Köpvärda fonder Februari - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en betydligt svagare Stockholmsbörs. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför februari 2017.

Stockholmsbörsen har haft en medioker utveckling de senaste sex månaderna med drygt en procent i avkastning.

För en svensk investerare är det inte många börser som är på plus mätt i svenska kronor.

Europabörserna har ökat 2 procent och Asien är den region med högst avkastning på knappt 3 procent. De amerikanska börserna har backat i svenska kronor med knappt 8 procent. Det har gjort att globalfonder har haft en tuff utveckling då de amerikanska börserna väger runt 55 procent.

Många av de utländska fondernas avkastning påverkas negativt av att kronan de senaste sex månaderna stärkt med över 12 procent mot den amerikanska dollar.

I absoluta tal har åtta av fonderna ökat i värde. De har jämfört med sina kategoriindex klarat sig bra. Sju av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex. Det får anses bra.

Bland fonderna med högre risk har utvecklingen varit blandad, tre fonder har avkastat mer än 2,7 procent. Alltså betydligt bättre än globalt aktieindex som backat 4,5 procent.

Den bästa fonden är AMF Aktiefond Europa som levererat en avkastning på 3,4 procent och betydligt bättre än kategorin Europafonder. Både Blackrock world Finance och Didner & Gerges småbolagsfond har avkastat betydligt bättre än sina respektive kategorisnitt.

Den smarta indexfonden Storebrand Global Multifaktor har inte varit så smart det senaste halvåret. Den har backat minus 6 procent, vilket är mer än kategorisnittet för liknandefonder.

Den tidigare raketfonden SEB Nordamerika små- och medelstora bolag har tappat fart. Fonden lyckades inte upp till kategorisnittet och backat med över 13 procent. Huvuddelen av den svaga avkastningen kommer från den amerikanska dollarns försvagning under perioden på drygt 12 procent. Placera plockade bort den fonden från topplistan redan i slutet av mars.

Bland fonderna med medelhög risk och låg risk har utvecklingen varit bra, tre fonder har avkastat mer än 1 procent. Alltså i nivå med Stockholmsbörsen aktieindex, trots en betydligt lägre risknivå.

Listans två blandfonder har haft fortsatt bra utveckling. Carnegie Strategifond har lyckat avkasta 2, 7 procent. Det är mycket med tanke på att kategorisnittet för blandfonder ha backat med -0,7 procent.

Spiltan Räntefond Sverige har haft det tuffare att slå kategoriindex. Avkastningen är 0,8 procent, bra med tanke på att fonden har betydligt lägre risk än kategorisnittet.

De två lågrisk-hedgefonderna har slutat på positiv avkastning. Atlant Stability har avkastat 1,2 procent , betydligt bättre än kategorisnittet hedgefonder multi-strategi. Merrant Alpha Select SEK har levererat en stabil avkastning som är bättre än sitt kategorisnitt

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -