ETF-er med de hetaste råvarorna

ETF/Fondanalys Intresset för industriråvaror har ökat bland världens placerare. Funderar du också på att sprida risken i din portfölj med råvaror, har Placera hittat de börshandlade fonderna för dig.

Den som vill investera i industriråvaror men inte vill köpa enskilda aktier, kan med fördel investera i en portfölj av globala operativa råvarubolag.

Genom att köpa någon av de börshandlade fonderna iShares MSCI Global Metals & Mining Producers ETF (PICK), Global X Copper Miners ETF (COPX) eller VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals EPF (REMX) – får du en bred exponering mot flera industriråvaror. 

Men det skiljer mer än man tror mellan de olika råvaru-ETF:erna. De har olika exponering vilket årets avkastning vittnar om.

iShares MSCI Global Metals & Mining Producers ETF (PICK) är den klart bredaste av de tre ETF:erna. De investerar efter indexet MSCI ACWI Select Metals & Mining Producers. Det fokuserar på bolag verksamma inom industriråvaror på global basis. Man har medvetet valt bort ädelmetallbolag samt olja och gasbolag i indexet. Det är ett brett index som spänner över 23 utvecklade börser och 24 tillväxtmarknadsekonomier.

I PICK ingår det för närvarande hela 176 innehav. De två klart största sektorerna är operativa råvarubolag på drygt 40 procent och stålbolag på knappt 32 procent. De tio största innehaven väger hela 47 procent och här igår de tre stora råvarudrakarna, BHP Billiton, Glencore och Rio Tinto.

PICK investerar främst i stora och medelstora bolag. Stora bolag utgör knappt 63 procent och medelstora bolag 27 procent. Huvuddelen är noterade på Londonbörsen, 25 procent, följt av Melbourne-börsen i Australien med knappt 18 procent.

iShares är både pionjär och världens största förvaltare av ETF:er. Förvaltningsavgiften i fonden är låga 0,39 procent. Likviditeten i fonden är mycket bra och skillnaden mellan köp och säljkurs (spreaden) är liten. PICK är den största och mest likvida börshandlade fonden för industriråvaror.

PICK är ett tydligt fokus på cykliska industriråvaror med relativt hög risk. Värderingen är lägst av de tre, på p/e 22 och direktavkastningen på knappt 2 procent. Den har haft den svagaste avkastningen under året på knappt 27 procent i amerikanska dollar.

Global X Copper Miners ETF (COPX) är en smalare ETF som i huvudsak investerar globalt i kopparproducenter. Det följer Solactive Global Copper Miners Index som omfattar kopparbolag som är verksamma med exploatering, gruvbrytning och förädling.

COPX investerar i 27 bolag, varav medelstora bolag står för 51 procent. Storbolag utgör knappt 24 procent. Den innehåller som sagt även exploateringsbolag, vilket ger den en extra krydda och högre risk.

Även här är operativa gruvbolag bolag den största sektorn på 56 procent. Det är en global fond och de flesta bolagen är verksamma i Nordamerika, 40 procent följt av Asien och Europa på 27 procent var. Torontobörsen i Kanada är hemmaplan för knappt en tredjedel av innehaven, följt av Londonbörsen på 22 procent. Hongkong-börsen har knappt 13 procent av bolagen. 

De fem största innehaven väger tillsammans 29 procent. Lundin Mining är det nästa största innehavet på 5,6 procent. Flera av innehaven utvinner inte bara koppar vilket innebär att man får viss exponering även mot flera andra industriråvaror.

Global X grundades 2008 och har gett ut ett 50-tal ETF:er. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,65 procent. Fonden är liten på endast 425 miljoner kronor. Likviditeten i fonden är sämre än PICK och skillnaden mellan köp och säljkurs –spreaden - är större.

I år har COPX avkastat bättre än PICK. Tror man på bättre utveckling av kopparpriset som väger tyngre i COPX är det en klart intressant ETF.

VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals EPF (REMX) sticker ut i sammanhanget. Av de tre ETF:erna har den haft bäst kursutveckling under året. Den investerar efter MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index. Indexet omfattar bolag som har minst 50 procent av totala intäkterna från sällsynta jordartsmetaller och strategiska metaller. Det omfattar sällsynta metaller som cerium, mangan, titan och volfram.

Bolag som har gruvprojekt med potential att generera 50 procent av sina intäkter från dessa metaller på sikt beaktas också. Bolagen är verksamma med exploatering, gruvbrytning, förädling, återvinningsföretag och produktion. Indexet täcker minst 90 procent av de verksamma bolagen på global basis.

REMX investerar smalt, endast i 20 bolag. den absolut största delen, nästan två tredjedelar, består av små bolag. Medelstorbolag utgör 26 procent. Vissa av bolagen är också verksamma inom andra råvaror.

Den geografiska spridningen av portföljen skiljer sig mycket från två övriga ETF:erna. Med en mycket tyngre koncentration till kinesiska företag och ingen exponering för brittiskbaserade gruvbolag. Asien är den klart dominerande regionen med drygt 70 procent av bolagen följt av Nordamerika på 16 procent.

De fem största bolagen väger 43 procent. P/e-talsvärderingen är skyhög på 192 och direktavkastningen ligger på 1,6 procent. Med den stora koncentrationen till kinesiska mindre råvarubolag och den höga värderingen så är risken mycket hög. Man kan se REMX som en exotisk krydda i en portfölj med en lite investering.

VanEck är en amerikansk kapitalförvaltare som grundades 1955. De erbjuder både aktiva fonder och passiva ETF:er. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,61 procent. Fonden har 480 miljoner kronor i förvaltning vilket får anses som lite. Likviditeten i fonden ganska låg och preaden är stor och kan betydligt öka kostnaderna för handel i ETF:en.

Läs också: Sprid riskerna med råvarujättarna

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -