Tillväxtbörserna går starkast

Makrokommentar I veckan väntar en rad tunga makrosiffror. Fredagens avslutning med inköpschefsindexen för augusti och amerikanska sysselsättningssiffror blir höjdpunkten.

Den svenska börsen fick lite respit under veckan som gick med en uppgång på 0,5 procent samtidigt som kronan stärktes något mot såväl dollar som pund. På räntemarknaden noterades endast små förändringar.

På tillväxtmarknaderna är det bättre fart och MSCI-index för Emerging Markets steg med hela 2,3 procent under veckan som gick. Noterbart är också att prisrallyt på basmetaller fortsätter och att kopparn nu handlas till lite drygt 6 700 dollar per ton.

Till en del förklaras uppgången i metallpriserna av en svagare dollar och efter Fed-chefen Janet Yellens tal i Jackson Hole i fredags har dollarn fortsatt att försvagas. Den amerikanska dollarn kostar nu under 8 kronor för första gången sedan maj i fjol. Yellens tal uppfattades som mjukt även om hon undvek att göra några penningpolitiska utspel.

 

Däremot kan hon ha försämrat sina chanser att få fortsätta som chef för Federal Reserve efter att ha talat sig varmt för regleringarna i finanssektorn. Något som Donald Trump inte lär ha uppskattat.

Orkanen Harvey, som har drabbat Texas hårt, har däremot inte gett några större utslag på finansmarknaden men fortsättning följer eftersom effekterna ännu är svåra att överblicka. 

Veckan som kommer är välfylld med tunga makrosiffror.

På onsdag publicerar Konjunkturinstitutet sin färska barometer som lär visa på fortsatt god fart i svensk ekonomi. Mest nyfikna är vi på hur en starkare krona kan ha påverkat industrins orderingång på exportmarknaden.

Under natten mot torsdag publiceras inköpschefsindexen för Kina som kan komma att få stor påverkan på börshumöret i Asien. Upplagt för en liten rysare nu när börserna i tillväxtekonomierna gått så starkt.

På torsdag publiceras dessutom viktiga inflationssiffror i EMU-området och USA. Siffror som kan få det att svänga en hel del på ränte-och valutamarknad.

Veckan avslutas med en superfredag när inköpschefsindexen för augusti rullas ut på bred front och de amerikanska sysselsättningssiffrorna publiceras.

 

Måndag

Veckan inleds lugnt på makrofronten med bland annat detaljhandel från Sverige och penningmängdstillväxt i EMU-området. Mycket fokus lär därför hamna på effekterna av orkanen Harvey i Texas.

Tisdag

Konsumentförtroendet i Tyskland och USA väntas hålla sig uppe på riktigt hyggliga nivåer. Att de amerikanska hushållen håller humöret uppe är faktiskt något förvånande sett till den närmast ständiga politiska turbulensen, men mycket av det goda humöret förklaras sannolikt av den fortsatt starka arbetsmarknaden.

Onsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Barometerindikatorn väntas hålla sig uppe på en mycket hög nivå trots en viss dämpning. Industrins konfidensindikator kan ha påverkats negativt av den starkare kronan så håll ögonen på den. Eurostat släpper motsvarande siffror för EMU-området och de har sannolikt en större effekt på det generella marknadshumöret.  

Torsdag

Viktiga inköpschefsindex för Kina publicerar under natten mot torsdag. Starka siffror skulle sannolikt bidra till bra börshumör i Asien som skulle kunna sprida sig till Europa. Från EMU-området kommer inflationssiffrorna för juli och de väntas visa på fortsatt låg inflation som kan komma att pressa euron. Deflatorn för privat konsumtion i USA publicerar och väntas ligga på en låg nivå och i så fall riskerar den i sin tur att pressa dollarn.

Fredag

Viktig makrodag när inköpschefsindexen för augusti rullas ut på bred front. Indexet för Sverige ger ytterligare indikation på hur den starka kronan påverkat industrin och håll dessutom koll på det brittiska indexet som väntas ligga på en hygglig nivå men där det kan bli en del negativa överraskningar som kan få bäring på pundet. De amerikanska arbetsmarknadssiffrorna lär betyda en hel del för den amerikanska centralbankens göranden och låtanden. Håll särskild koll på utvecklingen för timlöner.

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -