Tata/Thyssenkrupp närmare fusion

Börs Tata Steel och Thyssenkrupp har tagit de första stegen mot en fusion genom att teckna en avsiktsförklaring.

Enligt denna skulle bolagen kombinera sina respektive stålaktiviteter i Europa genom ett 50/50-samriskbolag. Målet är att skapa ett bolag inom plåtstål (flat steel). Det nya bolaget Thyssenkrupp Tata Steel med huvudkontor i Amsterdam, skulle ha pro forma försäljning om cirka 15 miljarder euro, årliga leveranser om cirka 21 miljoner ton plåtstål och cirka 48.000 anställda.

Samtal om en eventuell fusion startade för cirka 18 månader sedan när Tata beslutade sig för att inte sälja sin brittiska stålverksamhet.

Cevian är nästa största ägare i Thyssenkrupp med 15 procents ägande. Bloomberg News rapporterade med hänvisning till icke namngivna källor för cirka en vecka sedan att Cevian motsätter sig en fusion mellan Thyssenkrupp och Tata Steel. Anledningen, enligt dessa källor, är tvivel på att en sammanslagning mellan de två ståljättarna skulle generera väsentliga synergieffekter.

I det pressmeddelande som Thyssenkrupp och Tata skickade ut tidigt på onsdagsmorgonen skulle en fusion generera synergier om 400-500 miljoner euro, i början från integration av bland annat försäljning och administration, FoU och inköp. Senare skulle man se över hela produktionsnätet, vilket skulle kunna ge synergier som ännu inte identifierats, skriver bolagen i pressmeddelandet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -