Bitcoin skrämmer globala förvaltare

Fonder De globala fondförvaltarna väljer i första hand tillväxtmarknader men räds kryptovalutan Bitcoin. Det visar en färsk investerarenkät.

Investerarkollektivet fördrar tillväxtmarknadsaktier. Det är den region som är mest överviktad den högsta på sju år. Samtidigt är de globala investerarna underviktade amerikanska aktier som nu nått den lägsta nivån på över 10 år.

Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare.

Förvaltarnas nettokassor är kvar på en fortsatt hög nivå men den minskade till 4,8 procent. Det är över det historiska snittet på 4,5 procent och nettokassan ses som en kontraindikator. Över det historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar.

Aptiten för europeiska aktier har sjunkit från tidigare toppnivåer, men investerarna är fortfarande överviktade regionen.

"Investerarna har blivit mindre euforiska över euroområdet, det beror på en allt starkare euro och investerarnas tro på bolagens vinstförväntningar har tappat fart", säger Ronan Carr, europeisk aktiestrateg på Bank of America Merrill Lynch.

De mest populära länderna inom Europa att investera i är Tyskland som fortsätter att attrahera kapital. God tvåa är Frankrike, även om intresset minskat den senaste månaden. De två länder som investerarna mest sannolikt kommer att undervikta det närmaste året är Brexitförhandlande Storbritannien och Sverige.

De mest populära europeiska sektorerna att investera i är banker och teknikbolag. Investerarna föredrar också försäkringsbolag och resesektorn. Detaljhandel och allmännyttiga bolag har minst intresse. För detaljhandelsbolagen nivån är den lägsta på tre år, vilket sannolikt förklarar en del av H&Ms kräftgång på Stockholmsbörsen under året.

Investerarna anser att bankaktier tillsammans med olja och gas är de mest undervärderade sektorerna i Europa. Europeiska teknikaktier anses inte särskilt övervärderade. Men går vi över Atlanten så anses teknikaktierna och Nasdaqbörsen fortsatt ha en hög värdering.

De globala investerarna har tidigare haft den tekniktunga Nasdaqbörsen på första platsen över den mest ”Crowded Trade”, det innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

Men kryptovalutan Bitcoin har nu seglat upp och tagit förstaplatsen som mest ”Crowded trade”, en Bitcoin handlas nära 5 000 dollar och årets uppgång är mer än 300 procent.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är ökade spänningar på den koreanska halvön. Det skulle leda till politisk och potentiellt väpnad konflikt och den risken har ökat betydligt den senaste månaden.

Det tidigare största hotet mot börserna var centralbankernas eventuella policymisstag när de börjar höja ränta och minska på de kvantitativa lättnaderna.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -