Tillfällig svacka för Actic?

Aktieanalys Gymkedjan har inte gjort någon investerare glad efter noteringen i april. Kursen har backat ganska mycket efter den svaga halvårsrapporten från förra veckan men vi bedömer att det finns chans för revansch så småningom.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 34 den 21 augusti. Läs mer om Börsveckan.

Gymkedjan Actic har hittills varit en dålig investering för dem som tecknades sig i introduktionen som skedde den 7 april 2017 till kursen 50,5 kr. Efter en svag halvårsrapport förra veckan så har aktien kommit ner till 43 kr, en nedgång med 15 procent från introduktionen.

Men vad är det som har hänt operativt som medfört att kursen backat? Rapporten visade på en omsättningstillväxt på 11 procent under andra kvartalet, framförallt drivet av förvärven man genomförde ifjol. Organiskt var ökningen mer modesta 4 procent. Det är ungefär samma organiska tillväxt sett över hela första halvåret 2017 jämfört med samma period 2016. Marknaden växer stabilt med 2-3 procent så tillväxtmässigt ser vi inga konstigheter med de siffror som Actic rapporterat.

Snittintäkten per medlem (ARPM) steg samtidigt med 11 procent till 339 kr (306) under det senaste kvartalet och taktar nu 344 kr (305) första halvåret tack vare en högre andel PT-omsättning (personliga tränare) som medger högre lönsamhet. PT är ett tillväxtsegment som Actic satsar mycket på. Efterfrågan är stark på personlig rådgivning och samtidigt förbättras kundrelationerna över tid. PT står för knappt 10 procent av den totala omsättningen men har växt med 68 procent i snitt per år sedan 2013. Konkurrenter med ett starkt PT-erbjudande, som SATS exempelvis, har en PT-andel mellan 17-25 procent, så det finns mycket kvar att göra på denna front för Actic.

”So far so good”. Men tittar vi på rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (ebitda) för hela koncernen så har den försvagats trots de ökade intäkterna. Ebitda-marginalen kom in på 16,2 procent under Q2 (20,0). För halvåret landade den på 16,1 procent (19,3).

Enligt vd Christer Zaar så beror det i första hand på en högre etableringstakt, fortsatta investeringar i erbjudandet och en svag utveckling i Norge. Man skyller även på att börsnoteringen tog en del fokus från att ställa om från hög- till lågsäsong under andra kvartalet. Det sistnämnda är nästintill ett pinsamt bortförklarande. Man ska kunna ställa mycket högre krav på ett börsnoterat företag.

Fortsätter vi söderut i resultaträkningen så blev alltså den justerade rörelsevinsten en klar besvikelse och ebita-marginalen föll ner till 9,9 procent (13,1) under andra kvartalet. Den främsta anledningen är som sagt nyetableringarna som kostar pengar i det korta perspektivet men utfallet var ändå lägre än vad vi bedömde i förväg.

I Sverige rullar man ut konceptet i oförändrad takt. Bland annat köptes tre anläggningar i Karlstad i maj, med en årlig omsättning kring 25-30 Mkr. Actic kommer även öppna en anläggning i Varberg och Mälardalen. Samtidigt har bolaget stängt ner tre anläggningar under första halvåret som inte bedöms kunna nå en acceptabel lönsamhet.

Och i Tyskland gasar man på ännu hårdare med flera nyetableringar under hösten. Här uppgick tillväxten till höga 23 procent under andra kvartalet. Men snittintäkten är 284 kr (260) och klart lägre än för Sverige. Det beror på att PT-verksamheten i princip är obefintlig i Tyskland just nu. Man har nyligen rullat ut konceptet i en pilotanläggning och ska utvärdera hur efterfrågan från kunderna varit. PT-kulturen i Tyskland och Europa är på helt andra nivåer än i Sverige så här finns en klar uppsida på lönsamhetsfronten.

Allt sammantaget så kan man konstatera att tillväxten kom in på bra nivåer men att lönsamheten överraskade negativt. Efter kursfallet värderas Actic till cirka 680 Mkr. Nettoskulden uppgår till 407 Mkr. Justerat för nettoskulden värderas bolaget till 13,7 gånger den rullande rörelsevinsten före engångskostnader (ev/ebita). Vår bedömning om en omsättning kring 880 Mkr för helåret 2017 kvarstår men vi skruvar ner rörelsemarginalen till 8 procent i år (10,7 procent ifjol).

 

Samtidigt bedömer vi att det nog finns en viss uppsida i lönsamhetsestimaten när Actic kommer in i en lugnare tillväxtfas framöver. Den starka utvecklingen för PT-omsättningen är klart positiv och snittintäkten per medlem ökar stadigt. Utöver det så ökar skalfördelarna ju fler anläggningar och ”kluster” som bolaget bygger upp då det är fler gym som delar på samma centrala kostnader och administrationssystem. Visst råder en viss prispress på gymkort och konkurrensen är hård, men många gånger spelar helhetserbjudandet, geografin och kundrelationer en viktigare roll för medlemmarna och här sticker Actic ut i positiv bemärkelse med kopplingen till badhusen.

Vi bedömer därför att rörelsemarginalen kommer att ta ett kliv uppåt nästa år, till närmare 9,5 procent och på några års sikt borde rörelsemarginalen snudda 10 procent.

BV:s prognoser ger ett p/e-tal på knappt 12 för 2018 vilket inte är särskilt dyrt, särskilt med tanke på att vi lägger oss en bit under bolagets egna ambitioner och konsensusprognoserna som finns ute. Köprådet kvarstår således, den svaga rapporten till trots. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -