Den bortglömda utdelaren

Aktieanalys It- och automationsbolaget Novotek är 30-åringen som hamnat lite i skymundan, trots fin utdelning och många år utan förluster. Placera tittar närmare på förutsättningarna framåt.

Novotek hjälper sina kunder att omvandla datapunkter till kunskap. Endast hälften av all insamlad information går i dagsläget aldrig vidare till analys, sannolikt finns där många lärdomar gömda.

Industrin står inför nästa digitala revolution. Med hjälp av datakraft kan grönare och mer intelligenta tillverkningsprocesser skapas. Det bedömer Novotek som centralt för att kunna behålla industriell produktion i norra Europa. Eftersom konkurrensen blir allt tuffare globalt.

Internet of things är ett samlingsnamn för uppkopplade produkter och maskiner. I takt med att den utvecklingen tar fart krävs effektivare skydd mot obehöriga intrång. Närtiden rymmer flera exempel på lyckade hackerattacker som slagit ut viktiga samhällsfunktioner och företag runt om i världen.

Cybersäkerhet och Internet of things är Novoteks senaste fokusområde. Hög aktivitet sammanfattar första halvåret och ambitionen är att satsningarna ska bli en välbehövlig tillväxtmotor.

I första kvartalet inledde Novotek samarbetet med israelisk-amerikanska Cyberx. Ett bolag som sysslar med bland annat intelligent kameraövervakning.  På industrisidan har Novotek långtgående samarbete med anrika General Electric, ett amerikanskt jättebolag som ömsat skinn flera gånger genom historien.

Verksamhetsbasen är geografiskt placerad i Malmö men bolaget finns representerat även i Norge, Danmark, Finland, Nederländerna och Belgien.

I ägarlistan ryms bland annat doldisfamiljen Svensson, som står bakom investmentbolaget Arvid Svensson Ab, med 25 procent av kapitalet.

Tidigare fanns fondduon Didner & Gerge bland storägarna med 8,3 procent av kapitalet. Men posten såldes i augusti, samtidigt som Handelsbanken Fonder flaggade upp för ett innehav på 5,3 procent av aktierna, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Ser vi till historien har Novotek varit vinstgivande konstant sedan 2008 om än överskottet var marginellt för 2009 och 2012. Sedan 2010 har bolaget troget lämnat 1 krona i utdelning per aktie, vilket justerades upp till 1,25 kronor per aktie för 2016. Det motsvarade då närmare 90 procent av vinstmedlen. Om samma utdelning antas för 2017 skulle bolaget leverera en kupong värd 5,1 procent.

Men även intäkterna har varit relativt konstanta, vilket kanske inte är exakt vad som efterfrågas om vi fått önska fritt. Lite tillväxt skulle inte skada. Det senaste tre åren har omsättningen legat kring 210-220 Mkr per år, vilket kan ställas i relation till börsvärdet 260 Mkr. Det ger en P/S-multipel på 1,2 vilket är högt sett till historien.

Över rullande tolv månader har intäkterna summerat 215 Mkr, vilket är ett sunt underlag för vart bolaget kan tänkas landa även i år. Vinsten över samma period uppgår till närmare 21 Mkr, rörelsemarginalen strax under 10 procent.

I augusti hände något spännande. Då tecknades en avsiktsförklaring att köpa ett tillsynes välmående brittiskt bolag med en årsomsättning kring 40 Mkr. Det tilltänkta förvärvet gjorde under fjolåret ett resultat om 4,24 Mkr på ebitda-nivå. Affären är inte i hamn men väntas bli klar under tredje kvartalet. Blir det som tänkt kommer nytillskottet ha positiv effekt på resultatet per aktie och omsättningen.

Novoteks finansiella situationen är mycket stadig. Bolaget var vid utgången av andra kvartalet helt fritt från räntebärande skulder och nettokassans omfång mäter 62 Mkr eller nästan 6 kronor per aktie.

Justerat för pengarna på banken värderas verksamheten till 9 gånger rörelseresultatet (ev/ebit) även det är högre än det historiska snittet.

Det som lockar med Novotek-aktien är istället utdelningen. Multipelexpansionen som skett har sannolikt att göra med den säkra kupongen och den ivriga jakten på avkastning, när ränteplaceringar inte är ett alternativ. Såklart är förvärvet en krydda och fler affärer uppmuntras.

Ett intressant säsongsmönster är kopplat till aktien. Aktier är generellt en vintersport och Novotek är inget undantag. De senaste åren har aktien stigit mest under vinter och vår, för att sedan falla tillbaka under sommaren. Högsta punkten i cykeln noterats under perioden maj/juni - inför eller i samband med utdelningen.

Cirklarna i kursgrafen markerar topparna i samband med att utdelningarna tas.

Tidigare har Placera flera gånger beskrivit Novotek som en liten utdelningsmaskin och epitetet gäller fortfarande. En bet på att säsongsmönstret håller kan därför även i år vara intressant.

Till det tillkommer optionen att industrikonjunkturen tar bättre fart och att Novotek därav lyckas öka omsättning och vinst organiskt.

Köp Novotek och behåll aktien fram tills det blir dags att ta utdelningen i maj månad. En brasklapp krävs för den tunna likviditeten i aktien, så var varsam vid orderläggningen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NOVOTEK B Köp 24,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -