Bra makro krävs för europeiska börser

Makrokommentar Det positiva börsklimatet håller i sig men för att uppgångarna i Europa ska kunna hålla sig krävs att makrodata fortsätter att leverera goda nyheter. I veckan kommer viktiga konjunkturbesked.

Trots fortsatta geopolitiska spänningar fortsätter humöret på finansmarknaden att vara på topp. Den svenska börsen steg med lite drygt 1 procent i veckan som gick och septemberuppgången summerar numera till imponerande 4,2 procent. Även i övriga delar av världen rör det sig mest uppåt.

På råvarusidan kan däremot konstateras att rallyt i basmetaller nu tycks ha kommit av sig efter att priserna backat för andra veckan i rad. Oljepriset fortsätter dock att röra sig uppåt och priset på ett fat Brentolja ligger nu och tickar strax under 57 dollar. Den högsta nivån sedan inledningen av året.

Den amerikanska centralbanken bjöd, på marginalen, på ett något tuffare penningpolitiskt besked i förra veckan och planerna på nya räntehöjningar ligger fast. Det har bidragit till en stabilare dollar som nu kostar kring 8 kronor.

Utfallet i det tyska valet blev något av en besvikelse för Angela Merkel men hon kommer ändå att kunna bilda en ny regering. Det kan dock dra ut lite på tiden och bidra till en något svagare euro framöver.

I veckan som kommer får vi en hel del intressanta makrobesked.

För svenskt vidkommande ser vi fram mot onsdagens konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet och torsdagens utfrågning av Stefan Ingves och Martin Flodén. I det förstnämnda fallet är vi mest nyfikna på hur en starkare krona påverkat industrin och hur hushållen påverkats av tecknen på en lite svalare bostadsmarknad. Sen hoppas vi på att finansutskottet ger Riksbankens företrädare en tuff utfrågning.

På torsdag får vi också EMU-områdets motsvarighet till konjunkturbarometern och fortsatt konjunkturstyrka i EMU-området tror vi är en förutsättning för att börsen ska kunna orka med ytterligare uppgångar. Viktigt för euron blir dessutom fredagens inflationssiffror för september.

Måndag

Relativt tomt på makroagendan men IFO-index, som mäter humöret i näringslivet i Tyskland, blir intressant läsning så här dagen efter valresultatet. Det betyder ju en del vid vilket ekonomiskt utgångsläge en ny regering ska bildas.

Tisdag

I USA väntas försäljningen av nya hem ha stigit i augusti samtidigt som hushållshumöret väntas ha dämpats något i september men fortfarande ligga på en mycket hög nivå. Fed-chefen Janet Yellen håller tal men det troliga är att hon undviker penningpolitiska utspel som kan vara marknadsdrivande.

Onsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland företag och hushåll. Högintressant att se hur industrin har påverkats av en starkare krona. Vid förra mättillfället sågs en minder nedgång i humöret som ändå låg på en historiskt hög nivå. Dessutom under vi på Placera om hushållshumöret kan börja vackla ordentligt nu när det allt oftare talas om en sättning på bostadsmarknaden.

Torsdag

Stefan Ingves och Martin Flodén utfrågas i finansutskoeet och man kan ju hoppas på en del tuffa frågor kring att centralbankerna i såväl Norge som Kanada har en helt annan syn på sitt bredare uppdrag än Riksbanken. Dessutom släpper Eurostat sin motsvarighet till Konjunkturinstitutets barometer. Sannolikt viktigt för börshumöret att konjunkturen i EMU-området fortsätter att visa styrka. Väntat är en minder uppgång för barometerindikatorn, från en i utgångsläget hög nivå.

Fredag

Viktigt asiatiska makrosiffror publiceras under natten mot fredag där det kinesiska inköpschefsindexet för industrin väger tyngst. Dessutom brittiska siffror över BNP-utvecklingen under årets andra kvartal. Mycket av marknadens fokus lär dessutom hamna på inflationssiffrorna i EMU-området. Fortsatt lågt utfall kan få euron att tappa.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -