Saab: Ljus framtid, långsiktigt köp

Aktieanalys Oro för marginalerna har pressat Saab-aktien de senaste månaderna. Inflödet av nya order är dock mycket starkt och de kommande åren ser ljusa ut för bolaget.

Saab-aktien hade fram till juni i år en väldigt starkt utveckling. Kursen stod som mest på plus 33 procent för året. Sedan dess har dock utvecklingen varit betydligt sämre.

Halvårsrapporten höjde frågetecken kring Saabs förmåga att leverera förväntade marginaler för helåret 2017. Med ett p/e-tal väl över 25 för innevarande år finns inte utrymme för den typen av osäkerhet. Från toppnivåerna har aktien nu kommit ned 20 procent.

Resultatet i det andra kvartalet var klart under förväntan, 2,70 kronor per aktie jämfört med en snittprognos enligt SME Direkt på 3,09 kronor. Det var inte omsättningen som var oväntat svag, tvärt om överträffade den förväntningarna. Däremot var lönsamheten klart under förväntan. Rörelsemarginalen landade på 5,0 procent mot väntade 5,9 procent.

Utfallet var trots allt en förbättring jämfört med i fjol. Saabs prognos för helåret 2017 är just en förbättring jämfört med fjolårets 6,3 procent. Det är en prognos som lämnar en hel del tolkningsutrymme, inte minst eftersom fjolåret spolierades i sista sekund av en stororder som hamnade på fel sida årsskiftet.

Osäkerhet är något som aktiemarknaden ogillar djupt. Läget blir inte bättre av att analytikerna hittills i år missat grovt i sina kvartalsprognoser. Det första kvartalet bjöd på en marginal som var över en procentenhet bättre än väntat, vilket ju var en trevlig överraskning. Det andra kvartalets överraskning var mindre välkommen.

Det andra kvartalet väger säsongsmässigt lätt på året för Saab. Marginalmissen har ändå spridit oro för att estimaten för helåret ligger för högt och analytikerna har justerat ned sina prognoser för helåret efter rapporten. Snittprognosen ligger nu på 7,5 procent jämfört med 7,8 procent före rapporten.

Efter många år med krympande försvarsanslag i Europa har vinden vänt de senaste åren. Säkerhetsläget har försämrats påtagligt i och med Rysslands mer aggressiva hållning mot omvärlden. Donald Trumps negativa uttalanden om Nato innebär också en press på EU-länderna att själva rusta upp sina militära försvarsmöjligheter.

Det är såklart goda nyheter för Saab som har runt 60 procent av sin omsättning i Europa, om än mycket i Sverige. Saab talade vid sin kapitalmarknadsdag i slutet av förra året om ett rekordstort intresse med fler offerter och förfrågningar än någonsin tidigare.

Orderingången hittills under 2017 är nära 80 procent högre än i fjol. Saab hade inför halvårsrapporten aviserat en rad stororder och utfallet i det andra kvartalet motsvarade förväntningarna. Orderstocken vid halvårsskiftet uppgick till dryga 112 miljarder kronor vilket motsvarar knappt fyra årsomsättningar.

Vd Håkan Buskhe sade i samband med halvårsrapporten att den nuvarande högre efterfrågan, framför allt i Europa är att betrakta som en ny normalnivå.

Håkan Buskhe, vd Saab

Försvarsutgifterna i regionen väntas återgå till att ligga kring 2 procent av BNP, vilket de inte gjort på länge.

Förutom ett allmänt högre efterfrågeläge har Saab även, i vanlig ordning, ett antal riktigt stora uppdrag att kämpa om. Det gäller framför allt det amerikanska försvarets beställning av minst 350 nya skolflygplan och Indiens beställning av upp till 250 nya stridsflygplan.

Håkan Buskhe räknar med att USA bestämmer sig för ett nytt skolflygplan mot slutet av innevarande år. Saab har tillsammans med Boeing utvecklat ett plan som nu tävlar mot modeller från Lockheed Martin och italienska Leonardos amerikanska dotterbolag DRS. Från Indien räknar vissa bedömare med att ett besked dröjer till efter valet 2019. Även där tävlar Saab mot Lockheed Martin.

För de närmaste åren har Saab satt upp en målsättning om att nå 40 miljarder kronor i omsättning, nästan 40 procent mer än i fjol, och en rörelsemarginal på 10 procent. Enligt bolaget ligger den volymökning som krävs för att lyfta marginalen upp mot målnivån redan i orderböckerna.

De analytiker som bevakar Saab räknar enligt SME Direkt med att bolaget i år ökar omsättningen med knappa 10 procent samtidigt som rörelsemarginalen förbättras en dryg procentenhet till 7,5 procent. Det växlar ut i en vinsttillväxt på nära 50 procent jämfört med i fjol till 15,89 kronor.

För 2018 är snittprognosen en vinstökning på 25 procent till 19,92 kronor och för 2019 22 procents vinsttillväxt till 24,26 kronor. P/e-talen för 2018 och 2019 uppgår till 18,3 respektive 15,0.

Räknat på 2017 års prognos är p/e-talet fortfarande höga 22,9. Om Saab klarar av att leverera de vinster som aktiemarknaden förväntar sig de kommande åren faller dock p/e-talen undan snabbt. Risken är förstås att de inte gör det. Den välfyllda orderboken och starka efterfrågan talar dock för att bolaget lyckas komma åtminstone i närheten av förväntningarna.

Vi fortsätter att se Saab-aktien som en utmärkt långsiktig investering. Europas försvar har varit eftersatt en längre tid och mycket talar för att Saab står inför en lång period av stärkt efterfrågan. De stora uppdrag som bolaget slåss om innebär kortsiktigt både möjligheter och hot mot aktien beroende på utfall. Överlag ser dock förutsättningarna för Saab de kommande åren mycket goda ut.

Rekommendationen blir Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SAAB B Köp 360,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -