Låga löneökningar - ett globalt problem

Markokommentar Fortsatt stark arbetsmarknad har ännu inte mynnat ut i högre löneökningar vare sig i Sverige eller USA. Ett internationellt växande bekymmer för centralbanker som vill strama åt penningpolitiken.

Styrkan på den svenska arbetsmarknaden fortsätter att imponera enligt SCB:s färska siffror. I juli steg antalet sysselsatta med 105 000 jämfört med juli i fjol. Arbetslösheten i juli steg visserligen till 7,1 procent men det beror i sin tur på att även arbetskraftsutbudet fortsätter att öka i rask takt.

Dessutom kan tilläggas att arbetsmarknadsmätningarna under sommarmånaderna normalt sett är skakiga vilket delvis förklarar att konsensusprognoserna missade målet rätt rejält i juli. Sysselsättningsökningen blev lägre och arbetslösheten högre än analytikerna hade räknat med. 

Med en arbetslöshet på 7,1 procent skulle man kunna förledas att tro att det fortfarande fanns en stor pool av arbetskraft att ösa ur på den svenska arbetsmarknaden. Därmed skulle den svenska tillväxtmaskinen kunna fortsätta tugga på – men inget kunde vara mer fel.

Företagen som rapporterar om stora svårigheter att rekrytera lämplig personal har stigit i rask takt under de senaste åren och ligger nu på historiskt höga nivåer. Som exempel kan nämnas att 4 av 10 företag inom tillverkningsindustrin uppger att de har brist på tekniska tjänstemän, vilket är fler än någon gång under de senaste 30 åren. Samtidigt anger 2 av 3 byggföretag att bristen på personal är det främsta hindret för ytterligare expansion. Detta enligt Konjunkturinstitutets enkätundersökningar.

De här svårigheterna att hitta lämplig personal syns också i arbetsförmedlingarnas statistik. Antalet kvarstående lediga platser har numera för första gången någonsin passerat 100 000. Det är mer än dubbelt så många tjänster som är svåra att fylla än under den rykande högkonjunkturen 2006 - 2007 (se diagram).

Att det här arbetsmarknadsläget redan är och sannolikt kommer att bli ett än mer allvarligt problem för svensk ekonomi är lätt att räkna ut. Den svenska tillväxttakt på imponerande 4 procent, som uppnåddes under årets andra kvartal, blir därmed svår att vidmakthålla. Ett problem som kommer att bli en riktig surdeg för regeringen framöver.  

De enda som möjligtvis skulle kunna vara lite nöjda med den strama arbetsmarknaden är Riksbanken som så länge strävat efter att få upp löneökningar och därmed inflationen. För banken borde det nu bara vara att checka av boxarna för hög tillväxt, stram arbetsmarknad, en inflation över målet på 2 procent och höja räntan snarast möjligt.

Men om kronförstärkningen kortsiktigt sätter käppar i hjulet för en penningpolitisk åtstramning så är Riksbankens mer långsiktiga problem att de svenska löneökningarna fortsatt ligger på så låg nivå. Enligt den officiella lönestatistiken steg de svenska lönerna med 2,2 procent i årstakt under årets första fem månader.

Den statistiken underskattar dock de verkliga löneökningar så Riksbankens uppjusterade statistik pekar mot löneökningar på 2,7 procent. Även det en löneökningstakt som gör det osannolikt att inflationsmålet kommer att kunna upprätthållas på lite längre sikt.

Ingves, Yellen och Draghi.

Nu brukar visserligen löneökningarna ta fart när arbetslösheten sjunker (Phillipskurvan) men det är inte säkert att så blir fallet den här gången. Och det är inte bara ett svenskt utan också ett internationellt fenomen. Faktum är att sambandet mellan arbetslöshet och inflation fallerat på många håll i den här konjunkturuppgången. I exempelvis USA ligger fortfarande löneökningarna på låga 2,5 procent trots att arbetslösheten sjunkit till 4,3 procent.

På det centralbankssymposium som idag inleds i Jackson Hole kommer det här hittills fallerade sambandet mellan lägre arbetslöshet och högre löneökningar vara en av de stora diskussionspunkterna.  Både ECB-chefen Mario Draghi och Fed-chefen Janet Yellen kommer sannolikt att beröra ämnet. Om Yellen vidhåller att sambandet gäller – med viss fördröjning – ökar det sannolikheten för att Federal Reserve genomför ytterligare en räntehöjning redan i år. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -