Så värderas IT-konsulterna

Aktiekommentar Placera har ställt tio it-konsulter mot varandra. Med hänsyn till utdelning, lönsamhet och tillväxt har två vinnare valts. Men hur långt räcker det?

Tio it-konsulter tävlar. Från databasen Factset och bolagens egen redovisning sammanställdes historiska data och framtidsestimat. Resultaten kokar ned till två intressanta konsulter.

Grundurvalet såg ut så här: Hiq, Tieto, Acando, Avega, Ework, Semcon, Enea, Know it, Addnode och Proact it.

Historik och framtidsutsikter utvärderades sedan i tre delar: Omsättningstillväxt, lönsamhet och utdelning. Resultaten ställdes sedan i relation till bolagens värderingar.

Förutsättningarna för it-konsulterna är mycket goda i Sverige och övriga Norden. Digitaliseringen går i raketfart hos både myndigheter och företag. Digitalisering = förenklade processer. På smarta it-lösningar kan både kunder och företag spara enormt med tid och pengar.

I Sverige kokar konjunkturen, och övriga nordiska ekonomier går allt bättre och bättre. Givet sådana förutsättningar ska konsultbolagen gå på alla cylindrar. I regel är kalendrarna också välfyllda bland urvalsbolagen. Skulle beläggningsgraden vara låg givet rådande förutsättningar, då är det något som inte stämmer. Konsulternas verksamheter kan beskrivas som sencykliska.

Tillväxt

I den första deltävlingen mäter vi tillväxt. Det är långt ifrån alla konsultbolag som växer omsättningen stadigvarande över tid. Det är vanligare att fokus läggs på att förbättra lönsamheten. Intäktssvängningarna har också att göra med bolagens konjunkturkänsliga natur.

Firmorna som lyckats med sina rekryteringar, ökat omsättning och samtidigt stärkt marginalerna, är de som belönats bäst på börsen rent kursmässigt.

Det bolag som presterat störst omsättningsökningar historiskt och som väntas växa mest kommande två åren är Ework.

Bolaget är en mäklare av konsulttjänster utan egna anställda. De senaste åren har bolaget snabbt vunnit mark mot traditionella konsultfirmor. Huvudmarknaden är Sverige, varifrån 80 procent av intäkterna kommer. Bolaget sysslar inte bara med it-personal.

Den egna målsättningen är att växa omsättningen med 20 procent per år och vinsten per aktie lika mycket. Den målbilden avser de närmaste åren.

Ework står ohotad som nummer ett i urvalet. Under åren 2013-2016 ökade omsättningen med mer än 24 procent år mot år, under tre av fyra perioder.

I år är Ework minst lika starkt, det första kvartalet togs emot med ovationer då intäkterna ökade med över 40 procent år mot år. Andra kvartalet var inte en lika stor skräll men intäkterna steg ändå med högst beskedliga 23 procent.

Framtiden, enligt analytikerna, är lika ljus. I år ska omsättningsökningen närma sig 30 procent, och nästa år nå nära 20 procent.

Lönsamhet

Högst vinstmarginal har Enea, vilket förklaras av att bolaget främst är ett mjukvarubolag och bara delvis livnär sig på att sälja konsulttjänster.

Men i absoluta tal har kfaktiskt konsultmäklaren Ework gjort mycket bra ifrån sig även här, trots att rörelsemarginalen på pappret ser tunn ut. Bolaget sköter faktureringen mot slutkunden men sedan slussar vidare merparten av intäkterna till underkonsulter. Det som blir över tillfaller Ework. Och stabiliteten är bra.

Utdelning

Konsultverksamhet binder inte så mycket kapital och kan generera goda kassaflöden. Pengaströmningen växlas sedan tillbaka till ägarna i form av generösa utdelningar, inte ovanligt en stor andel utav vinsten.

I vårat urval, under perioden 2013-2016 har it-konsulterna i snitt givit en direktavkastning på 5,2 procent per år. Bäst genomsnitt har Acando som levererat en 7,3-procentig direktavkastning per år under perioden. Men mycket beror det på guldåren 2014 och 2015 när kupongen steg till 8 procent.

För de kommande två räkenskapsåren förväntas Hiq ge mest, 5,7 procent respektive 5,9 procent för 2018. Bolaget har också den näst högsta historiska snittavkastningen (6,5 procent).

Hiq ska enligt prognosen dela ut hela årsvinsten, vilket motsvarar 3,25 kronor per aktie. Även nästa år väntas utdelningsandelen återigen bli närmare 100 procent av vinstmedlen. Det är möjligt på grund av bolagets starka kassaflöden och en stabil nettokassa. Valet för den som söker högst utdelning är därför Hiq.

Värdering

Med år 2018 som underlag värderas konsultfirmorna i snitt strax under p/e 14. De två bolag som vi tycker utmärker sig, Ework och Hiq, värderas dock högre än snittet.

Hiq:s verksamhet värderas till 12 gånger 2018 års väntade rörelseresultat (ev/ebitda) eller p/e17, vilket är aggressivt. Men inte långt ifrån det historiska snittet för bolaget.

Hiq-aktien

Ework värderas allra högst i urvalet sett till det innevarande året, på p/e 20. Men värderingen sjunker till p/e 16 för 2018, eller ev/ebit 11. Värderingen kan just nu motiveras av den goda förväntade tillväxten. Men visst, här finns nedsida om tiderna skulle bli bistrare och målsättningarna inte nås.

Ework-aktien

Bra bolag förtjänar värderingar högre än snittet, just eftersom de är bättre. Men tajmningen för att gå in i konsultsektorn uppfattas inte som optimal.

Konjunkturkänsliga verksamheter ska i regel köpas när samtiden är dyster, och ekonomin möjligen står inför en positiv vändning. Snarare än när affärerna gått bra en längre tid och bara väntas bli bättre enligt konsensus.  

Såväl Hiq som Ework är bra aktier på lång sikt. Men det lär finnas bättre tillfällen framöver att gå in i de aktierna.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -