Småbolagsfonder till Topplistan

Fonder Placeras fondexpert Pär Ståhl väljer att bredda fondutbudet på Fondtopplistan med tre nya fonder.

Intresset för aktier och har fått förnyat intresse efter sommarens kräftgång. Jag väljer att bredda Fondtopplistan och lägga till tre nya spetsfonder och ta bort en.

Den första nya fonden är DNB Healthcare som kommer in på listan i segmentet högre risk. Det är en aktivt förvaltad läkemedelsfond med ett brett investeringsmandat.

Fonden investerar i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

Målet är att ha en diversifierad portfölj med exponering mot de delsegment man tror på.

Fonden har en koncentrerad portfölj just nu på 28 bolag, men det varierar över tiden - mellan 25–50 bolag är normalt. Investeringarna har en tydlig lutning mot stora bolag som utgör 88 procent. Resten är medelstora bolag. USA är fondens viktigaste geografiska marknad: 66 procent är investerat där. Schweiz är god tvåa med 11,3 procent.

Fondens förvaltare Eirik Hernes Larsen har lyckats riktigt bra med förvaltningen. Fonden har stigit med 152 procent de senaste fem åren – till lägre risk än Morningstars kategorisnitt för hälsovårdsfonder. Detta har gjort att fonden belönats med fem stjärnor av fondratingbolaget Morningstar.

Eirik Hernes Larsen 

Ny på Fondlistans segment högst risk är SEB Östeuropa Småbolag. Fonden förvaltas av Marko Daljajev sedan januari 2014. Fonden har en aktiv förvaltning med fokus på egen aktieanalys och integrerar hållbarhetsfrågor i investeringsprocessen. Fokus är att hitta mindre bolag med ett marknadsvärde på högst 5 miljarder kronor, med bra förutsättningar för en tydlig vinsttillväxt. Fonden föredrar välskötta bolag med en inte allt för hög värdering.

Marko Daljajev

Marko Daljajev har de tre senaste åren uppvisat den klart högsta avkastningen i kategorin Östeuropafonder. Fonden har avkastat hela 79 procents avkastning jämfört med kategorisnittet på 18,9 procent. Detta till en risk som är lägre än kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation. Även den fonden belönas med fem stjärnor av Morningstar.

Nu till sista fondvalet. Jag väljer att byta ut SEB Nordamerika små- och medelstora bolag och ta in Lannebo Europa Småbolag i segmentet högre risk. Efter flera tunga år för Europa med eurokris och hög skuldsättning har intresset ökat markant bland världens investerare. Konjunktursignalerna har entydigt fortsatt förbättras, vilket skapat en bred upprevidering av BNP-tillväxten. Den europeiska centralbanken fortsätter med sin ultralätta penningpolitik, vilket ger börserna fortsatt stöd.

Sedan tidigare finns AMF Aktiefond Europa på Topplistan. AMF Aktiefond Europa har siktet inställt på större värdebolag. Nu kompletteras alltså Topplistan med en fond med fokus på snabbväxande europeiska småbolag.

Förvaltarna Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard har förvaltat fonden Lannebo Europa Småbolag sedan oktober i fjol. Placera brukar inte rekommendera fonder utan minst tre års historik. Vi gör nu ett undantag då förvaltarna har ett framgångsrikt förflutet från SEB i Köpenhamn. Duon har under tio år förvaltat SEB:s europeiska småbolagsfond. Den tidigare förvaltningen belönades med fem stjärnor av Morningstar.

 Ulrik Ellesgaard och Carsten Dehn

Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven. Investeringarna är långsiktiga och ungefär en tredjedel av portföljen kommer att bytas ut per år. Investeringsprocessen har fokus på kvalitetsbolag med bra företagsledning, bolag som växer med god lönsamhet samt har en hög avkastning på kapitalet. Fonden placerar i Europa och är inte begränsad till eurozonen, vilket ger en bra riskspridning både mellan länder och valutor. 

Investeringar görs i bolag med ett marknadsvärde på två miljarder kronor till 30 miljarder kronor och en god likviditet. Fonden har en koncentrerad portfölj med mellan 30–45 aktier. Historiskt har förvaltarna lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt, vilket jag tror de kommer att fortsätta med.

Fondlistan bygger på våra bästa köpråd och det är härifrån vi plockar våra favoritfonder en gång i månaden. Här kan du läsa mer om hur Placeras Fondlista fungerar och vad vi menar när vi talar om Bas- och Spetsfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SEB Östeur S&M Bolag ex Ryss C EUR Lux Köp 42,97 -
Köp 269,26 -
Lannebo Europa Småbolag A SEK Köp 12,25 -
AMF Aktiefond Europa Köp 188,02 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -