea avtagit något trots det upptrappade ordkriget mellan de två länderna.

 

Euron försvagades på söndagskvällen efter att det tyska valresultatet blivit klart, men har tagit tillbaka en del av nedgången. Fortsatt är dock euron svagare än i fredagseftermiddag, och handlas kring 1:1935, ned från 1:1977.

I Tyskland sitter förbundskansler Angela Merkel kvar på sin post, men med ett försvagat mandat. Hennes konservativa CDU/CSU fick knappt 33 procent av rösterna, ned 7 procent från förra valet, medan socialdemokraterna SPD gjorde sitt sämsta val sedan andra världskriget med 20 procent av rösterna. Det främlingsfientliga partiet AfD fick 13,5 procent av rösterna och kom för första gången in i förbundsdagen.

Svåra regeringsförhandlingar väntar nu och SPD uppgav på valnatten att de går i opposition efter fyra år i en storkoalition med CDU/CSU.

Även efter valet i Nya Zeeland i helgen väntar regeringsförhandlingar som kan dra ut på tiden. Det regerande partiet, National Party, fick 58 av parlamentets 120 mandat, medan oppositionspartiet, Labour party, fick 45 mandat.

Regeringsbildningen hänger nu på att ett av de två partierna gör upp med det mindre New Zeeland First och enligt bedömare kan förhandlingarna ta veckor.

Kiwi-dollarn har försvagats och väntas fortsätta att tyngas till dess att regeringsförhandlingarna är klara.

Tidigt på måndagsmorgonen är den tioåriga USA-räntan stabil på 2,25 procent, från svensk stängning i fredags.

USA-räntorna steg något sent på fredagen efter att Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sagt att han har "ett öppet sinne" till en till räntehöjning i december och vill ha "lite mer tid" att observera ekonomisk data innan han fattar sitt beslut.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -