Månadens bästa och sämsta fonder

Fondkommentar Den senaste månaden har bjudit på positiva börser, efter en längre period med starkare krona och svag börsutveckling. Och det finns regioner som avkastat riktigt bra. Placera har listat månadens vinnar- och förlorarfonder.

Enligt Morningstar är alla stora fondmarknader och regioner på plus räknat i svenska kronor, förutom Japan som sticker ut med negativ avkastning på knappt 2 procent. Kronans framfart har lugnat ner sig betydligt den senaste månaden, och har stärkts med 1 procent mot den amerikanska dollarn och med en halv procent mot euron.

MSCI Världsindex har den senaste månaden stigit med drygt 1 procent (drygt 50 procent av indexet utgörs av amerikanska bolag). Stockholmsbörsen har utvecklats i nivå med globalindex. De amerikanska börserna har haft en marginellt sämre utveckling än Stockholmsbörsen mätt i svenska kronor. Breda europaindex har återhämtat sig betydligt och avkastat knappt 2 procent i svenska kronor.

De bästa börserna hittar vi i Östeuropa och Latinamerika. Östeuropa har utvecklats riktigt bra med genomsnittliga uppgångar på drygt 6 procent, främsta drivet av en stark Moskvabörs. De Latinamerikanska börserna har också haft ett tydligt uppsving och stigit med knappt 6 procent, mätt i svenska kronor. Läs mer om marknadernas utveckling den senaste månaden i Pekka Kääntäs utblick. 

Placera har listat månadens vinnar- och förlorar fonder från Avanzas fondutbud. Det skiljer knappt 27 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden, vilket är mycket.

Vinnarfonderna utgörs av ett tydligt tema som är Latinamerika. Utöver det innehåller vinnarlistan bland annat Rysslandsfonder, bioteknik och en läkemedelsfond med småbolagsinriktning.

Vi hittar fyra Brasilienfonder på listan och bäst av dem har Handelsbankens Brasilienfond utvecklats. Fonden har gått upp mest av alla fonder, med hela 14,2 procent. Förvaltaren Kristoffer Eklund fokuserar på små och medelstora bolag med inriktning på inhemsk efterfrågan. Det för att bolagen ska kunna ta del av tillväxten i Brasilien. Fondens största innehav är det Sao Paulo-baserade återvinnings- och vattenförsörjningsbolaget Sabesp.

Kristoffer Eklund, Handelsbanken

JP Morgans Brazilian Fund har avkastat tre procentenheter sämre, men placerar sig som solklar tvåa på listan. Längre ner hittar vi Brasilienfonder från den schweiziska storbanken UBS och en från brittiska kinesiska banken HSBC. Alla fyra Brasilien-fonderna är aktivt förvaltade och har utvecklats bättre än fondkategorisnittet enligt Morningstar som är på drygt 9 procent.

Bakom den starka uppgången under månaden finns flera starka makro-signaler för den brasilianska ekonomin tillsammans med högre råvarupriser vilket gynnar landet. Det har också lugnat ner sig på den politiska arenan efter försommarens turbulens kring president Michel Temers mutanklagelser. Summerar man rapportperioden för det andra kvartalet så kom resultaten från bolagen in ganska bra vilket har gett börsen stöd.

Michel Temer

Längre ner bland vinnarfonderna hittar vi två Latinamerikafonder. De har avkastat runt 9 procent. brasiliens andel i MSCI Latinamerika index är drygt 56 procent. Sao Paolobörsen har avkastat högst i regionenen vilket förklara det en stor del av Latinamerikafondernas uppgång. Två andra högavkastande börser i regionen under månaden är Argentina och Peru.

Moskvabörsen har utvecklats starkt med en uppgång på 6,5 procent och vi hittar två Rysslandsfonder på fondtopplistan som avkastat bättre än så under månaden. Slutligen har fondförvaltaren C Wordwide två fonder på topplistan, en bioteknikfond och en läkemedelsfond med inriktning på små och medelstora bolag.

Hälsovårdssektorn har haft bra utveckling den senaste tiden och Kite Pharma som fanns i båda fonderna blev uppköpt. Dessutom har det cirkulerat uppköpsrykten för några andra av innehaven, vilket har gjort att fonderna presterat klart bättre än sina respektive kategorisnitt.

Förlorarlistan består av flera länder fonder från Asien och branschfonder. Och det har en tydlig lutning mot närliggande länder till oroshärden Nordkorea.

Tundra Pakistanfond har avkastat sämst under månaden med minus 12,4 procent. Bakom nedgången ser vi politisk oro när både finansminstern Ishaq Dar och den nyligen avsatta premiärminister Nawaz Sharif sannolikt blir stämda för sin inblandning i Panamagate. Utöver det har bolagsrapporterna överlag har varit ganska svaga under augusti vilket spätt på vinsthemtagningar.

Marknaden har också oroat sig för ökat underskott i bytesbalansen som ökat volatiltiteten i den pakistanska rupeen som tappat mot kronan. Konsensus på marknaden är att rupeen är 10 – 15 procent övervärderad mot den amerikanska dollar. Årets utveckling står i stor kontrast mot fjolåret då fonden avkastade drygt 40 procent. Mycket av fjolårets uppgång drevs av att indexberäknaren MSCI uppgraderade Pakistans status från gränsmarknadsland till tillväxtmarknadsland.

Vi hittar både en Koreafond och fyra japanfonder på förlorarlistan. Det är fortsatta politiska spänningar i regionen med grannlandet Nordkorea, som har ökat aktiviteten med både kärnvapenprovsprängningar och testa av missiler ovanför Japan. Oron har smittat av sig på investerar kollektivet, Templeton Korea A SEK har backat med över 12 procent den senaste månaden. Kategorisnittet för japanfonder backat med 1 procent. De fyra japanfonder vi hittar på listan har tappat betydligt mer än kategorisnittet.

Vi hittar även två telekomfonder på bottenlistan. Kategorin är liten i Sverige, vi hittar endast tre fonder hos Morningstar. Telekombolagen har haft en svag utveckling under augusti och september. Som exempel har Ericsson backat med över 6,2 procent den senaste månaden. Ericsson aktien är representerad i båda fonderna på listan.

Den klart populäraste aktien i båda fonderna är det amerikanska kommunikationsbolaget Verizon, även den har backat med knappt 2 procent. DNB Telekom har avkastat minus 3,2 procent och Fidelity Global TeleComms A-Dis-EUR minus 3,6 procent. Den svaga avkastningen den senaste månaden gör att båda fonderna har nu negativ avkastning 2017.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -