Bästa börserna i Emerging Markets

Utblick Ett stabilare ekonomiskt och politiskt läge har bidragit till fortsatt börsuppgång i de flesta länder. Men det är aktiemarknaderna i tillväxtekonomierna som drar mest.

Efter ett ganska trögt augusti har det vänt upp på de flesta av världens börser under september och nya börsrekord noteras nu på många håll. På finansmarknaden är många ändå oroliga för de höga värderingarna på börserna i mer utvecklade ekonomier (Developed Markets), och i jakten på avkastning är det fortfarande börserna i tillväxtekonomierna som går allra starkast.

Dessa börser gynnas dessutom av stabilare världsekonomi, svagare dollar och stigande råvarupriser. Genomsnittsbörsen på tillväxtmarknaderna (Emerging Markets) är upp med imponerande 21 procent hittills i år, exklusive utdelningar. På de nya tillväxtmarknaderna (Frontier Markets) är i sin tur uppgången nära 19 procent.

I de utvecklade ekonomierna stannar den genomsnittliga uppgången på lite drygt 10 procent. Vilket även det är en imponerande siffra. Men kanske än mer imponerande ur ett stabilitetsperspektiv är att endast i ett av de 24 länder som ingår i MSCI-index för Developed Markets har börsen backat under de senaste 30 dagarna.

Att Riksbankens mjuka penningpolitiska besked (tillfälligt?) hejdat kronförstärkningen och till och med bidragit till att kronan försvagats något under de senaste veckorna gör också att de internationella kursutvecklingarna ser betydligt bättre ut ur ett strikt svenskt perspektiv. Under sommaren ”stal” kronuppgången mycket av eventuella uppgångar när de skulle räknas om till vår egen valuta. Men sett över året är det fortfarande så att börsuppgångarna på stora marknader som USA och Storbritannien vänds till minus på grund av kronförstärkningen.  

Visst har det funnits en del orosmoment under den senaste månaden, där konflikten mellan Nordkorea och i stort sett hela den övriga världen sticker ut. Volatilitetsindex (VIX) för den amerikanska börsen har tidvis stigit, även om uppgångarna dämpats rätt fort. Det rör sig heller inte om några särskilt höga nivåer på VIX som noterats kring 16 som högst (se diagram). Det ska jämföras med toppnoteringar på nära 50 i samband med eurokrisen och över 80 när den amerikanska finanskrisen härjade som värst.

Bortsett från turbulensen kring Nordkorea har det annars varit mer stabilt på det politiska området. Visserligen fortsätter en viss turbulens kring det amerikanska presidentskapet att oroa, men utspelen från Donald Trump får inte länge investerarna att sätta kaffet i vrångstrupen och trycka på säljknappen. 

I Tyskland väntas i sin tur Angela Merkel ta en promenadseger i valet till förbundsdagen senare i september. Processen med det brittiska EU-utträdet går visserligen trögt, men det drabbar i huvudsak britterna själva negativt.

På konjunkturområdet är bilden också att det ser stabilare ut. På de flesta håll rullas makrostatistiken ut ungefär som väntat. Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatistiken noteras i förhållande till analytikernas prognoser, har utvecklats stabilt och ligger fortfarande på plus i EMU-området och Emerging Markets. I USA har ESI fortsatt att stiga efter en del tydliga svaghetstecken i inledningen av sommaren (se diagram).

Tilläggas kan att JP Morgans sammansatta inköpschefsindex för världen i augusti steg till den högsta nivån sedan mars 2015.  

I de svenska makrosiffrorna har det däremot noterats en del besvikelser men av allt att döma är konjunkturen i Sverige fortfarande urstark och nedgången i ESI sker också från mycket höga nivåer.

Developed Markets

Genomsnittsbörsen är upp med 2,3 procent under de senaste 30 dagarna. Efter ett trögt år har den israeliska börsen fått fart under vingarna och Norge gynnas av stigande oljepris. I övrigt är det mest EMU-länder i topp efter att uppgångarna tagit förnyad fart efter en trög sommar. Fortsatt stabilt konjunkturläge och att eurons framfart dämpats något bidrar till börslyften.

Även den svenska börsen har stigit men sett över hela 2017 parkerar Sverige numera rätt lång ner på börslistan med en uppgång på 5,7 procent, exklusive utdelningar. Kanada bör gynnas av stigande råvarupriser men pressas samtidigt av en starkare valuta. 

Emerging Markets

Den genomsnittliga uppgången landar på hela 4,6 procent och framgångssagan för börserna i Emerging Markets fortsätter. Högst upp på börslistan finner vi Brasilien, som efter en synnerligt trög start på 2017 nu fått ordentlig fart. Ett något stabilare politiskt klimat och högre råvarupriser bidrar till framgången, liksom en tidigare försvagning av den brasilianska realen.

Även andra länder, som exempelvis Ryssland, har gynnats av uppgången i råvarupriserna. Kina, och flera andra asiatiska länder, fortsätter att gå starkt. Noterbart är att den sydkoreanska börsen (som oförklarligt nog ligger i den här gruppen) stigit med 3,1 procent trots turbulensen kring Nordkorea. 

Frontier Markets   

Den genomsnittliga uppgången ligger på 3,5 procent och FM-gruppen fortsätter att skugga storebror EM-gruppen. Det är dock en stor spridning på börsutvecklingen i den här gruppen och det är svårt att hitta en röd tråd att hålla sig till.

Gruppen som helhet bör dock gynnas av stabilare världsekonomi, stigande råvarupriser och en något svagare, men ändå hyggligt stabil, dollar. Kraftiga rörelser i dollarna ska dock påverka gruppen negativt. Qatar omfattas av sanktioner från grannländerna. Att Argentina nu åter välkomnas (nåja) in i på den globala finansmarknaden bidrar till det kraftiga börslyftet.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -