Dags att vara mer aktieoffensiv

Makrokommentar Orkanerna Harvey och Irma skapar visserligen stor förödelse men ger små effekter på finansmarknaden. Att de kortsiktigt bidrar till ett bättre samarbetsklimat i amerikansk politik kan ge börserna en skjuts uppåt framöver.

Orkanen Harvey som drog in över Texas och orkanen Irma som är på väg in över Florida skapar givetvis en omfattande förödelse. Enligt tidiga uppskattningar väntas Irma bli den kostsammaste stormen någonsin i USA med försäkringsskador på uppemot 130 miljarder dollar.

På finansmarknaden är dock effekterna än så länge små även om de senaste dagarnas dollarförsvagning till en del kan kopplas till orkanernas framfart. En dollar kostar nu kring 7,90 kronor, vilket är den lägsta nivån sedan januari 2015.

Men det finns också en del positivt som orkanerna bidragit till där det kanske viktigaste är att politikerna i USA blivit lite mer samarbetsvilliga, även om det säkert är av övergående natur. Ett exempel på samarbetsviljan är att frågan om en höjning av det lagstadgade offentliga skuldtaket, som riskerade att bli en rejäl krock mellan kongressen och presidenten, nu skjutits fram till mitten av december.

Just risken för stora störningar i den amerikanska statsapparaten i samband med skuldtaksfrågan var ett av de stora skälen till att vi endast gjorde en försiktig höjning av aktieandelen i vårt allokeringsförlag för september från 40 till 50 procent.

Med den frågan borta från den omedelbara politiska agendan kan det därför finnas kortsiktiga skäl att vara lite mer offensiva på placeringssidan och öka aktieandelen ytterligare. Skuldtaksfrågan liksom den amerikanska budgetfrågan lär dock återvända till finansmarknaden fokus mot slutet av det här året och riskerar att bli en rejäl surdeg.

Det ska heller inte helt negligeras att orkanerna ger Donald Trump möjligheten att uppträda lite mer statsmannamässigt, även om presidentfrun fick en del kritik kring sitt skoval när presidentparet besökte katastrofområdet efter Harvey. 

Konflikten kring Nordkorea fortsätter dock att vara ett hot mot det finansiella lugnet, men så länge det inte leder till ett fullskaligt krig är det något som finansmarknaden lär sig att leva med. Flertalet börser i Asien har exempelvis återhämtat stora delar av det fall som uppkom i samband med Nordkoreanska raketuppskjutningar och kärnvapenprov.

Dessutom fortsätter världskonjunkturen att röra sig åt rätt håll. JP Morgans globala sammanvägda inköpschefsindex noterades i augusti på den högsta nivån sedan mars 2015.

Och även om de svenska inköpschefsindexen överraskade negativt i augusti är det för tidigt att dra långtgående slutsatser om efterfrågeläget för svenska företag.

Nu har också Riksbanken och ECB spelat ut sina penningpolitiska kort utan större överraskningar.

När väl skadorna efter orkanen Irma är överblickbara kan det kanske klarna ytterligare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -