Talar trenden för Beijer Electronics?

Aktieanalys Teknikbolaget Beijer Electronics har varit en riktig surdeg i många år, både kursmässigt men framförallt operativt. Nu ser det ut som att trenden åter pekar åt rätt håll. Frågan är om det räcker för att köpa aktien?

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 34 den 21 augusti. Läs mer om Börsveckan.

Beijer Electronics har verkligen inte rosat marknaden de senaste åren. Luttrade aktieägare har fått se kursen backa med drygt 25 procent under de senaste tre åren. Detta samtidigt som börsen stigit med 30 procent under samma tidsperiod.

Bolaget startade sin verksamhet 1981 som en lokal elektronikavdelning inom den börsnoterade Beijer Ref-koncernen men växte till sig så pass mycket under 80- och 90-talet att man valde att knoppa av verksamheten år 2000. Paradprodukten var egenutvecklade operatörspaneler som styr, övervakar och kontrollerar olika processer. Lite likt som en elektronisk hjärna.

Mitsubishi Electric blev snabbt en viktig samarbetspartner och kund och relationen fortlöpte fint ända fram till årsskiftet 2015/2016 då den avslutades ganska abrupt på grund av ”olika syn på hur man skulle fortsätta den affärsmässiga relationen”. Det är mot bakgrund av detta som 2016 blev ett riktigt dåligt år för Beijer Electronics som fick se omsättningen backa med 18 procent. Men även rensat för Mitsubishi-tappet så backade omsättningen med 8 procent jämfört med 2015, trots väldigt svaga jämförelsesiffror (även omsättningen för 2015 backade nämligen med 2 procent jämfört med 2014 - se faktaruta).

De minskade volymerna belastade rörelseresultatet hårt, som föll till -39 Mkr ifjol. Engångskostnader på 50 Mkr tyngde och bolaget genomgick en större omställning för att anpassa kostnadsmassan till en ny verklighet.

I en analys i början av 2017 lyfte Börsveckan upp det faktum att balansräkningen såg ansträngd ut, särskilt om inte resultatet snabbt vände upp igen efter det svaga 2016. Vi lyfte även upp riskerna med att bolaget kan komma att behöva stärka finanserna via en nyemission. Nettoskulden var hög samtidigt som resultatet trendade nedåt. Det är ingen bra kombination. Här fick vi rätt.

Nettoskulden steg till 634 Mkr (569) vid utgången av andra kvartalet 2017 och styrelsen aviserade en nyemission på 225 Mkr brutto med företrädesrätt för befintliga aktieägare för ett par veckor sedan. Emissionen är fullt garanterad, men villkoren är inte spikade ännu.

Antar vi att cirka 5 procent av emissionslikviden försvinner i form av rådgivningskostnader så landar nettoskulden efter emissionen på cirka 420 Mkr. Det ger förvisso större möjligheter för ledningen att hitta vettiga förvärv och skapar ett handlingsutrymme som måste finnas där i typiska ”turn-around” situationer som denna, men balansräkningen är långt ifrån stark även efter kapitalinjektionen. Ställt mot vad vi tror att rörelseresultatet kommer landa på i år så är nettoskuld/rörelseresultat (ND/Ebit) relationen höga 7.    

Börsvärdet är samtidigt 820 Mkr före emissionen. Lägger vi till 225 Mkr ovanpå detta så ger det ett teoretiskt börsvärde på 1 045 Mkr efter emissionen. Företagsvärdet (EV = börsvärde + nettoskuld) landar därmed på 1 465 Mkr. Sätter man en långsiktig rimlig ev/ebit-multipel kring 13 för Beijer Electronics så innebär det att bolaget måste nå ett rörelseresultat på cirka 110 Mkr för att försvara nuvarande värdering.

Givet att bolagets rullande omsättning är 1 152 Mkr och att tillväxten i år ser ut att landa kring 7-8 procent så betyder det att rörelsemarginalen måste upp till 9 procent i år för att nå en ev/ebit-multipel som känns rimlig kring 13. Det lär inte hända, även om vi tror på en rörelsemarginal kring 5 procent för helåret 2017, vilket ju är ett markant lyft jämfört med senaste två åren.

Ledningens ambitioner är dock mycket högre ställda än så. Man vill nå minst 10 procents rörelsemarginal inom 2-3 år. Redan under andra halvåret 2018 tror vd Per Samuelsson på att man kan nå 10 procent. Samtidigt är ambitionen att växa 7 procent per år organiskt. Så som bolaget utvecklas just nu så har vi svårt att svälja dessa mål, men läget kan snabbt förändras åt det positiva såklart. Hur då? Per Samuelsson pekar ut ett par viktiga faktorer.

Per Samuelsson, vd Beijer Electronics

Dels ska Beijer Electronics växa via kompletterande mindre förvärv och dels så ska man i allt högre utsträckning gå mot fler tjänster och lösningar till förmån för ren produktförsäljning av hårdvara. Man vill erbjuda service och produktutveckling i täta relationer med kunderna för att tjäna mer pengar. För att kunna göra det så behöver produktutbudet vara ständigt attraktiv för kunderna och det är därför som ledningen under de senaste åren inte tummat särskilt hårt på Forskning och Utveckling (FoU), trots lönsamhetsproblemen i koncernen.

Under det senaste andra kvartalet steg andelen utgifter för produktutveckling i relation till omsättningen till 13 procent och under det kommande året kommer en rad nya produkter och tjänster för mjukvara att lanseras, samtidigt som ledningen satsat hårt på att optimera försäljningsprocesserna och marknadsdelen av bolaget.

I det korta perspektivet kommer det att fortsätta tynga resultatet, men förhoppningen är att det leder till en successiv förbättrad lönsamhet. Bolaget har bland annat lanserat en ny generation operatörspaneler, X2-serien, uppgraderat mjukvaran iX och introducerat verktyg för uppkoppling till internet. En stor del av koncernens framtida intäkter väntas således genereras av nyligen utvecklade produkter.  

Ser man till bolagets operativa utveckling de senaste åren så konstaterar vi att efterfrågan på Beijer Electronics produkter fallit från den viktiga amerikanska olje- och gassektorn. Nedgången började för några år sedan och både 2015 och till stora delar 2016 tyngdes av just detta. Men efter sex kvartal i rad med fallande omsättning så markerade det fjärde kvartalet 2016 ett välkommet trendbrott.

Avslutningen på året var relativt starkt för de flesta delarna av bolaget och tittar man på utvecklingen under första halvåret 2017 så ser vi att den positiva trenden fortsatt, om än från låga och extremt pressade nivåer. Omsättningen steg med 5 procent första sex månaderna i år jämfört med samma period 2016. Rörelsevinsten uppgick samtidigt till 9 Mkr (-51), vilket gav en rörelsemarginal på 1,5 procent.

Det största affärsområdet som heter just Beijer Electronics visade en god tillväxt under Q2, samtidigt som resultatet pressades av satsningarna på nya produkter som alltså förväntas ge positiv resultateffekt under 2018 och framåt. Affärsområdet Westermo vittnar samtidigt om att de senaste årens investeringar nu börjar bära frukt.

Omsättning och orderingång steg kraftigt under det senaste kvartalet och orderstocken var rekordhög vid utgången av Q2. Resultatet mer än fördubblades första halvåret och marginalen närmar sig 10 procent. Det minsta affärsområdet Korenix genomgår ett omställningsår. En ny ledning är på plats och en mer säljinriktad organisation har tillsatts som är bättre anpassad till att få ut effekter av det nya produktprogrammet. Korenix omsättning och resultat stod i princip still under andra kvartalet.

Men allt sammantaget så är Beijer Electronics helt klart på rätt väg igen. Den här typen av ”turn-around” situationer kan ge hög uppsida om allt faller väl, då förtroendet oftast är lågt från investerare. En som verkar tro på bolaget är Svolders vd Ulf Hedlundh. Svolder köpte en stor post aktier från Lannebo Fonder, som till slut tröttnade och sålde allt i våras. Svolder var tidigare storägare i Beijer Electronics men sålde innehavet år 2013, vältajmat. 

Våra estimat för kommande år pekar mot en god utveckling för Beijer Electronics och kanske är det köpläge igen, men samtidigt behöver man inte rusa in i aktien utan kan gott avvakta några kvartal till för att se om goda trenden i bolaget är stabil eller inte. Vi satte avvakta i BV 17-06 till kursen 40 kr och upprepar avvakta igen, om än att aktien lockar ur ett spekulationsperspektiv.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -