Sweco: Starkt utan triggers

Aktieanalys Swecos underliggande tillväxt bromsas av svårigheter att hitta personal. Bolaget har en stark historik men en hög värdering och för tillfället trög tillväxt får oss att avvakta.

Förvärvet av Grontmij har varit lyckat för Sweco. Storaffären som närapå dubblade storleken på bolaget har bidragit till en stark kursutveckling för aktieägarna. Grontmij införlivades i Sweco i slutet av 2015 och aktiemarknaden var till en början lite avvaktande. Från maj 2016 till maj i år rusade dock Sweco-aktien med hela 85 procent.

Arbetet med att integrera Grontmij har gått bra. De ursprungliga bedömningarna om storlek och tidsram för synergieffekter har förbättrats under arbetets gång. Marginalerna späddes ut en del av förvärvet men stiger nu igen i takt med att synergier realiseras.

Efter förvärvet av Grontmij är Sweco enligt egen utsago ledande konsultbolag i Europa inom teknik och arkitektur. Sverige är dock fortfarande bolagets tydliga huvudmarknad. Affärsområdet Sverige har svarat för 42 procent av omsättningen under första halvåret 2017. Norge, Finland och Danmark svarar tillsammans för ytterligare drygt 30 procent.

Lönsamheten är klart högre i Sverige för Sweco än på flertalet andra marknader. Sverige har därför svarat för drygt 55 procent av rörelseresultatet i år.

Den svenska marknaden beskrivs som fortsatt stark med bra efterfrågan inom bland annat bygg- och infrastruktursektorerna. Den underliggande tillväxten har dock varit noll under första halvåret. Även resultat och rörelsemarginal var oförändrade jämfört med i fjol.

Precis som för många andra sektorer är det brist på kompetent arbetskraft som utgör en bromskloss för Swecos tillväxt i Sverige. Vd Tomas Carlsson underströk i samband med rapporten att den organiska tillväxten är nära sammankopplad med förmågan att anställa personal.

Tomas Carlsson, vd Sweco

I övriga Norden har utvecklingen varit lite blandad under första halvåret. Den underliggande tillväxten var 4 procent i Finland, 2 procent i Danmark och -2 procent i Norge. Lönsamheten har försvagats något i Danmark och Norge medan den förbättrades kraftigt i Finland.

Utanför Norden är Nederländerna (Grontmijs hemmamarknad) ett eget affärsområde. Marknaden i Nederländerna har varit svag en tid men nu syns tecken på den privata byggmarknaden på en förbättring. Sweco servar dock nästan uteslutande den offentliga marknaden vilken typiskt sett släpar efter den privata.

Den organiska tillväxten i Nederländerna landade på -4 procent första halvåret. Lönsamheten förbättrades dock och rörelseresultatet steg jämfört med i fjol.

Resten av Europamarknaden delas in i två affärsområden: Västeuropa och Centraleuropa. Den förstnämnda är något större. Där ryms bland andra Storbritannien och Belgien. Underliggande tillväxt i Västeuropa blev 2 procent första halvåret men resultat och lönsamhet var oförändrade jämfört med i fjol.

Centraleuropa rymmer bland annat Tyskland där Sweco genomförde ett förvärv i slutet av förra året. Det, tillsammans med en stark underliggande tillväxt på hela 14 procent bidrog till ett lyfta omsättningen i affärsområdet med dryga 30 procent. Lönsamheten förbättrades också och rörelseresultatet mer än fördubblades, dock från låga nivåer.

Sammantaget rapporterade Sweco en organisk tillväxt på 1 procent i det första halvåret. Justerat för engångskostnader i fjol förbättrades rörelsemarginalen en halv procentenhet till 9,3 procent. Utfallet i halvårsrapporten var i stort sett helt som väntat.

För helåret 2017 räknar de analytiker som bevakar Sweco enligt SME Direkt med att omsättningen ökar med 4 procent. Justerat för engångskostnader i fjol väntas rörelsemarginalen stärkas en halv procentenhet till 8,9 procent. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 9,44 kronor.

Även för 2018 väntas en tillväxt på översta raden på 4 procent. Rörelsemarginalen väntas öka till 9,5 procent och snittprognosen för vinst per aktie är en ökning på 12 procent till 10,56 kronor.

Prognoserna för de närmaste åren innebär p/e-tal på 21,7 respektive 19,4. Direktavkastningen i Sweco-aktien väntas uppgå till 2,4 procent respektive 2,7 procent de närmaste åren.

Sweco-aktien toppade en bit över 230 kronor i början av juni i år. Sedan dess har kursen backat tillbaka drygt 10 procent. Värderingen har således kommit ned en bit, men den är fortfarande historiskt sett hög. Konkurrenten ÅF handlas till p/e 16 på nästa års prognoser.

Utsikterna för Sweco de kommande åren är fortsatt ljusa. Byggbranschen går redan för högtryck på flera nordiska marknader, inte minst i Sverige. Stora satsningar på infrastruktur planeras också de närmaste åren. Konjunkturen väntas vara fortsatt stark överlag vilket innebär medvind för Sweco.

Med den starka konjunkturen följer dock även en tilltagande brist på arbetskraft. Det håller tillbaka tillväxten och innebär en risk för stigande kostnader. De senaste tio åren har Sweco snittat en organisk tillväxt på 4 procent om året. Det räknar marknaden med att Sweco klarar även kommande år, men för tillfället har bolaget lite svårt att nå upp till det.

Förvärv har varit den starkaste tillväxtdrivaren och stått för 9 procent om året i snitt. Grontmij har nu kommit på plats och det börjar sannolikt bli dags för nya förvärv av lite större storlek.

Sammantaget tycker vi Sweco med sin starka historik är en bra aktie att ha i en långsiktig portfölj. I närtid finns inga stora orosmoln på himlen men vi ser heller inga direkta triggers i aktien. Den höga värderingen och lite klena underliggande tillväxten väger över och vi behåller en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SWECO B Neutral 203,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -