Fortnox ett riktigt tillväxtunder

Aktieanalys Fortnox är ett av börsens mest intressanta mjukvarubolag och en populär administrationspartner för svenska småföretagare. Men bolagsvärderingen är satt därefter.

Fortnox träffade helt rätt när bolaget tidigt lanserade ett molnbaserat redovisningsprogram för företagare till en låg månadskostnad. Tillväxten under senare år har varit minst sagt imponerande och antalet kunder hade vid utgången av andra kvartalet stigit till 180 000 stycken.

Bolaget har lyckats knyta flera viktiga samarbetspartner till sig. Fortnox arbetar tillsammans med de flesta större redovisningsbyråerna i Sverige. I kvartalet förnyades avtalet med Baker Tilly och under fjolåret anslöts sig redovisningsgiganten EY, och Sveriges största redovisnings- och rådgivningsföretag för småföretagare, LRF Konsult.

En styrka i Fortnox erbjudandet är att molntjänsten inte är knuten till någon specifik redovisningsbyrå, vilket gäller för flera konkurrenter.

Även Handelsbanken, Danske Bank och Nordea har fattat tycke för Fortnox lösning. Under nästa år förväntas den förstnämnda banken ha möjliggjort full integration av tjänsterna i sitt erbjudande till småföretagare. Det är något helt nytt. Fortnox molntjänst är också synkad med betalningslösningen Izettle.

Fortnox har där igenom vunnit en ledande ställning som programleverantör till svenska småföretagare och hemmamarknaden är fokus även framåt, vilket vi tror är mycket klokt.

Det har dykt upp ett par innovativa konkurrerande redovisningslösningar för småföretagare bara senaste året. Vissa erbjuder enkla bokföringstjänster utan kostnad. Några av dem med lika god basfunktionalitet som Fortnox. Men merparten av gratistjänsterna är inriktade på företagare som sköter sin redovisning helt på egen hand.

Försprånget som Fortnox har bland redovisningsbyråerna är svårt att ta ikapp och samarbetena med ”proffsen” ger god feedback på möjliga förbättringar i programmen.

Programmen bygger tekniskt på en öppen plattform, vilket idag innebär att integration med över 200 andra administrationsprogram, så som boknings- och kassasystem, är möjlig.

Konkurrenternas tanke är främst att tjäna pengar på diverse kringtjänster, därför kan programmen vara gratis. Men kostnaden för Fortnox grundtjänst är närmast försumbar för redan nöjda kunder. Och den ringa månadskostnaden är inte incitament nog för att byta ut tjänsten, tror vi.

Även Fortnox siktar på att växa vertikalt genom att erbjuda befintliga kunder flera intressanta kringtjänster och på så sätt öka intäkten per användare. Några exempel är digital aktiebok, automatisk fakturering, fakturaköp, företagslån och på sikt försäkringsförmedling. Det senare lär var en het boll för försäkringsbolagen att ro tag i med tanke på den stora kundstocken. Men hur erbjudandet kommer se ut är inte klart ännu.

Till exempel erbjuder dotterbolaget Nox Finans en automatisk fakturatjänst fullt integrerad i Fortnox redovisningsprogram. Kostnaden per faktura är låga 7,90 kronor, vilket om tjänsten fungerar sömlöst är en spottstyver för företagarna. Men det blir stora pengar för Fortnox om en större del av kundstocken väljer tjänsten. Merparten av svenska småföretagare sköter fortfarande sin fakturering helt manuellt. Det är sannolikt egentligen inte alls kostnadseffektivt i jämförelse.

Fortnox växer i takt med sina kunder, eftersom en månadsavgift betalas per ny licens. Men intäkten per användare var ”bara” knappt 120 kronor per månad under fjolåret, vilket belyser potentialen i merförsäljningen av både befintliga och nya tjänster.

Idag finns ett tiotal möjliga abonnemang varav de flesta kostar kring 100 kronor i månaden per användare. Men delar av kunderna använder dock tjänsterna till rabatterat pris via någon av de större redovisningsbyrårena.

Förutsättningarna för Fortnox att växa vidare anses vara goda. Av cirka 800 000 mindre företag har cirka 35 procent uppskattningsvis emigrerat till molnbaserade lösningar vid årets början, enligt Fortnox. Och vid utgången av 2020 förväntas merparten ha bytt till molntjänster.

Över rullande tolv månader omsätter Fortnox cirka 250 Mkr och bolaget värderas till närmare 2,4 miljarder kronor, vilket ger en P/S-multipel på höga 9,6. Det vägs upp delvis av att bolaget har höga marginaler, kring 23 procent under perioden på rörelsenivå. Vinsten per aktie uppgick till 70 öre på rullande tolv månader, vilket ger ett p/e-tal på 56.

Målsättningen är att växa intäkterna med minst 25 procent per år och samtidigt hålla en rörelsemarginal över 20 procent, vilket är lägre än historiskt. Men affären är cyklisk och enskilda kvartal har marginalen varit nere kring 20 procent. Mest affärer gör bolaget i första och sista kvartalet, då de flesta småföretagare stänger böckerna.

För att behålla teknikförsprånget pågår ett intensivt utvecklingsarbete, vilket kräver fler och fler kvalificerade medarbetare. Det skulle också kunna vara en anledning varför ledningen inte vill skruva upp de finansiella målen, trots att de överträffas just nu.

Tar vi Fortnox på orden når omsättningen cirka 330 Mkr under 2018 och rörelseintäkten 66 Mkr. Men kryddar vi istället kalkylen och antar en marginal på 25 procent stiger rörelseresultatet till 83 Mkr, vilket torde ge 65 Mkr i resultat på bottenraden. Då sjunker p/e-talet till 36.

Balansräkningen är stabil. Bolaget är fritt från långsiktiga skulder och har nettokassa. Kassaflödet från den löpande verksamheten är starkt, 29 Mkr bara under första halvåret.

Onekligen är Fortnox ett kvalitetsbolag och ett av smålistornas mest intressanta bolag. Men också ett väldigt högt värderat sådant.

Ni har läst samma resonemang i tidigare analyser hos Placera och andra aktörer som följer bolaget. Men aktien fortsätter att stiga i pris.

Investeringsbeslutet blir därför en svårknäckt nöt. Vår positiva inställning till bolaget går inte att ta minste på, men med hänsyn taget till värderingen väljer vi att stanna vid en neutral rekommendation. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fortnox Neutral 39,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -