Spelbolagens spretiga värderingar

Börskommentar Nätspelsbolagen har dragit åt olika håll på sistone. Kursutveckling, vinsttillväxt och värderingar spretar idag ordentligt. Så här ser förutsättningarna ut inför de kommande åren.

De förr så universellt älskade spelbolagen har haft en betyglig spretigare utveckling de senaste åren. Vissa aktier har klarat sig bra medan andra har gått rejäl kräftgång. Vid ingången av 2015 var värderingarna generellt sett höga i sektorn och inte alla bolag har därefter kunnat visa upp en utveckling som motiverar detta.

Situationen skiljer sig från bolag till bolag, men generellt har konkurrensen ökat i spelsektorn de senaste åren. Därtill kommer även ökad beskattning då allt fler europeiska marknader omregleras. De lokala regleringarna innebär även mer anpassning av tekniken på varje marknad vilket medför ökade kostnader. Vinsterna i sektorn har därför inte ökat i samma snabba takt som förr.

Få spelbolag har haft en jobbigare resa de senaste 18 månaderna än Betsson. Speloperatörens aktie slutade 2015 på dryga 155 kronor. Bara ett halvår senare var kursen nere i 65 kronor. Kursfallet drevs på av ett par svaga kvartalsrapporter och kröntes sedan av en vinstvarning inför halvårsrapporten 2016.

En period av återhämtning följde därefter men i år har kursfallet återupptagits. Betsson tillhör förlorarna i spelsektorn i år med en nedgång på 18 procent.

Problemen har avlöst varandra i Betsson de senaste 1,5 åren. Tillväxt och marginaler har hållits tillbaka av allt från engångskostnader, negativa valutaeffekter och allmänt svag efterfrågan framför allt inom bolagets sportspel.

Sommarens halvårsrapport innehöll ändå en del ljuspunkter och kursreaktionen blev åtminstone tillfälligt positiv. Därför var det lite överraskande när Betsson för några dagar sedan meddelade att vd Ulrik Bengtsson, efter bara ett drygt år på posten, lämnade bolaget på dagen. Enligt Bengtsson själv berodde det på olika uppfattning om strategiska prioriteringar framöver. 

Betsson är dock inte ensamt om att ha haft en trög kursutveckling i år. Oddssättaren Kambi har fått se aktien backa 40 procent sedan årsskiftet. Ökade kostnader och ofördelaktiga matchresultat har pressat lönsamheten. Inför första kvartalets rapport tvingades bolaget till en vinstvarning och även utfallet i det andra kvartalet blev en stor besvikelse. Aktien föll kraftigt i somras.

Kambi är en avknoppning från Unibet, som numera heter Kindred Group. Kindred har klarat sig bättre än Betsson men har inte heller direkt rosat marknaden. Aktien är upp knappt 4 procent i år. Bäst bland operatörerna har Leovegas och Mr Green gått. De är upp 95 respektive 55 procent i år.

Leovegas är också högst värderad av operatörerna med ett p/e-tal på 20,4 på nästa års väntade vinst. I förväntningarna ligger en vinsttillväxt på 55 procent. Det är klart bättre än Betssons dryga 9 procent och Kindreds 10 procent.

Den blygsamma vinsttillväxten till trots värderas dock inte Kindred så värst mycket lägre än Leovegas. P/e-talet ligger på 17 på nästa år estimat. Betsson är lägst värderad av alla bolag på vår lista med ett p/e-tal på bara 11.

First North-noterade Nordic Leisure Group har varit årets verkliga kursraket i spelsektorn. Aktien är upp nästan 240 procent sedan årsskiftet. Bolaget har varit aktivt på förvärvsfronten och vinsten väntas öka kraftigt nästa år. Infrias prognosen ligger p/e-talet på dryga 14. Det är inte enormt högt med tanke på att drygt 80 procent av bolagets intäkter kommer från reglerade marknader.

En återuppblossad oro för de politiska riskerna förknippade med nätspelande är en bidragande orsak till att hela sektorn hade en svacka under fjolåret. Den standard som såg ut att ha etablerats när det gäller beskattning av spelöverksott på omreglerade marknader kom plötsligt att ifrågasättas.

Nederländerna började tala om skattesatser på upp mot 29 procent och i Tyskland betalade Betsson in retroaktiv skatt för att inte hamna i dåligt till i en stundande licenstilldelning, något som också skapade oro.

Den politiska risken i spelsektorn drabbar operatörerna mer direkt. Bolag som Netent och Evolution Gaming leverar spelprodukter till flera operatörer i varje land och sprider därmed riskerna. Enskilda operatörer kan tvingas bort från ett land om beskattningen blir för hög, men några blir alltid kvar.

Den lägre risken gör att leverantörer som Netent, Evolution Gaming och Kambi värderas högre på börsen. Dessa tre ligger också i topp när det gäller p/e-tal på nästa års prognoser. Netent har haft en avslagen kursutveckling en längre tid medan Evolution Gaming rusat i år. Båda värderas dock till p/e 27. Av de två ger Netent en högre direktavkastning.

En låg värdering brukar vara en förutsättning för en bra direktavkastning. Som lägst värderad i sektorn levererar också Betsson bäst direktavkastning. Utdelningen väntas sänkas kraftigt jämfört med i våras men direktavkastningen landar ändå en bit över 4 procent vilket är högst av bolagen på vår lista.

Under 2019 väntas framför allt Betssons och Kindreds vinster påverkas kraftigt negativt av regleringen av den svenska spelmarknaden. Tillväxten väntas överlag vara mer beskedlig under 2019. Kambi sticker ut då bolaget väntas stå inför två riktigt starka vinstår i rad.

Listan här nedan är hämtad ur databasen Factset och rymmer de svenska nätspelbolag som bevakas av minst en analytiker.

  P/e 2018 Direktavkast.  2017 Direktavkast.  2018
NetEnt 27,2 2,8% 3,2%
Evolution G. 26,8 1,8% 2,2%
Kambi 24,6 0,9% 1,5%
LeoVegas 20,4 1,5% 2,1%
Kindred 17,0 3,5% 3,7%
Nordic Leisure 14,3 0,0% 0,0%
Cherry 13,9 0,0% 1,5%
Mr Green 12,9 1,4% 2,8%
Betsson 11,1 4,3% 4,6%
       
Källa: Factset      

 

  Kursutv. i år Vinsttillväxt 2018 Vinsttillväxt 2019
Nordic Leisure 238,1% 50,0% 8,3%
LeoVegas 94,5% 55,3% 13,6%
Evolution G. 85,4% 19,1% 16,3%
Mr Green 54,5% 25,1% 11,3%
NetEnt 8,0% 17,7% 13,8%
Cherry 5,9% 177,8% 15,3%
Kindred 3,6% 10,2% -2,3%
Betsson -17,9% 9,4% -1,8%
Kambi -40,7% 86,0% 37,6%
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -