På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler för ett konsultbolag och en högriskaktie. Men hur blir det med cidern? Och hur mår Stockholmsbörsen?

OMX Stockholm PI har brutit halslinjen i en huvudskuldra-formation vid 577 punkter vilket utlöst en säljsignal som indikerar att indexet inleder ett trendomslag.

Efter tre dagars kursuppgång gav måndagen en reaktion ned från motståndet vid 560 punkter. Det indikerar att investerare fortsatt anser att aktierna generellt är dyra på dessa nivåer.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 39 punkter och det långsiktiga hausseindexet ligger på 41 punkter, vilket indikerar att det råder en övervikt av pessimism bland både kortsiktiga och långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 85 procent och köpandelen för det senaste året är 70 procent, enligt Investtechs Insiderbarometer

Stockholmsbörsen befinner sig i en statistiskt svag period, där september har haft en genomsnittlig nedgång på 1,8 procent. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt negativt på medellång sikt.

 

BTS Group B ligger i en stigande trendkanal vilket historiskt varit en god egenskap då dessa aktier följts av en genomsnittlig meravkastning på 1,9 procentenheter jämfört med genomsnittlig börsutveckling på tre månaders sikt.

Kursen steg i samband med att bolaget redovisade sin halvårsrapport den 22 augusti. Uppgången resulterade i en köpsignal från en rektangelformation vilken haft ett särskilt starkt signalvärde för aktier inom intervallet 0,5-5,0 miljoner kronor i genomsnittlig daglig handelsomsättning på börsen. BTS Group befinner sig inom detta intervall med en genomsnittlig daglig handelsomsättning om drygt 0,5 miljoner kronor. Den genomsnittliga uppgången för aktier i denna grupp med köpsignaler från rektangelformationer är 6,5 procentenheter på tre månaders sikt, vilket motsvarar en meravkastning på cirka 2,5 procentenheter jämfört med genomsnittlig börsutveckling.

Den efterföljande nedgången har skett på avtagande volym vilket indikerar att säljarna är passiva – kortsiktigt styrketecken.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Eniro har utlöst en köpsignal från en rektangelformation på medellång sikt och med en genomsnittlig handelsomsättning på 2,5 miljoner kronor hamnar även Eniro i den grupp aktier där rektangelformationer haft starkast signalvärden.

Aktien har brutit upp från en fallande trendkanal vilket är ytterligare en positiv signal som ger indikationer om att optimismen till bolagets kommande ekonomiska utveckling tilltar.

Den senaste reaktionen ned från motståndet vid 0,33 kronor indikerar att investerare fortsatt anser att aktien är dyr på denna nivå. Nedgången skedde dock på avtagande volym vilket är ett sundhetstecken. Positiv volymutveckling och högt RSI är kortsiktiga styrketecken som ökar möjligheten att kursen bryter upp genom motståndet.

Då volatilitetsrisken i aktien är hög är detta främst ett case för riskvilliga investerare.

Investtechs rekommendation: Svag köp.

 

Kopparbergs B ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket innebär att investerare under en längre tid valt att gå ned i pris för att komma ur aktien. Kursmönstret indikerar att pessimismen kring bolagets ekonomiska utveckling tilltar.

En säljsignal från en rektangelformation är ytterligare ett svaghetstecken. Historiskt har även signalvärdet för säljsignaler från rektangelformationer varit högt för mindre bolag som Kopparberg, med en genomsnittlig dagsomsättning på börsen mellan 0,5-5,0 miljoner kronor. Den genomsnittliga utveckling för aktier i detta omsättningsintervall med denna typ av säljsignal har underpresterat jämfört med genomsnittlig börsutveckling på tre månaders sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Kursutveckling köp- och säljsignaler från rektangel-formationer för aktier på Stockholmsbörsen med genomsnittlig daglig handelsomsättning 0,5-5 miljoner kronor. Grafen inkluderar kursutveckling 10 dagar före signal till 66 handelsdagar efter. 

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -