Läge för silverspekulanten?

Råvarukommentar Under 2017 har guld avkastat bättre än det breda amerikanska aktieindexet S&P 500. Men den besläktade ädelmetallen silver har släpat efter.

Guldpriset handlas i amerikanska dollar, precis som huvuddelen av alla internationella råvaror. Årets uppgång summeras till knappt 12 procent och guld handlas på 1 285 dollar per ounce. Men för en svensk investerare äts hela uppgången upp av kronans förstärkningen mot dollarn.

Systerädelmetallen silver har inte riktigt hängt med i årets uppgång. Silverpriset ligger nu på drygt 17 dollar per ounce, vilket motsvarar en uppgång på knappt 7 procent sedan årsskiftet.

Det förnyade intresset för ädelmetallen guld har flera anledningar. Många asiatiska centralbanker samt den ryska centralbanken har varit stora nettoköpare av guld till sina valutareserver de senaste åren. En växande medelklass i stora folkrika länder som Indien och Kina handlar guldsmycken som en bekräftelse på framgång. Endast 10 procent av guldproduktionen per år går till industriellt bruk.

Guld används ofta som en försäkring mot inflation och föredras av investerare i under oroliga tider och när börserna anses övervärderade.

Silver är både en ädelmetall för investering och en industrimetall. Ungefär halva årsproduktionen går till industriproduktion. Silver har blivit en allt viktigare industriråvara de senaste åren. Den har mycket bra ledande egenskaper, det finns få metaller som leder ström eller värme bättre än silver.

Silver används till exempelvis i datorer, mobiltelefoner, bilar, tvättmaskiner, läkemedel och solpaneler. En modern elbil innehåller betydligt mer silver än en traditionell bil.  Även en stor efterfrågan på solpaneler där silver behövs, har ökat intresset för ädelmetallen.

Trots en globalt ökat industriproduktion de senaste åren som bör gynna silver, har investerarna fördragit guld. Men nu kan det vara slut på det.

Förutom den faktiska efterfrågan på ädelmetallerna finns det ett klart förhållande mellan priserna som råvaruinvesterarna beaktar.

Det är förhållandet mellan guld och silver, den så kallade guld/silver kvoten. Över tiden har sambandet fungerat. Om historien upprepar sig är det silver som gäller.

Guld/silver-kvoten är enkel, den visar hur många silvermynt (en ounce i vikt) det går på ett motsvarande guldmynt. Priset idag är 1285/17 vilket ger kvoten 75. Det betyder att ett guldmynt 75 silvermynt.

Sedan början på 1970-talet har förhållandet varit i genomsnitt 56, enligt uppgifter från Bloomberg. Guldet har toppat på en kvot på cirka 80 som högst, vid fyra tillfällen de 30-senaste åren. Senast var det i mars 2016. Efter att guld har nått toppnotering runt 80 jämfört med silver har det varit fördel silver.

I grafen ser vi guld/silver-kvotens utveckling de senaste 10 åren. Den svarta vågräta linjen visat snittet på guld/silver-kvotens värde 56. De färgade områdena visar när guld respektive silver varit den bästa investeringen.

Bland de tidsperioder som varit tydligast är från mars 2007 till november 2008. Det var en riktig guldperiod. Den som investerade i guld fick en avkastning på 28 procent. Samtidigt fick silverinvesteraren en negativ avkastning på 18 procent. Guld/silver-kvoten startade på 47 och nådde hela 88 innan det blev fördel silver igen.

Det stora silverracet tog sedan vid och började i november 2008 och varade till maj 2011. Silverpriset ökade med hela 350 procent till 49,7 dollar per ounce. Guldpriset orkade knappt med en dubblering och kvoten sjönk till rekordlåga 31.

Efter det har det varit en ovanligt lång period som varit fördel guldinvesteraren. Den stärkte sig fram till mars i fjol då kvoten återigen nådde 80-nivån. Efter det utvecklades silverpriset starkare fram till och med augusti i fjol när det nådde kvoten 66. Guldet tog tillbaka tappad mark och nådde en ny topp straxt under 80 i början på juli och idag är nivån 75.

Tror man att det historiska förhållandet mellan guld och silver fortfarande gäller då är det fördel silver jämfört med guld.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -