Fondveteranen gillar utdelningar

Fonder John Strömgren är en av finansbranschens riktiga veteraner. Han har förvaltad flera fonder men en av fonderna har han förvaltat framgångsrikt i över 20 år - en ovanligt lång period.

Den fond som förvaltaren John Strömgren på Carnegie Fonder förknippas allra starkast med är Carnegie Strategifond. Fonden startade redan 1988 och sedan 1996 förvaltas den av John Strömgren. Men först 2012 fick fonden den inriktning som den har idag.

”Vi startade fonden Carnegie Corporate Bond 2009 och insåg snart att även Strategifonden skulle må bra av att breddas med företagsobligationer. Vi gjorde om Carnegie Strategifond från en ren aktiefond till en nordisk blandfond, med ungefär 60 procent aktier och 40 procent företagsobligationer. Genom att vi adderade till företagsobligationer som har lägre risk än aktier, blev det möjligt att investera i fler nya intressanta sektorer på nordisk basis som exempelvis olja & gas och råvaror vars aktier vi traditionellt undvikit. Det gör att fonden får en ökad riskspridning”, säger John Strömgren.

”Men det finns också en gemensam nämnare mellan alla företag vi investerar i, oavsett om det är aktier eller obligationer: de är stabila, välskötta och ger oftast en hög direktavkastning. Carnegie Strategifond riktar sig till dem som vill ha ett tryggt långsiktigt sparande, till exempel till pensionen, och då vill vi inte ta onödig risk.”

Carnegie Strategifond har haft en väldigt bra riskjusterad avkastning. De senaste fem åren har den nästan avkastat dubbelt upp mot Morningstars fondkategori ”Blandfonder – balanserad” och placerar sig som klart bästa fond i den kategorin.

John berättar att fonden förvaltas utifrån samma princip som 1988. Fonden följer inget index och investeringarna är långsiktiga efter Carnegie Fonders devis ”våra bästa investeringsidéer”. Aktieinvesteringarna är koncentrerade på 20–30 innehav.

”Jag investerar i fler företagsobligationer än aktier, oftast ett 50-tal”, säger John Strömgren, som får hjälp med investeringsidéer av Niklas Edman och Maria Andersson som förvaltar kreditfonden Carnegie Corporate Bond.

”Med möjligheten att investera i företagsobligationer kan jag välja om fonden ska äga aktien eller krediten. Jag väljer det med bäst riskjusterad avkastning. Men den långsiktiga fördelningen i fonden mellan aktier och räntor är 60/40, jag ändrar inte i fördelningen mellan tillgångsslagen för att optimera avkastningen, utan valen ska skapa avkastning med stabila utdelningar”, säger John Strömgren.

”Jag har samma fokus som jag alltid har haft, nämligen att hitta investeringar med bra avkastning till begränsad risk. Carnegie Fonder är en utpräglad värdeinvesterare som letar efter välskötta bolag med låg värdering, stark balansräkning och bra kassaflöden - helt enkelt förutsägbara bolag. Vi gillar framförallt aktier som genererar en stabil och hög utdelning, säger John Strömgren.

Utifrån ansatsen att investera i värdebolag så har fonden inga investeringar i komplicerade branscher som ny teknik, bioteknik eller högt värderade läkemedelsbolag. Men man hittar flera kända investmentbolag bland fondens större investeringar. Investor är fondens största innehav och Industrivärden fondens fjärde största innehav.

”Jag gillar bolag med tydliga ägare som Holmen, investmentbolagen och Lifco. Flera investmentbolag är välskötta och ger en stabil och bra direktavkastning till rabatt, vilket över tid har varit en bra affär”, avslutar Johan Strömgren.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -