Bra debutanter på börsen

Aktiekommentar Kvalitetsnivån är bra bland nykomlingarna på börsens huvudlista. Av tio stycken nya bolag på har sju blivit dyrare sedan noteringen.

Säkerhet, bioteknik och byggmaterial. Spridningen bland Stockholmsbörsens nybörjare är vid. Gemensamt för dem är att de flesta varit goda investeringar, vilket är en väsentlig skillnad mot färskingarna på First North-listan. Storleken på kursrörelserna är dock betydligt mindre.

Snabbväxande hjälmbolaget Mips leder rookie-ligan efter en kursuppgång på 60 procent. Bolaget har utvecklat en hjälmteknologi som minskar risken för allvarliga huvudtrauman.

Mips säljer sin teknologi till hjälmtillverkarna, först ut är dyrare cykelhjälmar. Men teknologin dyker upp på allt fler ställen, bland annat i skid- och motorcykelhjälmar. Snart är den nya tekniken en volymprodukt.

Trots ett p/e-tal norr om 50 på årets prognos ser Börsveckans Lars Frick att det finns långsiktig potential i bolaget. Och tas hänsyn till bolagets nettokassa sjunker prislappen.

Årets nästa bästa nykomling har stigit drygt hälften så mycket. Forskningsbolaget Oncopeptides tar fram ett cancerläkemedel och befinner sig i slutfasen av den kliniska utvecklingen. Kursresan har varit svängig. Noteringen skedde på 46 kronor och som mest var prislappen 84 kronor per aktie. I skrivande stund är priset 62 kronor, motsvarande en uppgång på 33 procent sedan emissionen.

Bronsplatsen tas av en VVS-leverantör med ett obotligt tråkigt namn. FM Mattsson Mora Group har stigit med 32 procent över teckningskursen. Men prislappen (68 kronor) var också låg i emissionen och investmentbolaget Svolder hade garanterat halva.

Vid handelsstart sköt aktiekursen i höjden, uppåt 90 kronor i premiären. Sedan dess har resan på börsen varit mer skakig, även om emissionstecknarna varit på plus hela tiden med sin investering.

Under sommarmånaderna sjönk aktien ned till 80 kronor, vilket fortfarande var drygt 10 kronor högre än teckningskursen. Under senare halvan av september har aktien tjuvrusat igen. Idag kostar en aktie i FM Mattsson knappt 90 kronor.

Är FM Mattsson-aktien köpvärd? Den senaste bolagsanalysen som publicerats på Placera är en neutral rekommendation från Börsveckan skriven i april 2017.

Vad som inte gått hem på börsen är gymkedjan Actic och bostadsbyggaren SSM. Hela byggsektorn har lidit motgångar sedan tidigt i sommar. Och tidpunkten för SSM att bli ett publikt bolag var allt annat än optimal.

Senast Placera kikade på bolaget var i slutet på juni. Då belönades aktien med en köprekommendation. Men kursfallet har fortsatt i SSM och i byggsektorn som helhet.

På konsensusprognosen som låg vid analystillfället värderas bolaget till p/e 7 på årets väntade resultat, enligt Factset. En dagsfärsk statusuppdatering sänker värderingen något. Vinstestimatet har kommit upp till 6,50 kronor per aktie. Motsvarande p/e 6,5.

Men stor osäkerhet om ränteläget, nya regler kring skuldsättningen och inte minst det kraftigt ökande utbudet av små bostadsrätter kring våra större stöder oroar fortfarande marknaden. Under senaste månadens höstrally har byggbolagen stått och stampat, kvar på låga nivåer.

Läs också: Minorna och raketerna bland FN-nykomlingarna

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -