Det försiktiga fondalternativet

Köptips Det har varit en riktigt dålig börssommar för Stockholmsbörsen. Men inte heller vårt försiktiga fondalternativ har levt upp till förväntningarna.

Det går fort i hockey brukar man säga, men det stämmer även Stockholmsbörsen. I den senaste ”Det försiktiga fondalternativet” från i slutet på juni skrev jag att” Stockholmsbörsens index inklusive utdelningar hade avkastat smått otroliga 32 procent de senaste 12-månadersperioden”.

Det är nu historia, efter sommarens börsnedgång så ser vi nu en mer normal avkastning på Stockholmsbörsen som når upp till 10 procent för den senaste 12-månadersperioden.

Nedgången det senaste kvartalet är stor och drivet av geopolitisk oro och en svag dollar. Stockholmsbörsen har backat med runt 7 procent och inte ens räntemarknaden har orkat med att leverera positiv avkastning under perioden. Enligt Morningstar har fondkategorin långa obligationsfonder backat med 0,15 procent.

Även Placeras försiktiga fondalternativ har backat. Tre av fyra hedgefonder har inte lyckats leverera positiv avkastning under perioden och tappet summeras till drygt 2 procent. Det är en utveckling som vi inte riktigt hade tänkt oss.

På ett års sikt är avkastningen drygt 3 procent och tre av fyra hedgefonder är på plus. En hedgefond ska inte gå upp lika mycket som ett aktieindex, då man oftast har en lägre exponering och risknivå. Avkastningen har hamnat i snitt på drygt 30 procent av Stockholmsbörsens – till betydligt lägre risk.

Tanken med Placeras alternativa fondplacering är att få en stabil och jämn avkastning till en betydligt lägre risk än aktiemarknaden. Vi tror att om aktienedgången sprider sig till de amerikanska börserna och det blir en längre nedgångsperiod för aktier under hösten, kan det försiktiga fondalternativet vara lite av en ”säker hamn”, precis som det är tänkt.

Placeras alternativa strategi kombinerar fyra fonder som över tid till viss del tar ut varandras riktningar, och därmed minskar risken betydligt i portföljen. Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svårnavigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

Placeras alternativa placering utnyttjar en av den finansiella teorins stöttepelare – diversifiering. Genom att sprida riskerna så minskar den totala risken till en fortsatt hög förväntad avkastning.

Vi väljer att investera lika vikt, alltså en fjärdedel i varje fond. I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins historiska utveckling jämfört med Stockholmsbörsen inklusive utdelningar och kategorisnittet för obligationsfonder.

Placera rekommenderar SEB Asset Selection Opp C-H SEK, Norron Select R, PriorNilsson Idea och RPM Galaxy som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning. Fondernas egenskaper beskrivs här.

Den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen vid en längre börsnedgång. Det tål att upprepas att den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster upprepas i framtiden.

Här finns Placeras fullständiga Strategidokument för september: Vår börssyn, tio köpvärda aktier, tio köpvärda fonder och mer därtill.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SEB Asset Sel Opportun C SEK - Lux Köp 150,61 -
Norron Select R Köp 156,85 -
PriorNilsson Idea Köp 2 313,30 -
European SICAV Alliance Galaxy E SEK Köp 987,63 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -