Enquest faller efter produktionssänkning

Börs Oljebolaget Enquest föll i onsdagens inledningshandel efter att tidigt på onsdagsmorgonen sänkt sin produktionsprognos.

Lägre än väntad operativ effektivitet för Kraken FPSO har gjort att produktionsvolymerna har varit lägre än väntat. Enquests totala genomsnittliga produktion för helåret 2017 väntas nu bli plus/minus 10 procent med utgångspunkt för produktionstakten under första halvåret 2017.

"Vi räknar inte med att nuvarande operativa problem i upprampningen av Kraken kommer att fortsätta bortom 2017", skriver bolaget.

Produktionen för det första halvåret 2017 var 37.015 fat per dag.

Enligt Pareto Securities motsvarar Enquests nya prognos för 2017 33.000-41.000 fat olja per dag (bopd), vilket är ungefär 20 procent under den tidigare prognosen på 45.000-51.000. Paretos egen bedömning för 2017 låg på 46.800.

"Enquest var glada att ta Krakenfältet onstream under andra kvartalet till en väsentligt lägre investeringsnivå, tack vare utmärkta borrnings- och undervattensprogram. Men FPSO är ett komplext fartyg, byggt för att hantera tung olja från Kraken, och det har tagit längre än väntat att utrusta under denna initiala period. Men vi har ändå varit mycket nöjda med reservutvecklingen och flödestakterna i individuella brunnar och vi räknar med att fältet ökar produktionen under fjärde kvartalet och når platåproduktion på cirka 50.000 fat per dag brutto första halvåret 2018", säger Enquests vd Amjad Bseisui i ett pressmeddelande.

Pareto betecknar onsdagens besked från Enquest som "klart negativt" och menar att investerarnas fokus kommer att återvända till bolagets balansräkning och den ansträngda likviditetssituationen kring slutet av året.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -