Räkna med ännu starkare krona

Makrokommentar Riksbankens budskap tycks ha gått fram till valutahandlarna och den svenska kronan har åter börjat försvagas. På längre sikt finns dock utrymme för ny kronförstärkningen enligt SEB.

Efter att ha stärkts kraftigt under sommaren har den svenska kronan tappat lite momentum under den allra senaste veckan.

Det är väl heller ingen vågad gissning att kronförsvagningen är direkt kopplad till Riksbankens räntebeslut eftersom kronförsvagning startade just inför mötet och trenden nedåt fortsatte när banken levererade ett synnerligen mjukt penningpolitiskt besked.  

Så kortsiktigt har riksbanksledningen lyckats med det som numera måste betraktas som deras huvudsakliga mål - nämligen att stoppa en fortsatt kronförstärkning.

Ändå är kronan fortsatt lite knappt 3 procent starkare idag än den var vid årsskiftet, mätt i handelsvägda termer (KIX-index). Mot viktiga valutor som den amerikanska dollarn respektive det brittiska pundet är valutaförstärkningen betydligt kraftigare än så (se tabell).

En hel del av kronförstärkningen mot dessa två valutor kan kopplas till att även euron gått bättre under det här året och att kronan följt med på den resan. Mot euron är den svenska kronans förstärkning i sin tur marginell, även om det tidvis varit en skakig resa. Bättre tillväxtutsikter och ett stabilare politiskt läge i EMU-området har bidragit till att euron stärkts mot de flesta andra valutor.

Samtidigt har dollarn missgynnats av uteblivna finanspolitiska stimulanser och låga inflationsutfall. De senare har bidragit till att förväntningarna på ytterligare åtstramningar från den amerikanska centralbanken sjunkit. Det brittiska pundet har i sin tur försvagats kraftigt till följd av stigande osäkerhet kring Brexit-processen och de negativa ekonomiska effekterna av denna. 

Ska man tro konsensusprognoserna (ihopsamlade av Bloomberg) är dock större delen av kronförstärkningen numera bakom oss.Av de viktigaste valutorna är det främst mot euron och det brittiska pundet som det fortfarande finns lite lyftkraft kvar.

Sveriges största valutabank, SEB, har däremot en något annorlunda syn på utvecklingen för den svenska kronan. Enligt SEB finns det fortfarande ganska rejält med förstärkningspotential kvar i kronan.

SEB tror bland annat på fler räntehöjningar rent generellt men att en generellt sett stramare penningpolitik också kommer att tvinga ut Riksbanken på banan. Dessutom fortsätter den svenska inflationen av överraska på uppsidan och klå Riksbankens egna prognoser.

Och den dagen som Riksbanken kommer att börja viska om en exit-strategi från den nuvarande extrema kursen kan det bli ett starten på ett lite kronrally. Inte minst som många utländska investerare och svenska företag har tagit Riksbankens nuvarande budskap till sig och för närvarande är underviktade i svenska kronor.

Att kronrörelsen, enligt SEB, blir störst visavi dollarn beror i sin tur på generell dollarsvaghet när även andra centralbanker hänger på Federal Reserves tåg och inleder en åtstramningscykel. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -