Två råvarufonder som kan lyfta

Fondanalys Flera stora banker tror att årets uppgångar för råvaror långt ifrån är över. Och ser man på historiska råvarucykler borde det finnas betydligt mer att ge.

Flera industriråvaror handlas på de högsta nivåerna på flera år. Nickel handlas på tvåårshögsta, kopparpriset har nått den högsta prisnivån på tre år. Trots årets starka prisuppgångar finns det mer att hämta tror många av marknadens aktörer.

De hänvisar till att uppgångarna bara kommit halvvägs om man ser historiskt på en råvarucykel. Ett Europa som växer snabbare än marknadens förväntningar tillsammans med överraskande stark BNP-tillväxt i Kina ger en växande efterfråga på industriråvaror.

Och det finns mer som talar för fortsatt efterfrågan. Det krävs exempelvis betydligt mer koppar och nickel för att tillverka en elbilsmotor än en fossilmotor. Och President Trumps gick till val bland annat på att genomföra en kraftig upprustning av den gamla och slitna amerikanska infrastrukturen. Efter hans politiska motgångar kanske det inte blir så. Men på sikt måste USA rusta upp den i många fall förfallna infrastrukturen.

Placera har listat årets råvaruuppgång och jämfört dem med historisk rekordnotering. Tror man att priserna ska närma sig tidigare toppnoteringar så finns det betydligt mer att ge.

Ett sätt att sprida risken är att investera i en råvarufond. De investerar oftast i operativa råvarubolag och kan över- eller undervikta efter den syn och tro de har på underliggande råvara. 

Råvarufonderna har haft en tuff tillvaro i flera år med svag avkastning. Men nu kan det bli ändring på det.

Placera har hittat två intressanta spetsfonder inom råvarusektorn.

Den ena har bara exponering mot industriråvaror men ingen olja och gas exponering.

Den andra investerar i hela spektrumet med industriråvaror samt olja och gasbolag.

Världens största fond och kapitalförvaltare Blackrock har delat upp sin råvaruförvaltning i en ren råvarufond som täcker basmetaller och gruvor och en separat råvarufond för olja och gas. Vi har valt att se på den första Blackrock Global Funds – World Mining A2. Fonden förvaltas sedan 1997 av Evy Hambro, som räknas till en av branschen absolut mest seniora portföljförvaltare för råvaror. Till sin hjälp har han Olivia Markham sedan januari 2015.

Olivia Markham och Evy Hambro, Blackrock

Förvaltarna har en aktiv förvaltning med aktieval som avviker från index. Investeringsprocessen innehåller bedömningen av både råvarupriser och företag. Det omfattar analys av utbud och efterfrågan för de olika råvarorna. Teamet försöker identifiera vad som kommer att driva råvarupriset.

Förvaltarna genomför över 1 000 bolagsbesök per år – det är en viktig del i urvalsprocessen. De fokuserar på välskötta bolag med låg kostnad för gruvbrytning med stark balansräkning. 

Fonden är uppbyggd i tre segment. De stora innehaven - motsvarande kärninnehav - är väl diversifierade bolag som har en bra likviditet i aktien och som förvaltarna har en stor övertygelse om. Här investeras mellan 5 - 10 procent. De medelstora innehaven är typiskt mindre metallproducenter. Här görs investeringen motsvarande 2 – 5 procent. Det sista segmentet är mindre bolag som har potential att öka produktionen, de har givetvis högre risk och positionerna är runt 2 procent.

De tio största innehaven uppgår ofta till minst 50 procent av fonden och omsättningen av innehaven är låg. Här ingår de tre gruvdrakarna Rio Tinto, Glencore och BHP Billiton. Förvaltarna har normalt mellan 50–80 aktier i fonden. I dagsläget har fonden totalt 53 bolag.

Fonden är överviktad i stora och medelstora bolag som utgör 64 procent respektive 31 procent. Brittiska bolag utgör den största delen på 39 procent följt av nordamerikanska bolag på 37 procent.

Förvaltarna är aktiva och vågar övervikta och undervikta vissa råvaror över tiden, vilket gör att fonden är ganska volatil. I år har fonden överviktat koppar och nickel . Det har betalat sig och man har bästa avkastningen i fondkategorin på knappt 10 procent. Fjolåret var också ett riktigt bra år för fonden med hög överavkastning. 2015 var däremot inget bra år, då man överviktade främst koppar och fonden backade mer än index.

Förvaltningsavgiften uppgår till 1,75 procent. Fonden har två stjärnor hos Morningstar av fem möjliga på fem år och tre år. Fonden förvaltar knappt 48 miljarder kronor vilket gör den till en av världens största råvarufonder. Trots att fonden bara har två stjärnor så tror vi att förvaltarna har rätt övervikt i rådande råvarumarknad vilket talar till deras fördel på sikt.

Den andra råvarufonden kommer från en av nordens största fondförvaltare. Det är Swedbank Roburs Råvarufond som i utgångläget investerar halva fondens värde i råvaru- och gruvbolag och den andra halvan i energibolag. Fonden förvaltas av Rikard Forssmed sedan juni 2007.

Rikard Forssmed, Robur

Investeringsprocessen börjar med att förvaltaren letar efter teman, exempelvis att Kinas tillväxt är viktigt för efterfrågan på basråvaror, bilindustrins strukturella omvandling till elbilar eller dynamiken i amerikanska oljeproducenter.

Sedan går analysen vidare till att identifiera sektorer och bolag. Bolagsanalysen fokuserar på bolag med låga produktionskostnader, hög kvalitet på råvarutillgångarna och en stark balansräkning. Då klarar bolagen av längre lågkonjunkturer och kan agera med långsiktig uthållighet. Det är även viktigt med en stark bolagsledning med en bra historik att leda bolaget.

Man investerar gärna långsiktigt, vilket fondens låga omsättningshastighet vittnar om. Investeringarna är koncentrerade till ett relativt få antal aktier, oftast mellan 30–50. I dagsläget har fonden totalt 37 bolag.

Fonden har historiskt haft en relativt jämn fördelning mellan råvarubolag och energibolag. Just nu håller fonden dock en större andel gruvbolag jämfört med energibolag. Förvaltaren är mindre positiv till oljeprisets utveckling den närmaste tiden, då det tillkommer ökat utbud med nya amerikanska oljeproducenter när oljepriset stiger som kan hålla tillbaka priset runt 55 dollar fatet.

Det är också fondens oljeinvesteringar som tynger årets avkastning. Fonden har backat med 6,8 procent i år. Lyfter vi blicken så var fjolåret ett riktigt bra år med en uppgång på knappt 49 procent.

Inget innehav väger mer än 8,7 procent. De fem största bolagen i portföljen står i dag för knappt 35 procent av det förvaltade kapitalet. Bland de tio största innehaven hittar vi flera bolag med svensk anknytning: Boliden, Lundin Petroleum och Lundin Mining. Flera små investeringar i många bolag ger en bra riskspridning. Den viktigaste regionen är Nordamerika som utgör knappt 40 procent av fondens investeringar följt av Storbritannien med 26 procent.

Den årliga förvaltningsavgiften är på 1,25 procent per år, vilket är lägre än kategorisnittet för liknande fonder. Fonden har tre stjärnor hos Morningstar av fem möjliga på fem år och tre år.

Råvarufonder svänger mycket med stora upp och nedgångar, vilket gör att man inte bör investera en allt för stor del av sitt sparkapital. En investerare i råvarufonder ska alltid vara medveten om att avkastningen påverkas mycket av valutaförändringar, särskilt då för dollarn som är den dominerande valutan för råvaror. De kan var en spännande krydda i en fondportfölj som adderar totalportföljen andra egenskaper.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
BGF World Mining A2 Köp 309,32 -
Swedbank Robur Transition Energy A Köp 17,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -