Börsen idag: Öppning runt nollan

Morgonrapport Börserna i USA vandrade norrut under måndagens handel medan Asien utvecklats blandat på tisdagsmorgonen. Ledande terminer indikerar en öppning strax under nollan för OMXS30.

De amerikanska börserna handlades svagt uppåt under veckans första handelsdag, efter stigande Europabörser. S&P 500 satte ett nytt all-time-high sedan det stängde på 2.504. Avsaknaden av upptrappningar på Koreahalvön håller därmed riskaptiten fortsatt hög. Finanssektorn agerade draglok efter att korträntorna stigit. Vid stängning noterades breda S&P 500 och Dow Jones industriindex upp 0,2 respektive 0,3 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite handlades samtidigt 0,1 procent högre.



Bland tillgångsslagen på råvarumarknaden var det en relativt lugn dag för oljan, medan aktiviteten på London Metal Exchange var högre. Handeln med olja karaktäriserades av små prisrörelser åt bägge håll, vilket också var mönstret under fredagen. WTI- och Nordsjöoljan stängde oförändrad respektive 0,1 dollar lägre till priserna 49,9 respektive 55,6 dollar per fat

Metallpriserna steg överlag på måndagen med guldpriset som undantag. Den avtagande omvärldsoron medförde istället ett pristapp om 13 dollar ned till 1306,8 dollar per uns. Zinkpriset ökade i spåren av låga lagernivåer och en något starkare efterfrågan. Koppar gick också starkt och rekylerade upp från den lägsta nivån på en månad. Samtidigt rapporterade Bloomberg News om att Chiles kopparmyndighet spår ett stigande kopparpris framöver.

På den amerikanska bolagsfronten satte Tesla-aktien ett nytt kursrekord. Trots den senaste tidens diskurs om en allt mer tilltagande konkursens verkar det inte sätta stopp för aktien, som sedan den 1:a januari i år är upp 80 procent, medan den steg 1,4 procent igår. Under gårkvällen blev det också klart att försvarsbolaget Northrop Grumman köper Orbital ATK för 9,2 miljarder dollar i en affär som ska stärka Northrops robot och rymdverksamhet. Nyheten togs emot väl av branschkollegorna som steg i kölvattnet av offentliggörandet. Aerojet Rocketdyne och Kratos Defence ökade med 6,7 respektive 4,3 procent



Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades upp 3 punkter till 2,23 procent.

På de asiatiska börserna har utvecklingen varit varierande. Med anledning av en svagare yen och muntra uppgångar i USA stärktes investerares förtroende i Japan, vilket lyfte cykliska aktier som exportörer och finansbolag. Nikkei 225 hade klockan 07.45 stigit med hela 2 procent. Fastlandskina och Hong Kong gick däremot sämre. Både Shanghai Composite och Hang Seng var ned 0,2 procent för dagen.

Här på hemmaplan kan vi rapportera om Talkpool som håller extrastämma. Financial Hearings och Nyhetsbyrån Direkt arrangerar även ett fastighetsseminarium kl. 08.00-17.30.

Under morgonen har en rad nya rekommendationer inkommit från DNB Marktes, Credit Suisse, SHB och Nordea. Bankerna har uppdaterat sina riktkurser för SKF, Africa Oil, Fingerprint Cards och SAS. För SKF och Nordea Höjs rekommendationen till köp medan Africa Oil sänks till neutral. För Fingerprints del sänks riktkursen till 24 från 40 kronor och rekommendationen från öka till minska.

Redeye har även höjt sin rekommendation för Mycronic från 117 till 119 kronor i sitt base-case scenario.

På den internationella arenan börjar dagen med ett besked kring ZEW-indexets utveckling för september. Efter en topp på 20,6 i maj har ZEW-index, som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, successivt letat sig nedåt. I augusti sjönk index oväntat mycket, till 10,0 från 17,5 i juli. Förväntningarna låg på en mindre nedgång till 15,0, enligt Bloomberg News. Klockan 14.30 kommer statistik kring det amerikanska bostadsbyggandet i augusti. Konsensusprognosen pekar mot att byggtakten ökade 1,7 procent, efter en oväntad nedgång med 4,8 procent i juli. Enligt bedömare bör orkanerna Harvey och Irma ha dämpat byggaktiviteten i USA, men troligen först i statistiken för september. Sista veckan i augusti orsakade Harvey stora översvämningar, framförallt i Texas.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -