Bopriser och inflation i fokus

Makroveckan I veckan som kommer rullas en rad tunga svenska makrosiffror ut. Mycket fokus lär hamna på utvecklingen av inflation och bostadspriser.

De materiella skadorna efter orkanen Irma, som nu nedgraderats till kategori 2, ser ut att bli mindre än befarat vilket bidragit till börslyft i Asien och en något starkare dollar. Det bör betyda att det positiva börsklimatet sprider sig vidare till Europa. Därmed ska den mindre nedgång som drabbade den svenska börsen under förra veckan snabbt kunna reverseras.

Noterbart från veckan som gick är en fortsatt uppgång för oljepriset där Brentoljan nu handlas kring 54 dollar per fat samt att priserna på basmetaller fortsätter att stiga. Sedan mitten av juli har det genomsnittliga priset på basmetaller gått upp med mer än 10 procent.

I veckan som kommer blir det en hel del makrofokus på Sverige. Inte minst intressant efter att Riksbanken vid förra veckans penningpolitiska möte valde att vila på hanen trots ett gyllene läge att börja kratta i manegen för en något mindre extrem penningpolitik.

Vi får bland annat siffror över inflation och bostadspriser. Det troliga scenariot är att inflationen även i augusti legat över Riksbankens mål på 2procent. Däremot finns tidiga tecken på att bostadsmarknaden är på väg att svalna och det blir högintressant att se om några tydliga tecken på detta syns i augustisiffrorna. Vi får också nya siffror över BNP-utvecklingen under årets andra kvartal.

Den svenska riksdagen öppnar på tisdag och tal ska hållas av statsminister Löfven. Inga större överraskningar är att vänta och en hel del fokus lär istället hamna på en möjlig misstroendeförklaring mot försvarsminister Hutlqvist.

En hel del av marknadens fokus lär dock hamna på amerikanska inflationssiffror för augusti samt kinesiska siffror över industriproduktion och detaljhandel. Dessa siffror levereras under torsdagen.

Och med Irma mer eller mindre överspelad ur ett finansmarknadsperspektiv lär händelseutvecklingen kring Nordkorea åter dyka upp på skärmarna. FN kommer att rösta om nya sanktioner mot landet under måndagen. 

Måndag

Dagens intressantaste är SEB:s boprisindikator. Det finns tidiga tecken på att den svenska bostadsmarknaden börjat svalna av och nu får vi en siffra på vad hushållen tror om den framtida prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Indikatorn har än så länge hållits uppe på en hög nivå men kanske börjar förväntningar om en svalare marknad synas även här.

Tisdag

De svenska inflationssiffrorna för augusti blir högintressant läsning efter att Riksbanken i förra veckan valde att sitta synnerligen still i båten. Ett inflationsutfall över målet på 2 procent, vilket är väntat, skulle göra deras agerande än mer obegripligt. Den svenska riksdagens öppnar och statsminister Stefan Ingves ska traditionsenligt hålla ett viktigt linjetal.

Onsdag

Nya siffror över den svenska BNP-utvecklingen under andra kvartalet. Eftersom det preliminära utfallet byggde på ett begränsat statistiskt underlag finns möjligheten att det blir stora revideringar. Ändå är det nog säkrast att räkna med en hög tillväxtsiffra som kan ge kronan en skjuts uppåt.

Torsdag

Viktiga siffror över industriproduktion och detaljhandel publiceras under natten mot torsdag. Starka siffror skulle kunna ge riskaptiten en skjuts uppåt eftersom det finns en viss osäkerhet kring styrkan i kinesisk ekonomi. Mycket av marknadens fokus lär också hamna på de amerikanska inflationssiffrorna i augusti. Ett högt utfall skulle kunna öka på spekulationerna kring en ny amerikansk räntehöjning innan årsskiftet. I Sverige fokuserar vi på bostadspriser och arbetslöshet.

Fredag

Amerikanska siffror över detaljhandel och hushållsförtroende gr en indikation på hur tillväxten i USA rullar på. Hushållen, som alltid, den viktigaste motorn för amerikanska ekonomi.  

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -