Kan centralbankerna konkurrera ut Nordkorea?

Börs Nordkoreas kärnvapentest riskerar att lägga sig som en våt filt över finansmarknaderna i inledningen av veckan som kommer. Riksbanken och ECB lämnar intressanta räntebesked senare i veckan. .

Vi fick se en fin börsavslutning i förra veckan men risken är stor att den här veckan inleds med nervösa investerare. Helgens kärnvapentest i Nordkorea har skapat förnyad oro på de finansiella marknaderna i väntan på eventuella motreaktioner från omvärlden. De asiatiska börserna har tappat en del och guldet noteras nu till årshögsta på 1 337 dollar per uns.

På ränte- respektive valutamarknad syns dock ännu så länge små reaktioner.

En återhållande kraft är att det globala konjunkturläget ser allt stabilare ut. Och även om de amerikanska sysselsättningssiffrorna för augusti var något svagare än väntat så ser det amerikanska konjunkturläget hyggligt stark ut. Inköpschefsindex för industri steg i augusti till 58,8, vilket är den högsta noteringen sedan 2011.  

Det svenska inköpschefsindexet var i sin tur något svagare än väntat men augustimätningarna kan vara lite skakiga och säkrast är att invänta ytterligare mätningar innan några slutsatser dras kring hur en starkare krona kan ha påverkat industrin.

I veckan som kommer är det också dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten och väntat är generellt sett starka index som bekräftar bilden av att världsekonomin rör sig åt rätt håll.

Veckans viktigaste händelser är centralbanksbeskeden från Riksbanken och ECB som levereras på torsdag. Visserligen väntar sig analytikerna inga större nyheter men bankerna har överraskat förr.

Riksbanken stora problem är det allt starkare kronan som kan komma att dämpa inflationen framöver. Annars finns det mesta på plats för Riksbanken att börja signalera för en lite stramare penningpolitik. Inflationen ligger över målet på 2 procent och den svenska tillväxten är urstark. Frågan är om det räcker för att förmå banken att lyfta sin räntebana och avisera en tidigarelagd räntehöjning?

ECB brottas i sin tur med en låg inflation som riskerar att hänga sig kvar även på medellång sikt. Men även här ser tillväxtutsikterna goda ut och en nedtrappning av de månatliga obligationsköpen finns därmed i korten.

Veckan riskerar dock att präglas av omvärldens reaktioner på Nordkoreas kärnvapentest och i fokus finns givetvis Donald Trump.

 

Måndag

Veckan inleds lugnt där dagens viktigaste siffra är den över investerarhumöret i EMU-området. Fortsatt hygglig optimism är väntat. Marknadens fokus lär dock ligga på efterverkningarna av Nordkoreas kärnvapentest.

Tisdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Troligen är det en hyggligt optimistisk bild som kommer att målas upp. I så fall en bekräftelse på att världsekonomin fortsätter att röra sig åt rätt håll. Det kan ge riskaptiten en skjuts uppåt. Håll särskild koll på det brittiska indexet som möjligen kan gå mot strömmen.

Onsdag

Intressant siffror över produktion och orderingång i svensk industri. Det har varit mycket starka siffror under senare tid och förhoppningen är att det håller i sig. Möjligen kan vi få se en mindre negativ effekt av en starkare krona. Finansmarknadens fokus ligger dock på det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn samt den amerikanska centralbankens sammanställning av det ekonomiska läget i olika centralbanksdistrikt.

Torsdag

Tung centralbansdag med räntebesked från Riksbanken och ECB. Visserligen väntar sig inte analytikerna några avgörande besked men även små förändringar i kommunikationen kan ge stora marknadsutslag. Frågan är om Riksbanken törs höja räntebanan en aning och avisera en tidigare räntehöjning? Och om ECB kan tänka sig att minska på obligationsköpen?

Fredag

Viktiga handelsbalanssiffror från Kina kommer under natten. God fart i både export och import kan ge de asiatiska börserna en skjuts uppåt och kanske kan det goda humöret i så fall sprida sig vidare till Europa.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -