På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sprid riskerna med råvarujättarna

Aktier/råvaror Många industriråvaror har haft en överraskande bra utveckling i år. Att diversifiera portföljen och sprida risken med en liten del råvaror kan var en god idé. Kanske med någon av de globala jättarna.

Årets starka uppgång för många basmetaller beror på en kombination av en svagare amerikansk dollar - de flesta råvaror prissätts och handlas i dollar - och en ökad efterfrågan. Både Europa och Kina har överraskat med en tillväxt som är starkare än förväntat, vilket höjer efterfrågan på industrimetaller.

Det finns flera alternativ för den som vill investera i industriråvaror. Jag har hittat en hel del spännande investeringsförslag som innefattar några internationella råvarubolag.

Det finns en uppsjö med oliktyper av certifikat och så kallade mini-futures som investerar i underliggande råvara. Det är bara att välja om du vill ha hävstång eller inte, valen är många. Som i alla investeringar finns det risker.

En fördel är att du kan välja exakt vilken specifik råvara du vill vara exponerad mot. Men likviditeten - alltså hur lätt värdepappret är att handla - kan variera över tid och vara som sämst  när du som bäst behöver den.

Ett annat alternativ som sprider riskerna är att investera i operativa råvarubolag, alltså bolag som är verksamma inom gruvbrytning, smältverk och i vissa fall även råvaruhandel. Bolagen bryter oftast flera olika råvaror så läs gärna på vilka råvaror som är viktigast för respektive bolag.

Det är viktigt som investerare att veta om bolaget är ett äldre och etablerat då finns det gruvor i drift utspridda över världen, bra kassaflöden, en stabil balansräkning och inte minst utdelning att hämta.

Lite av motsatsen med betydligt högre risk är ett nystartat förhoppningsbolag där det ska exploateras och på sikt utvinna råvaror. Här finns det risk att det inte är tillräckligt med utvinningsbar råvara tekniska och legala fördröjningar som kräver mer kapital än vad som finns i bolaget. Du som gillar utdelningar får oftast vänta på den och vara beredd att skjuta in mer kapital i verksamheten.

På Stockholmsbörsen hittar vi två etablerade råvarubolag Lundin Mining och Boliden. Men lyfter vi blicken utanför Sverige så hittar vi flera intressanta internationella råvarubolag.

De tre största internationella bolagen är Glencore, Rio Tinto och BHP Billiton. Alla bolagen har anknytning till Storbritannien, men noterade på olika börser.

Glencore är ett brittiskt-schweiziskt råvaruhandelsbolag och gruvföretag med huvudkontor i Baar, Schweiz. Bolaget jobbar över hela världen är väldiversifierat och arbetar med hela värdekedjan från gruvdrift till råvaruhandel, vilket gör det unikt.

Bolaget är relativt ungt och startade 1974 som råvaruhandlare. I slutet av 1980-talet köptes  ett holländskbolag råvarubolag,  och Glencore kom då över gruvor, förädlingsprocess och smältverk.

Idag är företaget verksamt i fler än 50 länder, har 150 gruvor och handskas med runt 90 råvaror, mineraler och olja - vilket ger en mycket väldiversifierad verksamhet.

Glencore noterades först 2011 på London- och Hongkong börsen. Bolaget grundades av amerikanen Marc Rich, vars händelserika liv skulle kunna täcka en hel äventyrsroman. Det innehåller skattebrott, illegal handel med Iran, mutor till Saddam Hussein, landsflykt till Schweiz och slutligen en sista minuten benådning av president Bill Clinton.

Glencore har tagit ett aktivt bett på att elbilsrevolutionen kommer snabbare än vad marknaden tror, och att det kommer att förändra efterfrågan för många råvaror och mineraler.

Aktien har haft den bästa utvecklingen av de tre bolagen i år, och handlas på det högsta P/E-talet 32 och har den lägsta direktavkastningen på 1,5 procent.

Rio Tinto är brittiskt och 100 år äldre. Det grundades redan 1873 och är ett av världens största gruvbolag. Bolagsnamnet betyder på spanska röd flod och var namnet på den första gruvan som grundarfamiljen Rothschild köpte av spanska staten 1873.

De viktigaste råvarorna för Rio Tinto är aluminium, koppar, diamanter, guld, järnmalm, titan och uran. Bolaget har över 50 000 anställda i 35 länder på sex kontinenter. Den största verksamheten finns i Australien och USA. Aktien är noterad i Australien, på Londonbörsen och New York-börsen.

Rio Tinto-aktien har den klart lägsta värdering av de tre jättarna med ett p/e-tal på 14,2 och höga 4,9 i direktavkastning.

BHP Billiton rankas som världens största gruvbolag. Bolaget skapades 2001 då australiska Broken Hill Proprietary Company och brittiska Billiton gick samman. De viktigaste råvarorna är järnmalm, kol, koppar och uran. Man har även stor verksamhet inom olja och gas.

Företaget jobbar inom hela kedjan från prospektering, gruvbrytning och förädling till smältverk och försäljning. Nordamerika och Australien har de största verksamheterna för de 65 000 anställda och huvudkontoret är baserat i Melbourne, Australien. Aktien har halkat efter Glencore och Rio Tinto under 2017. Aktien har den klart högsta direktavkastningen på hela 5,6 procent.

 

Läs också: ETF-er med de hetaste råvarorna

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -