H&M-vinst splittrar analytiker

Börs H&M:s försäljningsrapport i förra veckan splittrar marknaden, men i stora drag håller sig analytikerna till den syn de tidigare hade på klädbolaget.

Berenberg, med en säljrekommendation, tycker det är för tidigt att bli mer positiv samtidigt som SEB, som råder till köp, ser tillväxtpotential.

H&M:s försäljning i det tredje kvartalet präglades av stora sommarreor som väntas dra ner bruttomarginalen. Samtidigt har reorna enligt H&M lett till en förbättrad varulagersituation och goda förutsättningar för de nyinkomna höstvarorna.

"Vi tycker det är för tidigt att bli mer positiv. Vi tror ännu inte att lageröverskottet är utrensat, valutor ger en betydande motvind i det fjärde kvartalet, och den strukturella förändring ledningen genomför kommer att ta tid. Därför kommer intäktstillväxten och marginalerna vara lägre under en längre tid än vad marknaden räknat med", skriver Berenberg och sänker sina prognoser för vinst per aktie de kommande tre åren med 7, 2 respektive 1 procent.

SEB Equity tar mer fasta på H&M:s kommentar om en förbättrad lagersituation och ser möjligheten till en ökad fullprisförsäljning under september.

"Med förbättrade utsikter för en positiv jämförbar försäljning efter lagerutrensningen, och med en försvagad dollar som väntas ge stöd åt marginalen 2018, räknar vi med att vinsten per aktie ökar 17 procent", skriver SEB.

SEB:s estimat för 2018 ligger för just vinsten per aktie på 12:80 kronor, Berenbergs på 11:90 kronor och konsensus enligt SME Direkt på 12:22 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -