På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fördel valutasäkrade USA-fonder

Fondanalys USA-börsernas starka uppgångar har missats av svenska sparare på grund av den svaga dollarn. För den som vill minska valutarisken går det att investera i en valutasäkrad fond.

De amerikanska börserna har slagit flera börsrekord under 2017. Tekniktunga Nasdaq Composite index passerad redan i maj drömgränsen 6 000. Nu handlas index på rekordet 6 422, vilket summerar årets uppgång till knappt 20 procent i amerikanska dollar.

Men den svenska kronans framfart ställt till det för en svensk investerare när värdet räknas om från amerikanska dollar till kronor. Den svenska kronan har stärkt med knappt 15 procent mot dollar sedan årsskiftet.

USD/SEK

Kronstyrkan får en signifikant påverkan på avkastningen. Enligt  Morningstar har fondkategorin ”USA, mix bolag” där bland annat de flesta indexfonderna återfinns, backat med i genomsnitt 3,4 procent sedan årsskiftet.

USA-börserna utgör den klart största aktiemarknaden med runt 55 procent av världens börsvärde. Det gör att det finns sju olika amerikanska fondkategorier hos Morningstar.

Den som avkastat bäst i år är ”USA, valutasäkrade” som har avkastat knappt 7 procent i svenska kronor. Det är en liten kategori med endast 9 fonder.

Fonderna är valutasäkrade till svenska kronor och det har betalat sig under 2017.

För den som vill minska valutarisken i sitt fondsparande kan det vara värt att fundera på att investera i en valutasäkrad fond. Placera har hittat en spetsfond som finns i två varianter, en som valutasäkrad till svenska kronor och en i amerikanska dollar.

Den Kalifornien-baserade fondförvaltaren Franklin Templeton, en av världens största aktiva fondförvaltare, har Franklin US Opportunities A SEK. Fonden har gått upp knappt 19 procent sedan årsskiftet, betydligt bättre än kategorisnittet för valutasäkrade USA fonder.

Den dollarnominerade varianten av fonden Franklin US Opportunities A(acc)USD - alltså utan valutasäkring - behöver inte skämmas för sig med ett plus på 6 procent under motsvarande period. Det är i topp för fondkategorin ”USA, flexibel storlek”.

De senaste åren har det varit en förlustaffär att investera i den valutasäkrade varianten, förutom det senaste året som varit fördel kronan.

Skillnaden mellan de två fonderna motsvarar i stort valutarörelserna samt en liten kostnad för att utföra valutasäkringen. 

Den dollar-nominerade fondvarianten har mest datapunkter hos fonddatabolaget Morningstar, så analysen utgår från den. Franklin US Opportunities Fund hör enligt Morningstar till fondkategorin ”USA, flexibel storlek”. Fonden förvaltas av Grant Bower sedan 2007, Sara Araghi kom in som medförvaltare i maj 2016. Till sin hjälp har de ett analysteam på 30 personer med sektorspecifika kunskaper.

Sara Araghi och Grant Bower, Franklin Templeton

Fonden är aktivt förvaltad och i investeringsprocessen letar de efter bolag med långsiktigt uthållig tillväxt de närmaste tre till fem åren. Bolagen ska gärna gynnas av en långsikt trend och ha en tydlig tillväxtpotential som på sikt skapar ett ökat kassaflöde och förbättrade vinstmarginaler. Intäkterna ska vara hållbara och det ska finnas tydliga inträdesbarriärer som på sikt gör att bolaget kan höja priserna med förbättrade marknadsandelar. Ledningen ska ha en stark historik att leda bolaget.

Man investerar gärna långsiktigt, vilket fondens låga omsättningshastighet vittnar om. Investeringarna är koncentrerade till ett relativt litet antal aktier, oftast mellan 60–90. I dagsläget har fonden totalt 77 bolag.

Fonden har historiskt haft en tydligt vikt mot tillväxtbolag inom teknik och hälsovård, och en klar undervikt mot dagligvaror. Det ger en stor avvikelse från index. Förvaltarna har mandat att hitta bolagen bland så väl små som stora bolag, vilket inte är helt vanligt. Det gör att man kan välja de bästa investeringarna utan att vara begränsad av ett för snävt investeringsreglemente.

Trots sin tillväxtbolagsviktning är portföljen väl diversifierad över flera sektorer och bolagsstorlekar. Fondens största investering är teknikbolag på 43 procent, följt av konsumentbolag på 15,5 procent och hälsovårdsbolag på 12 procent.

Inget innehav väger mer än 5,75 procent. De fem största bolagen i portföljen står i dag för knappt 24 procent av det förvaltade kapitalet. Flera små investeringar i många bolag ger en bra riskspridning.

Den årliga avgiften är på 1,8 procent per år. I vissa fall kan förvaltningsavgiften skilja mot årlig avgift. Årlig avgift är ett totalkostnadsmått som visar fondens kostnader under det senaste bokslutsåret. Förutom förvaltningsavgiften inkluderas även avgifter till tillsynsmyndigheter, förvaringsinstitut, fondtorg och revisor, samt räntekostnader och skatt.

Fonden har fyra stjärnor hos Morningstar av fem möjliga på fem år och tre år.

Placera gillar konceptet med att samma fond finns som en valutasäkrad variant. Det ger en ytterligare dimension i investeringen. När Riksbanken väl börjar höja reporäntan kan det finnas fortsatt uppsida för kronförstärkning vilket den valutasäkradefonden ger ett bra skydd emot. Vill du ta det säkra före det osäkra kan det vara en USA-fond för dig.

Vår bedömning är att man bör ha en investeringshorisont på minst tre år för att tillgodo göra sig förvaltarnas investeringsstrategi.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Franklin US Opportunities A(acc)USD Köp 113,45 -
Franklin US Opportunities A(acc)SEK-H1 Köp 19,35 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -