Skanska-aktien på rätt väg igen

Aktieanalys Skanskas halvårsrapport var en besvikelse och aktien har fallit kraftigt. På dagens nivåer ser värderingen attraktiv ut och vi räknar med en återhämtning under hösten.

Byggbolaget Skanska tvingades inför sommarens halvårsrapport varna aktiemarknaden om att resultatet skulle bli klart lägre än väntat. Vinstvarningen kom sig av nya nedskrivningar i en handfull projekt, något som plågat alla de stora byggbolagen under senare år. För Skanska rörde det sig den här gången om projekt i USA och Storbritannien.

Nedskrivningarna uppgick i det andra kvartalet till 780 Mkr. Det stora problemet är dock att de här projekten nu kommer att färdigställas till väldigt låg, eller ingen vinstmarginal. De kommer att generera intäkter, men ingen vinst vilket så klart kommer att späda ut Skanskas marginaler totalt sett.

Några detaljer om projekten har inte Skanska avslöjat, men vd Johan Karlström konstaterade i alla fall att det rörde sig om stora projekt. Flertalet av dem kommer att färdigställas i år eller nästa år, men vissa av dem löper även in i 2019.

Reaktionen på vinstvarningen blev så klart negativ. Skanska-aktien var redan inne i en negativ trend och kursen trycktes tillbaka rejält. En viss återhämtning har skett från bottennivåerna i somras men Skanska står fortfarande på -16 procent för året.

Hela bygg- och fastighetssektorn pressas av oro för stigande räntor. Dyrare finansiering innebär en bromskloss för byggprojekt överlag. I Norden, och framför allt Sverige, råder dessutom nära nog överhettning i byggbranschen för närvarande. Svårighet att bemanna fler projekt gör att marknaden väntas plana ut under nästa år.

Skanska har dock den bredaste geografiska profilen av de stora byggbolagen i Stockholm. Bolaget är verksamt i stora delar av Europa och USA. Inom Byggverksamheten svarade Sverige i fjol för knappt en fjärdedel av intäkterna. Övriga Norden stod för knappt 15 procent och övriga Europa för ytterligare en knapp fjärdedel. USA-marknaden utgjorde 40 procent.

För några år sedan var USA en extremt lönsam marknad för Skanska. Det var infrastrukturprojekten inom den del som kallas USA Civil som höll betydligt högre marginaler än övriga delar av bolaget. Det har dock förändrats kraftigt de senaste åren. Konkurrensen har skärpts och för 2016 nådde USA Civil en rörelsemarginal som låg en bit under de nordiska marknaderna.

Nedskrivningarna i det andra kvartalet innebar att rörelsemarginalen i såväl USA som Europa låg kring nollan för det första halvåret. Förutom nedskrivningar i Storbritannien är även verksamheten i Polen ett bekymmer för Skanska. Där tog bolaget nedskrivningar i det första kvartalet i år. En större omstrukturering av verksamheten i Polen pågår.

Den svenska marknaden var en ljuspunkt i Skanskas halvårsrapport. Intäkterna ökade och lönsamheten förbättrades. Rörelseresultatet för den svenska byggverksamheten steg med 37 procent under första halvåret 2017 jämfört med året innan. Övriga Norden rapporterade ett i princip oförändrat resultat.

Byggverksamheten svarar för nästan all omsättning i Skanska, 83 procent första halvåret i år. Det mesta av resultaten genereras dock i Skanskas olika projektutvecklingsenheter: Bostadsutveckling, Kommersiell fastighetsutveckling samt Infrastrukturutveckling. Dessa tre genererade 86 procent av rörelseresultatet under första halvåret.

Utvecklingen för de tre utvecklingsenheterna har varit lite blandad i år. Stabilast är Bostadsutveckling som tickar på bra, inte minst tack vare en fortsatt bra efterfrågan i Sverige. Sverige är största marknad för Skanskas Bostadsutveckling och rörelseresultatet i Sverige ökade med 33 procent under första halvåret i år. Även övriga Norden utvecklades bra och Bostadsutveckling ökade sitt resultat första halvåret med hela 63 procent.

Skanskas projektstarter håller jämna steg med fjolårets nivåer. Antalet bostäder i pågående produktion var dock vid halvårsskiftet 20 procent högre än i fjol.

Kommersiell fastighetsutveckling är en av Skanskas paradgrenar. Bolaget har inte minst varit framgångsrikt på kontorssidan i USA. Resultaten i affärsområdet blir ryckiga mellan kvartalen då det är stora projekt som avslutas och säljs. Första halvåret i år har rörelseresultatet backat 31 procent jämfört med i fjol.

Samma sak gäller området Infrastrukturutveckling. En försäljning av ett motorvägsprojekt i Polen i första kvartalet innebär att resultatet för första halvåret steg hela 319 procent jämfört med i fjol.

Utfallet i det andra kvartalet landade lägre än aktiemarknaden hade väntat sig, även justerat för nedskrivningarna. Rörelseresultatet låg 7 procent under snittprognosen i SME Direkts sammanställning. Orderingången var däremot 15 procent högre än väntat i kvartalet.

Skanskas prognoser för de kommande 12 månaderna är sammantaget ljusa för samtliga områden. Sverige sticker ut i positiv bemärkelse på alla fronter.

Enligt SME Direkts sammanställning väntas dock Skanska rapportera fallande vinster såväl i år som nästa år. Stora reavinster ställer till jämförelserna mellan åren. Snittprognosen för innevarande år är en vinst per aktie på 13,82 kronor, ned från 15,89 i fjol. Nästa år väntas vinsten falla ytterligare till 12,02 kronor. För 2019 ligger snittprognosen på 12,53 kronor.

De prognoserna innebär p/e-tal på 14,8 respektive 14,2 på 2018 och 2019 års estimat.

Direktavkastningen i Skanska-aktien väntas uppgå till 4,8 procent på utdelningen för 2017 och 4,9 procent på nästa års.

Värderingen är som sagt låg historiskt sett men vinstutsikterna är också rätt avslagna för de kommande åren. Det gäller inte bara Skanska utan hela byggsektorn som väntas ha svårt att öka från dagens redan höga nivåer.

Skanska-aktien har återhämtat sig något under september och efter den kraftiga nedgången tidigare i år tror vi den kan fortsätta uppåt en bit till. Skanska har historiskt tenderat att följa med börsutvecklingen i stort och vi förväntar oss en hygglig höst och vinter. Vi väljer därför att behålla vår köprekommendation på aktien.

Läs fler analyser från Placera:

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Skanska B Köp 182,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -