FPC-chefen: Apple öppnar för Iris

Börs Fingerprint Cards tror att Apples lansering av toppmodellen Iphone X, med ansiktsigenkänning men utan fingeravtryckssensor, öppnar för en utveckling där flera biometriska identifieringsmetoder tar plats.

"Apples lansering var fin och Apple kommer att påverka industrin. Det här ökar användningen av biometriska lösningar och ju mer det görs inom biometri, desto lyckligare gör det oss. Det är den vägen som vi har trott på med multimodalitet, där flera olika identifieringsmetoder tar plats", säger Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt.

Apples så kallade Face ID-teknik, som används i Iphone X, är den ena identifieringstekniken som är "touchless", det vill säga då man inte behöver röra skärmen. Identifiering via iris-avläsning är den andra.

"Vi tror på touchless och det är fint att Apple också tror på det. Med iris kan vi komma med samma funktionalitet men klart säkrare och mer kostnadseffektivt än ansiktsigenkänning", säger Christian Fredrikson.

Han hänvisar till kommentarer från Apple om att risken för en felaktig identifiering med "Face ID" är en på miljonen och kontrar med att motsvarande risk med iris är en på tio miljoner.

Innebär det här slutet för fingeravtrycksidentifiering?

"Fingeravtryckssensorer kommer att fortsätta att finnas, det är den mest kostnadseffektiva biometriska identifieringen som finns", säger han och tillägger:

"Vi tror på multimodalitet där 3D-face, fingeravtryck och iris finns med alla olika kombinationer."

Christian Fredrikson framhåller också att Apples ansiktsigenkänning är en mycket dyr lösning och modellen Iphone X är en telefon i det högsta prissegmentet.

Vad gäller funktionaliteten påpekar FPC-chefen att jämfört med fingeravtrycksidentifieringens en-touch-lösning kräver ansiktsigenkänningen två touch, först en på skärmen och sedan en läsning av ansiktet.

Fingeravtryckssensorer tog dock plats i Apples två andra modeller, Iphone 8 och Iphone 8 Plus, som lanserades samtidigt som Iphone X.

Christian Fredrikson, som för tillfället befinner sig i Kina, uppger också att olika aktörer i industrin har väntat på vad Apple skulle komma med.

"Visst har de väntat på Apples lansering och nu kan alla gå in i normal planering", säger han avslutningsvis.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -